Virtualna ulična umjetnost na Googleu

Virtualna ulična umjetnost na Googleu

Google nastavlja graditi svoj veliki Google Art Project: Street Art s dodavanjem sve više i više vizualnih zapisa i fotografija radova ulične umjetnosti u cijelome svijetu tako da do sada broji ukupno 10 000 zapisa umjetničkih radova što je jedinstveni poduhvat takvog bilježenja radova sve popularnije ulične umjetnosti.

street art

Zanimljivo je da svi koje to zanima mogu ne samo pogledati radove, već saznati i njihove točne lokacije na svih pet kontinenata. Ovaj iznimno veliki projekt važan je i zbog karaktera takvih umjetničkih radova, njihove ranjivosti i izloženosti promatraču pa i vanjskim utjecajima. Ne samo vremenskim, već i ljudskom djelovanju tako da neke radove možemo samo i isključivo na ovaj način vidjeti i doživjeti jer su u međuvremenu od njihovog bilježenja do danas nestali. To i je bila jedna od glavnih misli vodilja, vizualno sačuvati nestalni umjetnički rad te dokumentirati ga na adekvatan način. Google Street Art projekt je u tome svakako uspio.

Većina radova je atribuirana, na žalost postoje neki za koje se ne zna autor tako da atribucija nije bila izvediva, no to nije spriječilo Google da dokumentira rad pokazujući tim činom da ne radi razliku između radova prepoznatih umjetnika i onih anonimnih. Ta vrsta demokratičnosti je svakako pohvalna. Također se na web stranici mogu poslušati audio vodstva, video zapisi, kolekcije izložaba te priče umjetnika što je izvrsna nadopuna samom vizualnom materijalu radi lakšeg razumijevanja određenih radova i potrebe za njihovim nastajanjem (posebno jer se ulična umjetnost ponekad izjednačava s vandalizmom).

Obzirom na količinu i kvalitetu zabilježenih radova upozoravamo gledatelja da će se možda uhvatiti u situaciji da nikako ne može prestati pregledavati radove i uživati u mogućnosti doživljaja jednih od najboljih primjera ulične umjetnosti. Pretraživanje je jednostavno i zarazno. Svatko može stvoriti svoj odabir najdražih radova, stvarati svoju virtualnu kolekciju te provesti sate i sate u velikoj većini slučajeva njima fizički nedostupnoj umjetnosti.

Za pristup Google Street Art projektu kliknite na link streetart.withgoogle.com.

Foto: Google Art Project

Učitati još
Zatvori