Izložba suvremene japanske
grafike u Dubrovniku

Velika međunarodna izložba naziva Suvremena japanska grafika otvara se sljedećeg tjedna u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, 4. lipnja u 20 sati. Također, za sve one koji iz prve ruke žele saznati kako nastaju u svijetu izuzetno cijenjene suvremene japanske grafike, dva grafička umjetnika Shu Ueno i Toshiya Suzuki u petak, 5. lipnja održat će zanimljivo predavanje o izradi grafika.

yoshitoarichi1

Yoshito Arichi

Posjetitelji će imati priliku vidjeti odabir čak 32 naistaknutija predstavnika japanske suvremene grafike, a koji je na poticaj Umjetničke galerije Dubrovnik, odnosno kustosice izložbe, Vesne Delić Gozze koja je predložila ovaj projekt, obavio uz dogovore s japanskim autorima, slovenski grafičar Leon Zakrajšek, i sam japanski student i jedan od rijetkih ‘stranaca’ koji je dobio mogućnost kao stipendista japanske vlade ući u relativno zatvoreni i odabrani krug japanske grafike. Selekcija je napravljena i u dogovoru sa prof. Harumijem Sonoyamom koji je danas jedan od vodećih litografa u svijetu, i profesor Leona Zakrajšeka u razdoblju od 1997. do 1998. godine.

seikokawachi

Seiko Kawachi

Svim je autorima zajednički univerzalan i neponovljiv originalni duktus i savršenstvo grafičke tehnike, koja udružuje bogatu tradiciju japanske grafike od vremena Ukiyo-e grafike, preko Sosaku grafike sve do danas. Kombinacija drevnoga i modernog udruživanja japanskih tehnika i kombinacija više tehnika u jedan jezik, kod ovih autora polučio je vrhunskim djelima, jedinstvenim jezikom i porukama koje su japanski pogled na prirodu i tradiciju izražen u mediju grafike; rezultat je jedinstveni i prepoznatljiv likovni jezik. Izložba će predstavljati uz izuzetnu umjetničku kvalitetu i primjer kombinacije tradicionalnoga i modernog umjetničkog jezika, potom i didaktički primjer kvalitete u grafičkom jeziku.

Autori će na izložbi u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik biti zastupljeni svaki sa po dva rada, a među njima su Junji Amano, Yoshito Arichi, Tomoko Baba, Ryuta Endo, Hiroko Furuya, Fuki Hamada i drugi. Izložba ostaje otvorena do nedjelje, 2. kolovoza 2015. godine.

Učitati još
Zatvori