Poznata umjetnica predstavlja uzbudljivi novi rad u Zagrebu

Poznata umjetnica predstavlja
uzbudljivi novi rad u Zagrebu

cibic nada naslovna

Slovenska umjetnica s londonskom adresom snimila je u Gorgoni, MSU, prvi dio nove trilogije inspirirane radom arhitekta Vjenceslava Richtera, i to u suradnji s hrvatskim filmskim profesionalcima. Kontroverza Richterova prijedloga za paviljon koji je predstavljao nacionalni identitet države, a ujedno bio i cenzuriran od političkog vrha pod palicom tajnika Izvršnog komiteta Edvarda Kardelja, napokon će moći biti viđen u očima publike. Jasmina Cibic, nagrađivana slovenska umjetnica, diplomantica Goldsmithsa, stvorila je u svom filmskom radu maketu spomenutog Richterovog prijedloga, koji nije u potpunosti ostvaren za Bruxelleski EXPO 1958. godine.

cibic nada 4

Izgradivši maketu prema Richterovoj zamisli, umjetnica se inspirirala i samim otvaranjem velikog događanja koje je upotpunio balet Bele Bartoka naziva ‘Čudesni Mandarin’. Prvi, od tri čina filmskog rada, čiji naziv proizlazi iz imena Richterove inspiracije, njegove supruge Nade, prikazuje maketu prijedloga koja je pretvorena u instrument na kojemu suvremeni aranžman Bartokovog glazbenog komada izvodi umjetnica Dejana Sekulić, koja djeluje i živi u Bruxellesu.

cibic nada 3

Filmski prvi čin stvara uvod za sljedeće poglavlje u kojemu se ulazi u suvremenu interpretaciju baleta koji je i sam obilježen cenzurom i kontroverzom, a premijerno će hrvatskoj publici biti predstavljen u četvrtak, 2. lipnja 2016. godine, uz izložbu umjetničinih kolaža, u Zbirci Richter, s početkom u 19 sati. Pri produkciji Cibic i londonska produkcijska kuća Waddington Studios te DOP Mark Carey surađivali su s hrvatskim timom i autorima, među kojima se izdvajaju Vladimir Gojun koji potpisuje montažu, Hrvoje Radnić kao snimatelj zvuka te Ana Cvitaš kao asistentica redateljice.

cibic nada 1

Učitati još
Zatvori