Igor Eškinja izlaže u New Yorku

Igor Eškinja izlaže u New Yorku

Igor Eškinja raritet je suvremene hrvatske umjetničke scene. Produktivnost, predanost i kontinuirani rast, neizbježni su opisi njegova osebujnog rada. Prozvan majstorom iluzije na prestižnom europskom bijenalu u Italiji, Manifesti 7, Eškinja pripada kategoriji najtraženijih autora suvremene scene, uvrstivši se na listu najznačajnijih umjetnika na svijetu.

igor eškinja

Njegov rad konceptualno je razrađen do najfinijih detalja, ali ostavlja gledatelju mogućnost da sam otkrije njegove dimenzije i značenje. Ponajprije jednostavan, očišćen od svake suvišnosti; Eškinjin stil pobjeda je dedukcije i elegancije. Koristeći jednostavne i novčano pristupačne materijale autor njihovoj upotrebi prilazi s gotovo matematičkom preciznošću.

Jednostavnost forme estetska je kvaliteta koja omogućava umjetniku da stvara dojam praznine, prostora koji pak gledatelju omogućava da se radu približi; ispita ga, promatra; sudjeluje u konstrukciji imaginarnog. U svom pristupu, Eškinja je istraživač koji ispituje fizičke i vremenske okolnosti prostora u kojem djeluje; iz kojih proizlazi svaka njegova forma izražavanja.

igor eškinja

Ne čudi stoga što upravo ovog tjedna, Eškinja gostuje u New Yorku. Izložba naziva Poems of Accumulation and Growth, u galeriji Scaramouche, prva je autorova samostalna izložba u SAD-u, koja će tamošnjoj publici omogućiti da se podrobnije upozna s različitim dimenzijama autorova rukopisa; od fotografskih radova do skulptura i site-specific instalacija. Izložba je otvorena od 13. ožujka do 3. svibnja, a zainteresirani za rad ovog autora, novosti mogu pratiti i putem umjetničke udruge Nomad, kojemu je autor član i suosnivač.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tekst: Ana Cvitaš

Učitati još
Zatvori