Ilina Cenov: Biti lijepa i pametna nije puki mit

Ilina Cenov: Biti lijepa i
pametna nije puki mit

Prije točno petnaest godina, na umjetničkoj sceni pisane riječi, zasjala je prava književna senzacija. Ona je prelijepa i pametna, njeno je ime Zadie Smith, a poklonila nam je svoj roman prvijenac, sada već kultnog statusa – ‘Bijeli zubi’.

White-Teeth-Zadie-Smith-post

Ovo britko i nadasve duhovito štivo Zadie Smith, smješteno je u multikulturalni sjeverozapadni London. To je bogata obiteljska saga triju generacija dviju obitelji: jedne bangladeških, a druge jamajčanskih korijena. Okosnicu romana čine dvojica sredovječnih, tragikomično nesposobnih pater familiasa, Alfred Archibald Jones, poznatiji pod nadimkom Archie, te Samad Iqbal, Musliman Bengalac iz Bangladeša. Posve slučajno i neobično prijateljstvo Archiea i Samada seže u daleku 1945. godinu, kad su se ta dvojica, tada jedva punoljetnih mladića, obreli u samom kraju Velikog rata, te bili pripadnici Britanske vojske. Iako obojica često kroz roman ističu svoje ratno herojstvo, oni su zapravo propustili pravu akciju. ‘Pravi rat, onaj u kojem su gradovi bacani na koljena, rat sa smrtnom procjenom veličine, detonacija, stanovništva’ odvijao se, što se tiče Archiea i Samada, na nekom drugom planetu.

Zadie Smith post

Da ne bi bilo dosadno, dvojica starih prdonja su se sedamdesetih godina oženila tridesetak godina mlađim suprugama, Clarom i Alsanom. Ali ne, nema se tu njima na čemu zavidjeti, jer niti su Archie i Samad sredovječni u smislu Georga Clooneya, a niti su njihove supruge mladi supermodeli. Naime, dvojica očajnika balansiraju između djece adolescenata, koji ih uglavnom smatraju ishlapjelim i dosadnim starim davežima, i 30 godina mlađih supruga, koje ih uglavnom smatraju nesposobnim i mlohavim starim davežima.

Zadie Smith London Sikh

Sadržaj ovog romana je gotovo nemoguće prepričati, jer zapleteni mozaik likova i događaja, kojima nas zasipa Zadie Smith može tako dobro opisati samo ona. Sjeverozapadni London, gdje ove dvije obitelji žive, pun je različitosti. Ovdje je čitavo mnoštvo rasa, kultura, religija i jezika. Autorica nas svojim smislom za detalje vodi kroz te živopisne kvartove toliko dobro, da nam se čini da nam je to u susjedstvu. Jonesovi i Iqbalovi, više ili manje uspješno, uz puno tuče, vike, lupanja vratima, paljenja osobnih stvarih na lomačama u dvorištu i sličnih drugih disfunkcionalnih ispada, ‘odgajaju’ svoju djecu. Osim Londona, Zadie Smith nas suvereno vodi i na očaravajuće putovanje kroz različite kontinente i kroz različita povijesna razdoblja. Putujemo Indijom, Jamajkom i Britanijom, malo smo u sredini deventaestog stoljeća, pa malo na početku dvadesetog, da bismo se konačno obreli u predmilenijskoj groznici.

london post 1

Smith se svojim romanom bespoštedno obračunala sa svim oblicima predrasuda, neovisno dolaze li one od bijelih Engleza, ili od tamnoputih imigranata. Također, Smith se suptilno, ali i urnebesno duhovito i cinično, izruguje svakom obliku religijskog, znanstvenog ili ekološkog ekstremizma i fanatizma, ne praštajući svojim likovima njihove česte fatalizme i pretjerivanja svih vrsta, vodeći i njih i nas u najrazličitije tragikomične zavrzlame. Od Muslimana Samada, krajnje rastrganog u pokušaju da živi neki svoj hibrid života ‘dobrog’ Muslimana u posve sekularnoj državi, klasičnih ‘bedastoća’ prosječnih adolescenata, pa do gorljivih i urnebesno komičnih Jehovinih svjedoka, i njihova sumanutog računanja i preračunavanj datuma smaka svijeta.

Zadie Smith 3

‘Bijeli zubi’ su 350 stranica itekako zrelo pisane vrhunske književnosti. Frapantna je činjenica da je Zadie Smith sa samo 25 godina pokazala toliku razinu ne samo stilskog umijeća već i obrazovanja i erudicije. Sasvim opravdano je za svoj roman prvijenac ‘pokupila’ i svu silu književnih nagrada. Smith je ozbiljne teme, poput rasizma, predrasuda, prevelikih obiteljskih očekivanja, generacijskog jaza i inih drugih zabluda, upakirala u razigrani stil, koji naprosto pršti i osvaja svojim suptilnim, ciničnim i pamentim humorom. Dakle, Zadie je, osim što je izuzetno lijepa žena i još k tome jako stajliš, sasvim očito i pametna i obrazovana. I nadasve nadaren pisac. Zaključak se nameće sam od sebe: lijepa i pametna nije samo puki mit…

Foto: Facebook, Shutterstock

Učitati još
Zatvori