Kazališna večer u čast Ane Karić

Prošla je godina dana od kada nas je napustila hrvatska velika glumica, ikona stila, Ana Karić. Njezina matična kazališna kuća, Teatar &TD, tim povodom posvetit će joj večer kroz projekcije filmskih citata, kazališnih predstava, glazbu, razgovore i druženje 13. studenog s početkom u 21 sat.

post 2 Ana Karić, Elektra, foto Damir Žižić, 2

Ana Karić, u svakom pogledu nekonvencionalna glumica, svojim je radom u kazalištu i na filmu bila jedinstvena pojava. U preko pedeset godina glumačkoga rada bila je raskošna ljepotica, otmjena žena, fatalna zavodnica, intelektualka, kći, majka, razočarana žena, psihoterapeutkinja, glas savjesti i još mnogo toga… Glumački poziv je shvaćala kao nepresušan izvor igre koji joj je omogućavao da u sebi probudi sve te uloge.

Anu bi bilo nepravedno svesti u kategoriju glumačke femme fatale, kad se uzme u obzir čitav njen glumački put i strast koja je nosila njime. Zapamćena kao TV lice, početkom svoga glumačkoga puta glumila je u gotovo 50 TV filmova, dok je u svijetu kazališta neumorno radila i utjelovljavala nove uloge u kasnijoj životnoj dobi. Oslanjajući se na duh mladih, nije se bojala riskirati u izboru suradnika i projekata – znala je da se u glumačkom pozivu ne može pogriješiti dok god se stvara, upoznaje i uči.

ana karić elektra

Za nju su nove glumačke i režiserske generacije samo značile korak dalje, a mnoge je nadolazeće generacije i sama odredila i postavila na noge prenijevši im svoje veliko iskustvo i svoju beskonačnu volju za radom. Privatno, sebe je opisivala kao povučenu i obiteljsku ličnost, a u svijetu glume, filma i kazališta bila je endemska pojava koja nas je učila radnoj etici i kompleksnoj jednostavnosti života kroz svoje uloge.

post foto s prošlogodišnje Anine večeri, Damir Žižić

Foto: Damir Žižić

Učitati još
Zatvori