Hrvatska je prva na svijetu postala Zona Besplatnog Čitanja

Hrvatska je prva na svijetu postala
Zona Besplatnog Čitanja

frez1

Od danas svi ljudi unutar granica Republike Hrvatske ove blagdane mogu čitati potpuno besplatno putem nove aplikacije Croatia Reads (Hrvatska Čita). Svima postaje dostupno 100.000 vrhunskih knjiga iz cijelog svijeta za besplatno čitanje bilo gdje unutar njenih granica, bez članske iskaznice ili posebnog koda.

Sve što trebate napraviti je skinuti besplatnu aplikaciju Croatia Reads (Hrvatska Čita) za Android ili iOS pametne telefone i tablete, registrirati se (sign up) i čitati bilo kada i bilo gdje unutar Hrvatske.

frez2

Projekt FREZ (Free Reading Zones) je prvi put predstavljen početkom jeseni kada je Café Velvet (Dežmanova 9) u Zagrebu postao prva Zona Besplatnog Čitanja u Hrvatskoj. Café Velvet je zapravo pilot projekt koji je od početka imao ideju cijele Hrvatske kao Zone Besplatnog Čitanja u vidu. Lansiranjem aplikacije Croatia Reads, ovo je prvi put da se na ovakav način otvorila knjižnica bogata svjetskim bestsellerima i akademskim knjigama svim ljudima unutar jedne države.

Croatia Reads aplikacija, kao i cijela inicijativa pod istim imenom, je velika stvar za obrazovanje Hrvatske jer se studentima otvaraju novi vidici i pruža otvoren pristup znanju i knjigama koje njihove lokalne knjižnice nisu u mogućnosti kupovati. Podržava se i širenje digitalne pismenosti koja je ključan dio njihove sadašnjosti i budućnosti.

Beneficije za turizam Hrvatske su također mnogostruke. Kolekcija u aplikaciji, koja neprestalno raste, sadrži turističke vodiče o Hrvatskoj i knjige na raznim svjetskim jezicima, kako beletristiku tako i publicistiku. Od pop fictiona i ozbiljne književnosti do duhovnosti i kuharica. Od poezije i putopisa do zabave i slikovnica. Od umjetnosti i ekonomije do znanosti i tehnologije.

ivana-1

Ivana Roščić

Sponzor besplatnog čitanja u Hrvatskoj je internacionalni portal No Shelf Required koji se zalaže za promidžbu digitalne pismenosti i besplatan pristup znanju za svakog čovjeka. “Osigurali resurse za besplatno čitanje ove blagdane i nadamo se da će se ono nastaviti i nakon njih,” izjavila je Rončević. “Postavili smo čvrste temelje, u suradnji s top izdavačima iz cijelog svijeta i tvrtkom koja je ustupila najsuvremeniju tehnologiju za čitanje, kako bi napokon otvorili knjige u virtulanom svijetu kao što su se već otvorili drugi mediji poput novina i časopisa.“

– Za sve Android uređaje Croatia Reads aplikacija se može preuzeti ovdje.
– Za sve iOS (Apple) uređaje Croatia Reads aplikacija se može preuzeti ovdje.
– Vijesti o Croatia Reads projektu pratite na Facebook stranici.

Foto: Saša Šekoranja, John Pavlish

Učitati još
Zatvori