Filmski maraton: Svi Skarsgård muškarci

Filmski maraton: Svi Skarsgård muškarci

Melankolija

Ako postoji ijedna glumačka obitelj koja je zauzela Hollywood, to je svakako ona švedska, točnije svi Skarsgård muškarci. Počevši od Stellana Skarsgårda, oca u obitelji, glumačka profesija zaintrigirala je i posve okupila i njegove sinove  Alexandera Skarsgårda, Gustafa Skarsgårda, Billa Skarsgårda,  i Valtera Skarsgårda. Stellan Skarsgård je priznati glumac koji je prije nekoliko desetljeća već utro put i u nezavisnoj švedskoj, njemačkoj filmskoj industriji, no i Hollywoodu. Poznat je po mnogim dramskim, karakternim ulogama, no najviše ga se povezuje s režiserom Larsom von Trierom koji ga je angažirao u glavnim filmskim ulogama u čak šest svojih filmova: The Kingdom (1994 – 1997), Breaking the Waves (1996), Dancer in the Dark (2000), Dogville (2003), Melancholia (2011) i Nymphomaniac (2013). Za današnji filmski maraton izdvajamo njegova dva filma, na koje je možda ipak potrebno podsjetiti s vremena na vrijeme.

Breaking the Waves, Lomeći valove

The Hunt for Red October, Lov na Crveni Oktobar

Snimljen prema romanu Toma Clancyja, Lov na Crveni oktobar bio je jedan od najvećih svjetskih hitova 1990., kada je nominiran čak za tri nagrade američke Akademije, od kojih je osvojio onu za specijalne efekte. Specijalni efekti, kao i radnja filma smještena u klaustrofobičan prostor podmornice, napetost filma doveli su do vrhunca.

Najstariji Stellanov sin je Alexander Skarsgård. Alexander je možda najpoznatiji po svojim televizijskim ostvarenjima – serijama True Blood i Big Little lIes, no s obzirom na to da slažemo popis za filmski maraton naši prijedlozi filmova u kojima je Alexander glumio prilično zanimljive likove su:

Melancholia, Melankolija

Psihološki film katastrofe redatelja Larsa von Triera. Kirsten Dunst, koja u filmu tumači glavnu ulogu, osvojila je nagradu za najbolju glumicu na filmskom festivalu u Cannesu.

The Legend of Tarzan, Legenda o Tarzanu

Prošlo je mnogo godina otkako je Lord Greystoke, nekada poznat kao Tarzan, napustio afričku džunglu. Greystoke već duže vrijeme živi u civilizaciji sa svojom suprugom Jane. Kada dobije poziv da se vrati u Kongo kao trgovački izaslanik, ponovno se ujedinjuje sa starim prijateljima. Avantura počinje u trenutku kada shvati da je samo obični pijun u smrtonosnoj igri pohlepe i osvete koju je osmislio belgijski kapetan Leon Rom.

The Legend of Tarzan 2

The Legend of Tarzan

Glumac, režiser i pisac,  Gustaf Skarsgård, sljedeći je u obiteljskom stablu. Iako nije toliko slavan ili poznat kao brat Alexander, iza njega je nekoliko odličnih glumačkih ostvarenja, a najpoznatiji je po svojoj ulozi Flokija u seriji Vikinzi. Film koji preporučujemo s njime u jednoj od glavnih uloga je:

Kon-Tiki

Norveški film nominiran za Oscara za najbolji strani film, najunosniji film u Norveškoj 2012. te film s najskupljom produkcijom u Norveškoj do tada. Norveški istraživač Thor Heyerdahl preplovio je Pacifik na drvenoj splavi, 1947. godine, skupa s petoricom muškaraca, ne bi li dokazao da su Južnoamerikanci mogli još prije Kolumba naseliti Polineziju. Nakon što su uspjeli isfinancirati putovanje, uputili su se na 101 dan dugu avanturu od preko 8000km.

Kon-Tiki 2

Kon-Tiki

2017. godine posebno je bila uspješna za Billa Skarsgårda. Preuzeo je glavnu ulogu u nastavku jednog od najpoznatijih i kultnih horora filmske povijesti – It, a glumio je ove godine i u četiri nova projekta, dok nas čeka još i serija Castle Rock s njime u glavnoj ulozi i nastavak filma It – a sve planirano za 2018. i 2019. godinu. Možda jest mlađi Skarsgård, no trenutno je najzaposleniji. Od njegovih glumačkih ostvarenja preporučujemo filmove It i Atomic Blonde. Filmovi su ove godine igrali u kinima, i ako ste ih slučajno propustili, ovaj filmski maraton odlična je izlika za ispraviti grešku.

It, Ono

Kada počnu nestajati djeca iz gradića Derryja u Maineu, grupa mladih prijatelja suočiti će sa svojim najvećim strahovima kada privuku pažnju zlog klauna Pennywisea, čija povijest nasilja i ubojstava datira daleko u prošlost.

it Bill Skarsgård 3

Atomic Blonde, Atomska plavuša

Redatelj David Leitch je poznat po hitu John Wick, a ovoga puta ratobornu glavnu ulogu u njegovom filmu odigrat će žena, i to oskarovka Charlize Theron. Radi se o špijunskom trileru u kojem Theron igra ulogu Lorraine Broughton, špijunke MI6-a koja je poslana u Berlin kako bi razotkrila špijunski lanac odgovoran za smrt jednog tajnog agenta, koji joj čini se i nije tako nepoznat.

Atomic Blonde 2

Na kraju popisa čeka nas Valter Skarsgård, dvadesetodvogodišnjak, koji, iako najmlađi, već opasno grabi glumačkim putem. Ako ste raspoloženi za povijesnu dramu, švedski film Arn: Riket vid vägens slut kao stvoren je za filmski maraton.

Arn: Riket vid vägens slut

Arn Riket vid vägens slut 2

Arn Riket vid vägens slut

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori