Ekskluzivni intervju za Journal: Filip Rudan predstavlja emotivnu baladu na hrvatskom jeziku
Ekskluzivni intervju za Journal: Filip Rudan predstavlja emotivnu baladu na hrvatskom jeziku

Ekskluzivni intervju za Journal: Filip Rudan predstavlja emotivnu baladu na hrvatskom jeziku

Filip Rudan hvaljeni je mladi kantautor, vokalist, gitarist i autor koji je zapaženo kročio na glazbenu scenu i postao dio Universal Music obitelji. Danas nagrađivanog mladog glazbenika, šira je javnost upoznala kao drugoplasiranog finalista treće sezone showa „The Voice Hrvatska“, a posebno je upamćen njegov duel s Albinom u pjesmi „Lovely“ koji broji gotovo 60 milijuna.

Impresivni rezultati

Svoj prvi singl „Blind“ (kasnije objavljen i u hrvatskoj verziji „Kad me svojim nazvala“) predstavio je na Dori 2021. gdje je osvojio peto mjesto te se istaknuo kao jedan od favorita publike. Krajem 2021. godine objavio je uspješan HRtop40 singl „He’s Not The One“ koji bilježi impresivne rezultate na glazbenim platformama, a sjajne reakcije na prateći spot pristižu iz svih dijelova svijeta.

U 2022. talentirani glazbenik nastavlja nizati uspjehe među kojima se posebno ističe nagrada Porin (hrvatski Grammy) za Novog izvođača godine te zapažen i iznimno hvaljen nastup u Areni Zagreb na velikom koncertu Parnog Valjka održanom u spomen na legendarnog Akija Rahimovskog.

Filip Rudan – Razine

Novom emotivnom autorskom baladom Filip nam, uz impresivne vokalne i sviračke sposobnosti, otkriva nove „Razine“ – kako svojeg glazbenog puta tako i emocija kojima već redovito očarava brojne slušatelje. Tematika jest ljubavna – namjera je da nosi univerzalnu poruku i potakne slušatelje da pronađu i svoje razine, a mladi glazbenik otkriva kako i njemu nosi posebno značenje budući da ga upravo ljubav vodi do gotovo euforične razine.

Tim iz snova

Tekst i glazbu, kao i kod ranijih singlova, potpisuje Filip Rudan, producent singla je Niko Nobilo koji je uz Ivana Oreškovića kreirao i aranžman. Tara Turopoljac preuzela je ulogu producentice videospota i scenaristice koji je realiziran zahvaljujući sjajnom redateljsko-snimateljskom timu kojeg čine redatelj i scenarist Benjamin Strike, direktor fotografije Dario Radusin koji je doprinjeo i vizualnim efektima (VFX) te asistenti Luka Vidović Sandro Sklepić, ujedno zaslužan za naglašavanje atmosfere posebnim osvjetljenjem.

Sjajna atmosfera

Uz Filipa Rudana kao protagonista, u glavnoj ulozi našla se glumica Tonia Brekalo. Za lokaciju zamišljenu za dočaravanje moody i pomalo starinske, retro, atmosfere odabran je Spomen-Dom Kumrovec, a ukupni dojam upotpunile su Hana Tušek (MUA) te stilistice Ana Nikačević Tara Turopoljac. Službene fotografije koje prate singl potpisuje Petra Mikšik, a Zorica Adamović obogatila je singl grafičkim dizajnom vizuala.

Povodom plasiranja novog singla, Filip je Journalu, na svoj rođendan, dao prvi uvid u nastanak pjesme.


Ekskluzivni intervju za Journal


  • Nakon uspješnih glazbenih hitova Blind (Kad me svojim nazvala) i He’s Not The One javnosti si predstavio moćnu baladu i to na hrvatskom jeziku – Razine. Koja simbolika stoji iza naziva pjesme te zašto si se odlučio objaviti novi singl i spot na datum 20. svibnja?

Naziv „Razine“ polazi od osjećaja neke euforije koju osjećamo kad smo s nekom osobom ili kada smo zaljubljeni ili kada jednostavno radimo nešto što volimo npr. slušamo glazbu… Pa, 20.05. mi je inače rođendan i evo, (ne)planirano se poklopilo da mi nova pjesma izađe upravo tada!

  • Reci nam nešto o svojoj novoj pjesmi Razine, po čemu se ona razlikuje od tvojih dosadašnjih pjesama?

