Filmski maraton: Johnny Depp
Filmski maraton: Johnny Depp

Filmski maraton: Johnny Depp

Ovog vikenda odlučili smo izvući iz naftalina sve stare filmske hitove Johnnyja Deppa, a i podsjetiti na jednu seriju koja nam instantno budi nostalgične osjećaje. Johnny Depp američki je glumac poznat po neobičnim, čudnovatim i ekscentričnim likovima. No, nije tako počeo, do ekscentričnih likova po kojima je sada najpoznatiji, došao je prvenstveno glumeći karakterne dramske uloge. Glumačku karijeru započeo je glavnom ulogom u FOX-ovoj televizijskoj seriji 21 Jump Street koja se počela prikazivati 1987. godine. Prihvatio je ulogu jer nije dobivao mnogo angažmana te je htio raditi s glumcem Fredericom Forrestom.

Pirati s Kariba: Prokletstvo crnog bisera

21 Jump Street

Nakon serije su uslijedili filmovi koji su ga polagano počeli svrstavati u kategoriju dramskog glumca, no s pridjevom ‘ikonskih usamljenika’. Najplodnija suradnja mu je s režiserom Timom Burtonom i Goreom Verbinskijem koji potpisuje čak tri filma franšize Pirati s Kariba.

21 Jump Street

21 Jump Street

Cry-Baby / Plačljivko

Radnja filma odvija se u Baltimore, 1954. godine. Cry-Baby Walker vođa je skupine tinejdžera u crnim kožnim jaknama, koji slušaju i sviraju senzualni rock’n’roll i ponosni su na svoje delinkventno ponašanje. “Dobra djevojka” Allison Vernon-Williams zaljubi se u Cry-Babyja, što isprva šokira njezinu baku i skrbiteljicu, te razljuti njezinog dečka Baldwina. Između Cry-Babyja i Allison rađa se ljubav, a Baldwin i njegovi pajdaši napadaju Cry-Babyjevu ekipu…

Kultni maestro nezavisne filmske trash-camp poetike John Walters (Pink Flamingos, Sprej za kosu, Pimp(l)lek) režirao je svoj prvi film u produkciji nekog velikog hollywoodskog studija. Bila je to ova romantična rock ‘n’ roll satira za studio Universal, film u kojem je Walters odao istodobno iskrenu i parodijsku počast vremenu nastanka nove subkulture predvođene rock’n’roll buntovnicima, vremenu kad se i sam formirao.

Cry-Baby

Cry-Baby

Edward Scissorhands / Edward Škaroruki

Film je prekrasna bajka koja donosi priču o specifičnom stvorenju i prenosi poruku o različitosti i prihvaćanju. U dvorcu na vrhu brijega živio je izumitelj čija je najveća kreacija bio Edward. No, iako je Edward bio neodoljivo šarmantan, nije bio sasvim bez mane. Nagla smrt njegovog izumitelja ostavila ga je nedovršenim, s ogromnim metalnim oštricama umjesto ruku.

Edward je godinama živio sam u tami dvorca do jednog dana, kada ga je ljubazna prodavačica Avon kozmetike odvela svojoj kući, da živi s njenom obitelji. I tako je započela Edwardova fantastična pustolovina. Tipičan Burtonovski film pomaknuto bajkovitog ugođaja osvojio je mnoštvo nagrada, a bio je nominiran i za Oscara, doduše samo u kategoriji za najbolju šminku.

What’s Eating Gilbert Grape / Što muči Gilberta Grapea

Gilbert Grape mladić je koji živi u prilično izoliranom mjestu od tek tisuću stanovnika, gdje se svi međusobno poznaju pa tako prilično normalno prihvaćaju i njegovu neobičnu obitelj koja bi vjerojatno negdje drugdje bila potpuno izolirana. Nakon očeva samoubojstva on zapravo preuzima njegovu ulogu. Majka Bonnie, nekadašnja ljepotica sada je teška preko dvjesto kilograma i godinama nije izašla iz kuće, starija sestra je domaćica, a mlađa tinejdžerica kojoj svi idu na živce.

