Izložba vjenčanica u Muzeju za umjetnost i obrt

Izložba vjenčanica u Muzeju za
umjetnost i obrt

21. veljače u Muzeju za umjetnost i obrt je otvorena izložba “U dobru i zlu: Vjenčana odjeća od 1865. do danas” koja će trajati sve do 3. svibnja 2015. godine. To je jedinstvena prilika da i sami razgledate kako se razvijala vjenčana moda od 19. stoljeća do danas jer muzej prvi puta javnosti izlaže primjerke vjenčane odjeće koje su dame iz našeg ondašnjeg visokog društva nosile na svoj veliki dan.

izložba vjenčanica

Moda vjenčanica počela se razvijati nakon Prvog svjetskog rata, a pravi je uzlet doživjela nakon bajkovitog vjenčanja Grace Kelly i princa Rainiera kad vjenčanice postaju raskošni slapovi bjeline, čipke i tila. Nakon toga uslijedile su štedljivije godine i puno manje materijala sve do sedamdesetih i osamdesetih kad vjenčanice itekako izlaze iz okvira normi. 21. stoljeće svojim se stilom vraća u prošlost s korištenjem tradicionalnih materijala, dok se tradicionalna bijela boja ipak većinom provlači kroz sva stoljeća.

izložba vjenčanica

Izložbu možete pogledati u Muzeju za umjetnost i obrt (Trg maršala Tita 10),radnim danom i subotom od 10 do 19 sati te u nedjelju od 10 do 14 sati. Ponedjeljkom je muzej zatvoren. Cijena ulaznice je 30 kuna za odrasle i 15 kuna za djecu.

Vjenčanica

izložba vjenčanica

Foto: Arhiv MUO

Učitati još
Zatvori