Izložba na kultnom zidu u Branimirovoj ulici

Izložba na kultnom zidu u
Branimirovoj ulici

img_5412

Taman kada smo popisali sva street art i graffiti ostvarenja u 2016. godini koja su nas impresionirala, osvanuo je još jedan rad kao početak jedne hvalevrijedne umjetničke akcije u Zagrebu. U organizaciji udruge Domino u sklopu Europskog projekta Imagine danas je otvorena jedinstvena izložba ‘Branimirova Street Art’ koju će svi ljubitelji street arta i graffita moći pogledati do 4. siječnja 2017.

img_5387

Ideja za izložbu nastala je na osnovu razvoja događaja oko zida u Branimirovoj ulici koji je desetljećima, još od Univerzijade, bio prostor rezerviran za uličnu umjetnost. 1999. je gradski ured za kulturu otvorio nanovo prostor muralima, u sklopu akcije borbe protiv ovisnosti te je ulična umjetnost i poruke koju se njome prenose dobila svojevrsnu institucionalnu podršku. Nažalost 2015. godine dotrajali zid djelomično je srušen te je na njegovom mjestu postavljena metalna ograda na koju su postavljeni prostori za marketinško oglašavanje u obliku billboarda, čime je grad izgubio jedinstveno mjesto koje je bilo posvećeno uličnoj umjetnosti.

img_5277

Ovom izložbom želi se postaviti pitanje odgovornosti za estetska urbanistička rješenja na ključnom potezu u gradu koji spaja željeznički i autobusni kolodvor. Osim toga izložba će biti postavljena u cilju promjene percepcije javnosti, ali i institucija vezane uz street art i grafiti umjetnost, koja zauzima važno mjesto u identitetu grada Zagreba.

Za izložbu je odabrano troje umjetnika s adresom u Zagrebu, čiji rad je sve prepoznatljiviji kako na domaćoj, tako i stranoj street art sceni. Umjetnici OKO, Chez 186 i Sarme svojim će specifičnim umjetničkim izričajem dati svoj obol ovoj jedinstvenoj izložbi, a njihovi radovi će se na jednom billboardu izmjenjivati u razdoblju od 22. prosinca do 4. siječnja 2017. Izložba se ostvaruje u suradnji s bračkim festivalom Graffiti na Gradele.

img_5259

Foto: Katarina Šapina

Učitati još
Zatvori