Gilbert je jedini zaposlen – kao pomoćnik u trgovini kojoj ozbiljno konkurira novootvorena velika samoposluga, ali mu je glavna briga mlađi brat – retardirani Arnie (L. DiCaprio) kojeg svuda vodi sa sobom i mora paziti na njega, tako da se stresa ne rješava niti u trenucima kratkih ljubavnih susreta s udatom Betty (M. Steenburgen). Iako ga sve to muči, njegova dobrota, toplina i odgovornost prema obvezama uspijevali bi beskonačno održavati jednaku situaciju, da se u mjestu zbog kvara na motoru kuće na kotačima ne zaustavi zgodna djevojka Becky (J. Lewis) koja na odmoru putuje s bakom širom SAD-a. Ona u osobama koje sreće traži prvenstveno ljudske kvalitete, pa joj je drag i Arnie, a zaljubljuje se u Gilberta koji se u početku boji uzvratiti osjećaje zbog straha da neće takvu vezu moći uskladiti sa svojim mnogobrojnim obvezama.

Možda bi se prema priči moglo pretpostaviti da se radi o mučnom filmu, ali Šveđanin Lasse Hallström u ovom svom drugom američkom filmu pokazuje iznimnu osjetljivost i delikatnost u prikazu jedne čudne obitelji, nalazeći u njenim pomaknutim likovima mnogo dobrote i ljubavi, pa će toplina koju film donosi kao i mnoge komične situacije ne samo olakšati njegovo gledanje nego emocionalno vezati gledatelje.

Što muči Gilberta Grapea

What’s Eating Gilbert Grape

Benny and Joon

Divna dirljiva drama o mentalnoj bolesti gdje Johnny Depp glumi neobičnog i izuzetno pozitivnog ekscentričnog lika koji se identificira nalik Busteru Keatonu. U njega se zaljubi mlada žena koja pati mentalne bolesti. Ova ‘feel good’ drama raznježit će i taknuti i najtvrđa srca.

MV5BOTA3NjYyODkyMV5BMl5BanBnXkFtZTcwNzIyNDcyNA@@._V1_

Benny and Joon

Ed Wood

Edward D. Wood Junior mladić je koji živi od posla vrtlara u velikom filmskom studiju i od snova da će dosegnuti slavu svojega uzora Orsona Wellesa. Zahvaljujući slučajnom susretu sa zaboravljenom zvijezdom horora Belom Lugosijem (M. Landau), Ed uspijeva izboriti prvi film. Premda je riječ o petorazrednoj produkciji, uvjeren je da će mu Hollywood uskoro biti pod nogama. Debi završava fijaskom, a tako i svi daljnji projekti koje će ostvariti sa svojim ostarjelim prijateljem i nekolicinom slikovitih čudaka koji mu vjeruju. Nadobudnog filmaša povijest će ipak zabilježiti, i to kao nositelja naslova ‘najgori redatelj svih vremena’.

Ovim filmom kontroverzni se filmaš Tim Burton na određeni način vratio svojem igranom dugometražnom prvijencu Pee Weejeva velika pustolovina kojim je razmjerno nepoznatoga komičara Pee Weeja promovirao u prvorazrednu medijsku zvijezdu. Govoreći o čovjeku kojega je bogomdana nesposobnost da napravi iole suvislu filmsku priču pretvorila u predmet obožavanja milijuna filmoljubaca širom svijeta, Burton nadasve duhovito progovara i o svim tamnim i svijetlim stranama fenomena američke filmske industrije.

