Najveći mali festival u Umagu donosi odličan umjetnički line up

Najveći mali festival u Umagu donosi
odličan umjetnički line up

Klarxy

Klarxy

U sklopu festivala koji se vodi krilaticom svjetionik nezavisne umjetnosti, svake godine uz glazbeni program, poseban dio posvećen je i renomiranim umjetnicima domaće street art scene.  Art dio ovogodišnjeg Indirekt festivala ponovno obećava i dovodi umjetnike u Umag ovoga ljeta i trajno – na zidovima.

Eugen Varzić akademski je slikar koji svoje radove jednako dobro predstavlja u inozemstvu, kao i kod kuće. Za svoj posao živi, a želja da doprinese sredini u kojoj živi, potiče ga na donacije slika, organiziranje humanitarnih aukcija i projekata kojima razvija kulturno – umjetničku scenu Poreča. A ove godine i Umaga. Oduvijek se pronalazio u slikanju, a principi izvrsnosti kojih se drži, doveli su ga do izložbi u raznim gradovima Hrvatske i svijeta; Londona, Beča, Frankfurta i Dubrovnika. Njegova djela uvrštena su u svjetske umjetničke leksikone i muzeje, a uz slikarstvo se bavi ilustracijom, dizajnom, fotografijom, kiparstvom i dokumentarnim filmom.

Eugen Varzić

Eugen Varzić

Indirekt tako dovodi i najbolje od domaćeg slikarstva tako da je gost ove godine prvi put na festivalu i Sebastijan Dračić. Ovaj akademski slikar dobitnik je brojnih nagrada, a izložbe koje su sadržavale njegov opus odavno se broje na više parova ruku. Naš renomirani umjetnik Željko Kipke tako je o Dračiću jednom prilikom rekao „Osebujni metafizički prostori, nokturalni pejzaži bez prisustva čovjeka, ako je čovjek kojim slučajem prisutan, u proporciji je insekta. Sve nabrojeno već na prvi pogled poziva na oprez i razgovor o promišljenoj slikarskoj strategiji.“ Njegov magijski realizam, ovoga ljeta obuzet će Umag i Indirekt festival.

Ove godine nam se pridružuje i prva dama umjetničkog segmenta festivala – talentirana ilustratorica i studentica Klara Rusan Klarxy. Ljubav prema ilustraciji razvila se na Erasmus studentskoj razmjeni u Vilniusu u Litvi, a nastavila se do danas. Nakon završenog preddiplomskog studija, Klarxy je uzela godinu dana “radne pauze” u kojoj je napravila dvije manje izložbe po zagrebačkim kafićima, nekoliko naslovnica za izdavačku kuću Fraktura  te više manjih projekata za svoj gušt. U budućnosti će pokušati nastaviti studij vani, i raditi na sebi kao osobi i kao “umjetnici”, a do tada raditi i stasati koliko je god moguće bolje i brže.

Jan Sedmak

Jan Sedmak

Osim domaćih, pridružuje nam se i jedan gostujući umjetnik, iz zemlje nam partnera – Italije. Jan Sedmak dolazi iz Trsta, a ljubav prema umjetnosti rodila se kroz opetovano listanje djedove kolekcije stripova o Linusu i družini. Oko 11 godine života naumio je naučiti crtati, pa je tako dane provodio s papirom i olovkom u ruci. Prvi rezultati došli su nakon šest godina, kada su ga karabinijeri uhvatili kako oslikava jednu gradsku rešetku. S lakoćom je diplomirao na Državnom institutu za umjetnost 2007 godine, a danas živi i radi u Trstu kao freelancer ilustrator.

Sebastijan Dračić

Sebastijan Dračić

Posljednji, ali nikako manje vrijedan, naš je Umažanin Merlo de Graia. Službeni je fotograf festivala od samih početaka, a njegove fotografije o Indirektu govore više od tisuću riječi. One nose poruku, kroz čisti minimalizam, ali i kršenje kompozicijskih pravila. One su ljudi, prostor, trenutak zaustavljen u vremenu. Dosad je odradio dvije samostalne izložbe, a sudjelovao je i na desetak skupnih, kako kod nas, tako i vani. A kada mu je dosta svega, uvijek voli pobjeći u svoj fotografsko stvaralački svijet gdje, kako kaže, puni baterije kao nigdje drugdje.

Sebastijan Dračić

Sebastijan Dračić

Ivan Kovačević Sonet

Ivan Kovačević Sonet

Učitati još
Zatvori