Izumi Leonarda da Vincija u Zagrebu

Izumi Leonarda da Vincija u Zagrebu

Izložba Leonardo da Vinci – genij i njegovi izumi – slavi univerzalnog genija Leonarda da Vincija kao izumitelja, inženjera, znanstvenika, anatomista, arhitekta, kipara, filozofa i, na kraju ali ne manje važno, renesansnog umjetnika.

leonardo post 2

Premda najpoznatiji kao umjetnik, Leonardo da Vinci bio je izumitelj i čovjek beskrajne radoznalosti i inovativnosti. Nakon proučavanja njegova djela ‘Codici Vinciani’, držeći se svih Leonardovih naputaka, grupa stručnjaka i vještih majstora iz Firence u Italiji, uspjela je proizvesti interaktivne strojeve u realnoj veličini uporabom istih materijala koje je Leonardo da Vinci u svoje doba imao na raspolaganju, a to su isti koje je Leonardo preporučio u svojim zapisima, uključujući drvo, užad i ljepilo.

leonardo post 3

Strojevi su podijeljeni u četiri grupe u ovisnosti o primjeni u odnosu na elemente: zrak, vodu, zemlju i vatru, kojima je Leonardo da Vinci bio snažno nadahnut. Izlošci obuhvaćaju takve vizionarske izume kao što su helikopter, jednostavnu preteču padobrana, zmaj za letenje, oklopno vozilo, pogonski prijenos, bicikl, automobil, podmornicu, tiskarski stroj, hidrauličnu pilu, projektil, vertikalnu bušilicu, stotinama godina prije nego su se njihovi izumitelji rodili. Pored objašnjenja i priloženih skica modela, Leonardovi su projekti obogaćeni originalnim citatima iz njegova doba.

leonardo post 1

Izložba Genij i njegovi izumi nudi mnogo više od tek 80 izumljenih strojeva. Tu su i reprodukcije Leonardovih najpoznatijih slika i crteža, anatomskih studija i njegovih slavnih kodeksa (kolekcija crteža i zabilješki). Izložba vam pruža mogućnost da doživite nasljeđe velikog genija na način da upravljate nekima od tih strojeva što će vam omogućiti da razumijete načela fizike i mehanike kojima se Leonardo koristio u svoje doba.

leonardo post 4

Izložba se može pogledati na Zagrebačkom velesajamu – Kineski paviljon, svaki dan od 9h do 19h do 16. kolovoza 2015. godine. Više informacija možete saznati na davincizagreb.com.

Učitati još
Zatvori