Ed Wood

Ed Wood

Don Juan DeMarco

Jedne večeri s krova zgrade spašavaju mladića odjevena u crni kostim s maskom na licu. Namjerava se ubiti zbog izgubljene ljubavi. Mladić za sebe tvrdi da je don Juan DeMarco, najveći svjetski ljubavnik, a u psihijatru dr. Jacku Mickleru (M. Brando), koji je pomagao u njegovom spašavanju, vidi prijatelja koji se zove don Carlos de los Flores. Iako je već pred mirovinom, psihijatra će zainteresirati slučaj don Juana pa će se prihvatiti njegovog liječenja kao posljednjeg posla prije odlaska u mirovinu. Kroz terapiju doznajemo o don Juanovim ljubavnim pustolovinama, lijepim ženama s kojima je bio i romantici kojom ih je okruživao. Dr. Mickler sve je više fasciniran don Juanovim svijetom, a ti razgovori pomoći će i njemu da osvježi svoju vezu sa suprugom Marylin (F. Dunaway).

Don Juan DeMarco

Donnie Brasco

Donnie Brasco je kriminalistički film Mikea Newella s Alom Pacinom, Michaelom Madsenom i Johnnyjem Deppom. Temeljen je na stvarnim doživljajima Josepha D. Pistonea, agenta FBI-ja koji se uspješno infiltrirao u kriminalnu obitelj Bonnano, jednu od pet mafijaških obitelji u New Yorku tijekom sedamdesetih. Odlična kriminalistička drama koja će ostaviti sve ljubitelje žanra pod dojmom.

Fear and Loathing in Las Vegas / Strah i prijezir u Las Vegasu

Strah i prezir u Las Vegasu, filmski je vrtlog s pomaknutom, drogom ispunjenom pričom i nabrijanom glazbenom rock & roll podlogom koju čini sve od Wayna Newtoa i Toma Jonesa do Combustible Edisona i Dead Kennedysa. U ovoj žestokoj ekranizaciji knjige Huntera S. Thompsona novinar Raoul Duke (Johnny Depp) odlazi u Las Vegas izvještavati s motociklističke utrke, a sa sobom vodi odvjetnika, dr. Gonza (Benicio Del Toro). Godina je 1971. i Duke i Gonzo su na putu prema Gradu grijeha, s uplašenim autostoperom (jedva prepoznatljiv Tobey Maguire) i prtljažnikom punim droge, koju neprestano uzimaju.

Depp je briljantan kao Duke, Thompsonov alter ego, a Del Toro je divlji u ulozi ludog odvjetnika. Redatelj Terry Gilliam, čarobnjak kompleksne, bizarne vizure dao je svojoj kreativnosti na volju u stvaranju svijeta drogeraške izmaglice u kojem žive Duke i Gonzo.

Fear and Loathing in Las Vegas

The Ninth Gate / Deveta vrata

Dean Corso (J. Depp) stručnjak je za stare i rijetke knjige i iznimno spretan trgovac čiji se poslovi mjere u stotinama tisuća dolara. Nakon svog posljednjeg poslovnog uspjeha angažira ga multimilijunaš i strastveni bibliofil Boris Balkan (F. Langella) za dosad najneobičniji zadatak u karijeri. Balkan, naime, traga za rijetkim rukopisom iz 1666. godine o kojemu kruži legenda da ga je napisao sam Sotona. Vjeruje se da postoje samo tri otiska rukopisa, a jedan je već kod Balkana: prodao mu ga je bivši vlasnik koji se nedavno objesio. Balkan želi i ostala dva. Dean, koji se upravo sprema na put u Europu, posjeti vlasnikovu udovicu Lianu (L. Olin) koja ga uvjeri da njezin suprug nikad nije imao namjeru prodati knjigu…

Kad je riječ o filmovima s nadnaravnom tematikom oskarovac Roman Polanski (Pijanist) uistinu je na svom terenu. Bilo jezivi (Rosemaryna beba), bilo satirični (Bal vampira), njegovi su filmovi toga predznaka u samom vrhu žanra, pa se nešto slično očekivalo i od redateljeve prilagodbe romana “El Club Dumas”, Artura Perez-Revertea. Nakon pet godina stanke (Polanski je posljednji film, Djevojka i smrt, bio snimio 1994.), poljski sineast međunarodne slave ponovno je stao iza kamera 1999., te uz pomoć Johna Brownjohna i Enriquea Urbizua uprizorio filmsku inačicu knjige “Deveta vrata” o sotonističkim rukopisima. Knjiga je omogućila Polanskom da realizira tjeskoban i atmosferičan parapsihološki triler, pažljivo gradeći ozračje jeze koje kulminira u nadnaravnom raspletu.

