S Ninom Romić o glazbi i stvaralaštvu, a sve prije večerašnjeg koncerta

S Ninom Romić o glazbi i stvaralaštvu, a
sve prije večerašnjeg koncerta

Koncertni svibanj Vintage Industriala otvorit će jedna od najcjenjenijih hrvatskih kantautorica – Nina Romić, koja će večeras, 2. svibnja 2019. nastupiti nakon dugo vremena prvi put s bendom kojeg čine: Frederic Lanz (klavijature), Jelena Galić (bass) te Krešimir Oreški (bubnjevi). Prije nekoliko dana objavila je i videospot za pjesmu Crno s kojom sudjeluje u jednom jako zanimljivom projektu. O čemu se radi i što sve sada Nina radi te što možemo u budućnosti od nje očekivati, pročitajte u nastavku…

Vidjevši najnoviji videospot ostali smo prilično impresionirani s odličnim spojem pjesme i vizualnog dojma videa. Kako je došlo do ideje i suradnje s Markom Nakićem koji je napravio zanimljiv i kontrastni spot, obzirom na pjesmu?

Suradnja s Markom je bila logičan odabir jer sam bila jako zadovoljna prethodnom suradnjom na dva spota (za pjesme “Svjetla” i “Sloboda”) i dizajnom mog zadnjeg albuma “Sloboda”. Dao je dobru ideju na koju sam odmah pristala. Moram priznati da sam ostala iznenađena nadrealnim svijetom kojega je stvorio pomoću kolaža, sanjivih slika, efekata i videosnimki, upravo je tako nešto trebalo ovoj pjesmi.

Pjesma Crno naći će se na kompilaciji Femme Nouvelle. Femme Nouvelle je zapravo jako zanimljiv projekt – možeš li nam nešto više reći o njemu i o svojoj ulozi?

Projekt Femme Nouvele je jako dobra ideja Lane Čulig iz Aquarius Recordsa gdje je na jednom izdanju uspjela skupiti deset sjajnih kantautorica koje stvaraju i rade zadnjih godina. Cilj projekta jest potaknuti žensko stvaralaštvo, autorstvo i prebaciti svjetla reflektora na žensko pismo. Izlazak kompilacije planiran je za početak lipnja, a na njemu će se naći i moje kolegice sa scene, neke od njih su: Ana Opalić, Mary May, Maja Posavec, Sara Renar, Mirela Priselac Remi, Željka Veverec… Posebnost je da nas sve veže slična priča, a ipak, svaka je drugačija i posebna u svome izričaju. Smatram da je u današnje vrijeme kada se plasiraju u medije toliko negativne i nebitne stvari, kada naslovnice vrve od loše energije, bitno pridati značaj jednoj ovakvoj priči i možda potaknuti neke nove mlade autorice i autore da se izraze, da budu iskreni i da budu svoji. Ovaj projekt to svakako podržava.

Uspoređujući scenu kantautorica Hrvatske koji se desio prije cca 10 godina i situaciju koja je sada na sceni – koji su tvoji dojmovi?

Sada je puno bolja situacija nego 2009., definitivno. Tada je sve bilo u začetku i osim mene, na sceni je bilo svega nekoliko kantautorica i kantautora. Od tada su se pojavila mnoga nova lica, i razvojem interneta, te pojavom muzičkih platformi, uz interes nekolicine medija stvari su se počele razvijati u pozitivnom smjeru. Uz podršku nekoliko programa u zagrebačkim klubovima( Booksa, MMC Kopriva, Soba, Rockmark, Močvara) kantautori su dobili nekoliko mjesta gdje su mogli izvoditi svoju glazbu pred ljudima i vjerujem da je i to dijelom utjecalo na razvoj scene. Unatrag zadnjih nekoliko godina ženska se scena osnažila, mnogo kantautorica je izdalo izvrsne albume i započelo regionalnu i svjetsku karijeru tako da su mediji konačno počeli više obraćati pozornost na glazbu koja nije krojena da bude “mainstream” u Hrvatskoj, nego izlazi iz takvih okvira svojom posebnošću i originalnošću, te paralelno postoji i grana se u svim smjerovima.

Začarana Močvara još je tu i radi. Koliko je zahtjevno, no i uzbudljivo, predstavljati nove mlade nade publici? Koliko sebe daješ u to?

Začarana Močvara je autorski program koji vodim pod tim imenom u Močvari od 2012. godine no zapravo, ideja je pokrenuta još tamo 2007. Vođenje programa je zahtjevno, emotivno i uzbudljivo jer je svaki put novo, i iskustvo vođenja takvog programa me jako veseli i upotpunjava. Ponosna sam na to što je većina kantautora sa scene nastupila na Začaranoj Močvari, mnogima je to bio prvi nastup pred publikom. I mnogi od njih su postigli velike stvari kasnije i u svjetskim okvirima. Važno je pratiti zbivanja na sceni, slušati novu glazbu, preporuke, i biti upućen u to što se zbiva ovdje i u regiji. Jako me vesele nastupi nekih novih glazbenika koje planiramo predstaviti do kraja ove godine u Začaranoj Močvari.

Danas ćeš održati koncert u Vintageu, s novim bendom i donosiš novi materijal. što publika može očekivati, možda i novu Ninu Romić, glazbenicu?

Danas će publika imati priliku čuti Ninu Romić, onakvu kakva osjeća da treba biti u ovom trenutku. Dobiti će najiskrenije emocije mene i mojih prijatelja, glazbenika u bendu. Svaki nastup u Zagrebu nam je poseban, ne nastupamo često i posebno se pripremamo. Večeras će uz Freda Lanza na klavijaturama, Jelenu Galić na basu, Krešimira Oreškija za bubnjevima zasvirati i poseban gost, Filip Pavić, talentirani jazz gitarist na nekoliko pjesama.

Koji su planovi za budućnost, bližu dalju, koje su tvoje želje i ambicije kao glazbenice?

Planovi su i dalje raditi na ovaj način s bendom, pustiti da nam inspirira život kao i do sada, raditi bez pritiska i za publiku dati ono najbolje od sebe.

Foto: ninaromic.com

Učitati još
Zatvori