Nagrađivane umjetnice na značajnoj europskoj izložbi

Nagrađivane umjetnice na
značajnoj europskoj izložbi

Višestruko nagrađivane umjetnice Luiza Margan i Maja Rožman predstavit će se svojim izložbenim konceptima na izložbi “The City and Me”. Kustos izložbe Lucas Cuturi, između 10 nominiranih umjetnika od strane HDLU-a, odabrao je dvije umjetnice.

luisa margan_Restaging Monument_naslovna

Luiza Margan, “Restaging Monument”

Luiza Margan u svojem se radu bavi istraživanjem vizualne estetike i struktura moći koje obilježavaju javni prostor, memoriju te promjene koje kreiraju društvene vrijednosti i identitet. Njena umjetnička praksa je istraživačke prirode; spaja dokumentarne i fiktivne narative bilo intervencijama u javnom prostoru ili instalacijama koje uključuju fotografije, kolaže, video, objekte i sl. Primjer toga je njezin rad „Public Tales“ iz 2013. Maja Rožman u svojem se radu bavi propitivanjem i recepcijom intimnih procesa umjetničkog stvaranja. Raznovrsnost, interdisciplinarnost i višedimenzionalnost tehnika i medija u vidu crteža, instalacija i umjetničkih akcija podrazumijeva aktivno promatranje njezinih izložbenih koncepata. Kroz umjetničko djelovanje propituje trenutne stavove, misli te sadržaje kao i načine na koje ih promatrač prihvaća. Primjer toga je  njezin ciklus „Disappearing Cities“, rad „Outside“ (2013.-2014.).

Maja Rožman, "Fortune"

Maja Rožman, “Fortune”

Jedna od vodećih aktivnosti Creart projekta je putujuća izložba umjetnika, predstavnika svih 13 gradova partnera. Svake godine velika skupna izložba održava se u tri grada, što znači da će u petogodišnjem projektu svaki partner ugostiti izložbu u svom gradu. HDLU je u 2014. na europskoj izložbi predstavio Anu Hušman te Fokus grupu (Iva Kovač i Elvis Krstulović), a u rujnu 2014. ugostio je Creart izložbu White Noise, Black Words. Tijekom trajanja projekta, na ukupno 13 izložbi bit će predstavljeno više od 150 umjetnika, a katalozi i promotivni materijali distribuiraju se u sve partnerske gradove. Treća po redu CreArt europska izložba 2015. godine pod nazivom The City and Me pod vodstvom kustosa Lucasa Cuturia održat će se u Pardubicama (City gallery Pardubice, House of Jonah – Eastbohemian Gallery of Pardubice, FONS gallery) u periodu od 30. lipnja do 31. kolovoza 2015., potom u Linzu (Salzmant) u periodu od 16. rujna do 30. listopada 2015 te u Genovi (Palazzo Ducale – TBC) u periodu od 20. studenog do 10. siječnja 2016.

Maja Rožman, "qrART"

Maja Rožman, “qrART”

CreArt projekt je mreža javnih i privatnih institucija osnovanih u europskim gradovima s iskustvom u kulturnom menadžmentu i posvećena razvoju vizualnih umjetnosti. Projekt je odabran u okviru programa Kultura Europske Unije od 2012. – 2017. godine te se razvio  u mrežu od 13 partnerskih gradova i institucija. Cilj projekta je povezivanje europskih gradova i osnaživanje suradnje među političkim, obrazovnim i kulturnim institucijama kao i predstavljanje kulturne raznolikosti i bogatstva Europe.

Foto: luizamargan.net, majarozman.com

Učitati još
Zatvori