Fotografije romantičnog Zagreba 30-ih na izložbi u Milanu

Fotografije romantičnog Zagreba
30-ih na izložbi u Milanu

Dama s psom, oko 1934. godine Zagreb, D.Janekovic

Dama s psom, oko 1934. godine Zagreb, D.Janekovic

Jučer je u Akademiji likovnih umjetnosti Brera, u organizaciji Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Milanu (GKRH) otvorena izložba ‘Đuro Janeković: hrvatski fotograf, europski umjetnik’ na kojoj svi posjetitelji mogu pogledati kako je Đuro Janeković vidio Zagreb 30-ih godina prošlog stoljeća.

Prodavacica Cvijeca, Zagreb, oko 1934. godine. D. Janekovic

Prodavacica Cvijeca, Zagreb, oko 1934. godine. D. Janekovic

Važno je istaknuti kako je rad hrvatskog fotografa i europskog umjetnika, Đure Janekovića, donedavno bio u potpunosti neprepoznatljiv, u kontekstu hrvatske i europske povijesti fotografije, unatoč činjenici, da je Đuro Janeković u ’20-tim i ’30-tim godina prošlog stoljeća, bio iznimno važan protagonist umjetničke scene u Zagrebu, te svjedok i promotor europske moderne.

Dame citaju, oko 1934. Zagreb, D. Janekovic

Dame citaju, oko 1934. Zagreb, D. Janekovic

Janeković je bio dokumentarist zagrebačkog svakodnevnog života, na svim razinama, od predgrađa do najreprezentativnijih ulica u gradu, od visokog društva, do onih koji su živjeli na margini. Dok bismo na neki način, njegove pojedine fotografije, mogli nazvati i pretečom današnjih street style fotografija. Djuro Janeković počinje stvarati u prvom zlatnom razdoblju za fotografiju u Hrvatskoj – tridesetim godinama prošlog stoljeća, kada su udareni temelji za stvaranje ‘zagrebačke škole fotografije’.

Kolporter, 5.5.1935. Zagreb, D. Janekovic

Kolporter, 5.5.1935. Zagreb, D. Janekovic

Kao i njegovi suvremenici, poput čuvenog Toše Dabca, Janeković je djelovao i u sklopu Fotokluba Zagreb, koji se tada razvio kao središnja organizacija, koja je okupljala sve više amatera, umjetničkih fotografa i fotoreportera iz cijele Hrvatske. Prve je fotografije objavio 1932. godine u časopisu Kulisa. Snimao je ljude, a svijet oko sebe istraživao je prikazivanjem detalja, igrom svjetla i sjene. Zanimala ga je sportska, ali i modna fotografija, pa je spajajući te dvije strasti postao svojevrsni kroničar zagrebačkog života, fotografirajući modu ljudi na ulicama grada.

preuzmi

Tako je nastala i čuvena ‘Dama s psom’. No, ona je možda samo najčuvenija, nikako ne i najvrijednija. Janekovićeve noćne snimke Zagreba, snimane dugom i dvostrukom ekspozicijom, pridonijele su doživljaju Zagreba kao velikog i važnog grada, a ne periferije Budimpešte, ili Beča, kako se grad, tada, često doživljavalo. Izložba je otvorena za posjetitelje do 13. kolovoza, a detalje možete saznati na linku.

preuzmi (1)

Učitati još
Zatvori