Kao i većina pjesama, tako i svaka moja pjesma ima to „svoje nešto“, ali paralelno ju svatko može protumačiti na svoj način! Za mene osobno je drukčija po atmosferi, dosta mirnija i nekako sam u zenu tada  – nadam se da će tako djelovati i na neke slušatelje.

  • Kada i kako su nastali glazba i tekst za pjesmu Razine?

Ideja je došla spontano. Prvo je došao tekst, dok sam u vožnji gledao kroz prozor. Ležao sam u tri ujutro u krevetu i jednostavno mi je melodija ušetala u glavu i odmah sam iskočio iz kreveta i snimio ju na mobitelu. 🙂 Iz toga se kasnije razvilo i sve ostalo.

  • „Te tvoje riječi vode me do te razine…“ – stih je iz tvoje najnovije pjesme. Koju si glavnu poruku htio poslati ovom pjesmom?

„Volim te“ ili „Ljubav“ općenito –  najčišća inspiracija za taj dio teksta!

  • Kako je prošao cijeli proces snimanja spota i kakva je općenito bila atmosfera? Možeš li nam ispričati neku zanimljivu anegdotu?

Jako sam sretan kako se sve odvilo. Vladala je jako ugodna i profesionalna atmosfera. Svi smo se pokazali kao jako dobar tim, sada i prijatelji, a domaćin na lokaciji je bio jako pristojan i ugodan! Iako je bilo je prilično hladno i svi smo malo bili stisnuti, finalni produkt je fantastičan!

  • Što ti se najviše sviđa u spotu i zašto misliš da bi se upravo on mogao svidjeti publici?

Pa sve (smijeh). Zaista mislim da je cijeli spot jedno lijepo umjetničko djelo i beskrajno sam zahvalan na tome!

  • Zbog čega si se zaljubio u glazbu i koja je bila prijelomna točka tvog uspjeha?

Jednostavno taj mir i spokoj koji pronalazim u glazbi i koji mi glazba svaki dan iznova pruža… Ne znam to bolje opisati. Oduvijek volim glazbu. Prijelomna točka mogla bi biti The Voice! Osim što me tamo upoznala šira publika, čini mi se da sam se kroz to iskustvo nekako najviše izgradio kao pjevač.

  • Izuzetno si mlad glazbenik kojeg počinje pratiti sve veći broj publike. Koliko je zapravo teško suočiti se sa stvarnošću i svijetom oko sebe? Što misliš da tebe izdvaja od ostalih?

Sam sebe ne smatram toliko drugačijim od ostalih, samo sam uporan i slušam svoj osjećaj pri stvaranju. Naravno, upijam i korisne savjete po putu te se nadam najboljem ishodu!

  • Kako bi opisao svoj trenutni glazbeni pravac?

Stabilan i u dobrom smjeru!

  • Koga bi izdvojio kao svoje glazbene uzore i zašto?

Općenito su mi uzori Alex Turner,  John Mayer, Eric Clapton i Stevie Ray Vaughan. Iznimno su glazbeno nadareni i smatram da su oni su talenti koji se rađaju samo jednom.

  • S kim bi od glazbenika s domaće scene volio ostvariti suradnju?

pocket palma!

  • Ove godine ti je, uz mnoge pohvale, pripala i nagrada Porin za Novog izvođača godine. Veliko je to priznanje – jesi li ga očekivao i, sada kad su se dojmovi slegli, možeš li opisati trenutak kada je pročitano tvoje ime?

Neopisivo. Nisam mogao dosta dugo doći k sebi. To je jako prestižna nagrada i bila mi je velika čast uopće biti među nominirana. Neizmjerno sam zahvalan.

  • Čija ti pohvala najviše znači? Tko ti je najveća motivacija za bavljenje glazbom?

Svakako mi svaka podrška jako puno znači, a pohvala koja nedavno jako puno motivirala i rekao bih pogodila u srce je pohvala od strane velikih glazbenika benda HRT-a s kojima sam imao čast nastupiti.

  • Što mora imati prava zvijezda? Koja je tvoja definicija onog magičnog X faktora?

Karizma i upornost!

  • Koji su ti planovi za idućih nekoliko mjeseci? Spremaš li neki koncert ili možda album prvijenac?

Spremam nove pjesme, a u planu je i album. Prije toga, koncerti. Zasad mogu otkriti da je jedan koncert dogovoren za listopad, a nadam se da ću u međuvremenu sa svojim bendom zasvirati i na još nekoliko pozornica.

Foto: Tatjana Bukvić, Petra Mikšik

Učitati još
Zatvori