Izložbe za koje možda ne znate

Izložbe za koje možda ne znate

Nakon napornog radnog dana ili  tjedna dolazi nam vrijeme i da se malo odmorimo. No, odmor ne bi trebao biti i bez sadržaja, recimo onog kulturnog. Kada ste zadnji put otišli u kazalište ili posjetili neku odličnu izložbu? Olakšat ćemo vam izbor i preporučiti nekoliko izložbi za koje možda ne znate, ali mi vam preporučamo da ih pogledate.

najnovija naslovna

U Hrvatskom dizajnerskom društvu u Zagrebu, u četvrtak 26. 2. 2015. u 20 sati otvorila se izložba “Dizajnerice 1930- 1980: kontekst, produkcija i utjecaji” kojom se predstavlja istoimeni istraživački projekt o ženskoj povijesti dizajna autorica Maše Poljanec i Maje Kolar sa suradnicima. Izložba je otvorena do 19. ožujka 2015.

U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu 26.2.2015. otvorena je prva izložba novog ciklusa izložbi objedinjenih pod naslovom “Privatne kolekcije u javnoj instituciji”, kolekcija umjetničkih radova u vlasništvu sportaša Davora Vugrinca. Ova kolekcija sadrži najreprezentativnija djela hrvatskih umjetnika moderne, autora Nikole Mašića, Mate Celestina Medovića, Bele Čikoša Sesije, Ivana Tišova, Ferde Kovačevića, Otona Ivekovića, Miroslava Kraljevića, Vladimira Becića, Oskara Hermana, Milivoja Uzelca, Marijana Trepšea i Vilka Gecana. Bez obzira jeste li poznavatelj i ljubitelj tradicionalne likovne umjetnosti 19.st, preporučujemo ovu izložbu zbog rijetke mogućnosti da u živo vidite neka od najreprezentativnija djela hrvatske umjetnosti 19. stoljeća. Izložba je otvorena do 12. travnja 2015.

post2

U Galeriji AŽ / Atelieri Žitnjak, u petak, 27. veljače, s početkom u 19 sati, otvara se izložba Igora Rufa, “Građevinac, oko i pećina”. Na izložbi će predstaviti tri rada izvedena su u mediju videa, fotografije i kinetičkog objekta. U središnjem amblematskom radu, videu “Pećina”, autor je inscenirao situaciju “življenja u pećini”, uvodeći nas u svoj pećinski život pomaknutom pjesmicom-brojalicom koju izvodi uz gitaru u uvjerljivom ambijentu primordijalne nastambe. Ova nadrealna pjesmica, kao neka vrst umjetničkog statementa, rugajući se svojim ludizmom “ozbiljnosti situacije” i “mjestu kao sudbini”, povezuje i objašnjava sva tri rada. Svakako preporuka za nešto drugačije i novo.

IGOR RUF

U galeriji SKC u Omladinskom kulturnom centru Palach u Rijeci, u petak, 27. veljače, u 20 sati, otvara se izložba “Priroda i društvo” autorice Josipe Čeliković. Autor poigravanje s materijalima tvori objekte i instalacije koji propituju odnose čovjeka i prirode. Na izložbi će biti izložen i rad “Viseći vrt” na kojem je koautorica Ina Ivandić.

U Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku 19. veljače otvorena je skupna izložba “Apstraktno – figurativno – rasklapanja – preklapanja”. Na bit će predstavljeni radovi šesnaest autora (Grgur Akrap, Gordana Bakić, Miran Blažek, Hrvoje Duvnjak, Robert Fišer, Ivona Jurić, Josip Kaniža, Zoltan Novak, Ana Petrović, Lea Popinjač, Domagoj Sušac, Zlatan Vrkljan, Ivana Vulić, Josip Zanki, Anabel Zanze i Silvio Šarić). Posebnost izložbe je da se na samome otvorenju neće moći vidjeti svi radovi, niti će biti predstavljeni svi autori. Izložba će doživjeti jednu promjenu postava prilikom koje će se neki radovi mijenjati, a postav nadopunjavati.

U Oris Kući arhitekture možete pogledati izložbu “Jedna kuća”, posvećena jednom projektu Glenna Murcutta. Glenn Murcutt jedan je od od onih rijetkih arhitekata koji i dalje sve projekte, od skice do detalja, crta ručno. Takve originalne crteže njegova projekta kuće u Gloucesteru čija će izvedba uskoro započeti posjetitelji će imati priliku vidjeti tijekom sljedeća dva tjedna u Oris Kući arhitekture.

Učitati još
Zatvori