Journal kolumnistica: Ilina Cenov

Journal kolumnistica: Ilina Cenov

Kada se javila ljubav prema knjigama, možeš li nam malo opisati zašto te toliko fasciniraju knjige?

Ljubav prema knjigama javila se u nižim razredima osnovne škole i još uvijek me drži jednakim intenzitetom. Knjige su za mene prozor u svijet, u druge kulture, u najrazličitije ljudske sudbine uzbudljive događaje, povijest, umjetnost… Iz knjiga učim, s knjigama se zabavljam, tugujem, volim… Zbog knjiga mi već dvadeset i pet godina nikada, ali nikada nije bilo dosadno.

ilina cenov

Koliko knjiga pročitaš u jednom mjesecu?

S obzirom na obitelj, posao i druge obaveze, koje svi imamo, ne čitam toliko koliko bih željela, ali prosjek bi bio jedna knjiga tjedno.

Top 5 knjiga koje bi preporučila svakoj ženi?

Kad god se priča o literaturi za žene, uvijek nekako stereotipno završimo na ljubavnim romanima. S obzirom da ljubavne romane zapravo ne čitam, preporučila bih top 5 izuzetnih, nagrađivanih i hvaljenih spisateljica.

Dakle, to su začetnica kanadskog ženskog pisma Margaret Attwood, dobitnica prestižne književne nagrade Man Booker, autorica sjajnog romana “Modrobrada”, zatim ženska predstavnica južnoameričkog magijskog realizma, Isabel Allende i njena “Kuća duhova”, američka spisateljica i dobitnica Pulitzerove nagrade Anne Tyler i “Raznizane godine”, francuska spisateljica Marguerite Duras i njen “Ljubavnik” te britanska autorica jamajčanskog porijekla, Andrea Levy i njezin “Mali otok”. Žene iz različitih zemalja, različitog porijekla i različitog književnog senzibiliteta objedinjene su u jednom – žensko su pismo uzdigle na sasvim novu razinu…

ilina cenov

Što bi preporučila onima koji nikako ne stignu uhvatiti vrijeme za čitanje knjiga?

S obzirom da živimo u ubrzanom svijetu, koji nas bespoštedno melje, bojim se da nikada ne bismo čitali kada bismo čekali neko “idealno” vrijeme za knjigu, neki godišnji/praznike/slobodno vrijeme. Osobno, moje vrijeme za knjigu je uvijek: u onih dvadeset minuta dok muž ide po djecu u vrtić i školu, u tramvaju, busu, avionu, dok čekam red u banci, dok djeca spavaju, dok se kuha tjestenina, a najviše se tog vremena “nakupi” jer gotovo uopće ne gledamo TV. Dakle, umjesto zatupljujuće politike i bizarnih TV formata – knjiga. Probajte!

ilina cenov

Možda neki prijedlog za čitanje za mlade mame?

Postoje dvije knjige koje su me posebno oduševile, kad je u pitanju odgoj djece i kojima se rado vraćam. Prvu, “Sai Baba govori o odgoju”, napisao je njemački psiholog Stephen von Stepski-Doliwa, a drugu, “Vaše kompetentno dijete” danski dječji psiholog Jasper Juul. Iako različite u pristupu, zajedničko im je da obje promiču ljubav, pažnju i duboku toleranciju u odgoju tih naših malih ljudi, ali i potrebu da im se jasno odrede granice i red.

Tvoj omiljeno doba dana za čitanje?

Moje omiljeno doba za čitanje je jutro, u krevetu, netom nakon buđenja. Ali, uz djecu, koja se sjure u našu sobu kako bi nas probudili, ne pamtim kad se to moje jutarnje čitanje posljednji put dogodilo!(smijeh)

Učitati još
Zatvori