Chocolat / Čokolada

Mirnu svakodnevicu pobožnih građana malog francuskog grada poremeti dolazak neobične došljakinje. To je Vianne Rocher (J. Binoche) koja se nakon mnogobrojnih putovanja odlučila skrasiti upravo u francuskoj provinciji. Samohrana majka djevojčice Anouk (V. Thivisol), Vianne unajmi stan kod gospođe Armande Voizin (J. Dench) koja već godinama ne razgovara s vlastitom kćerkom Caroline (C.-A. Moss). Poduzetna Vianne odmah otvori slastičarnicu u kojoj počne nuditi čokoladne poslastice spravljene po receptima drevnih američkih civilizacija. I dok to izazove bijes gradonačelnika, grofa Paula de Reynauda (A. Molina), Vianne pozornost privuče lutajući glazbenik Roux (J. Depp)… Film “Čokolada” zasluženo je priskrbio pozornost publike diljem svijeta te izvrsne kritike i niz priznanja. Hallström je očito pogodio poantu literarnog predloška nadopunjujući izvornu priču bogatom vizualizacijom koja je zapletu podarila bajkovit ugođaj. Uspjehu filma doprinijela je i izvrsna glumačka ekipa, osobito oskarovka J. Binoche (Engleski pacijent, Tri boje: Plavo) koja se sjajno snašla u ulozi odlučne Vianne.

U ostalim su ulogama još jedna dobitnica Oscara J. Dench (Zaljubljeni Shakespeare, Iris), A. Molina (Frida, Spider-Man 2), zatim zvijezda Matrixa C.-A. Moss, redateljevi sunarodnjaci L. Olin (Neprijatelji: Ljubavna priča, serija Alias) i P. Stormare (Fargo, Plesačica u tami), te J. Depp (San za životom J. M. Barrieja, Charlie i tvornica čokolade) koji je nastupio i u Hallströmovoj američkoj prekretnici Što muči Gilberta Grapea?. Film je osvojio mnoštvo priznanja i strukovnih nagrada među kojima su najzvučnije nominacije za Oscara, njih ukupno pet (najbolji film, najbolji scenarij prema predlošku, najbolja glavna ženska uloga – J. Binoche, najbolja sporedna ženska uloga – J. Dench, najbolja glazba – Rachel Portman). Čokolada je uz to nominirana za Zlatni globus u četiri kategorije, za BAFTA-u u osam kategorija te za Grammy, a uvrštena je i u službenu konkurenciju Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu 2001.

CHOCOLAT

Charlie and the Chocolate Factory / Charlie i tvornica čokolade

Charlie Bucket živi u trošnoj kućici izvan grada s mamom, tatom, dvije bake i dva djeda. Tata mu je slabo plaćeni izumitelj, a djedovi i bake po cijeli dan leže u jednom krevetu, jer ih više i nemaju, pokriveni dekama. Mama se brine o svima i nastoji ih prehraniti unatoč neimaštini. Charlie pomaže koliko može, a životni mu je san da jednog dana uđe u najslavniju tvornicu čokolade na svijetu, čiji je vlasnik Willy Wonka (J. Depp).

Jednog dana cijeli je svijet doznao da je Willy Wonka među svoje čokolade stavio pet koje se razlikuju od drugih: u njima je zlatna karta. Dijete koje nađe zlatnu kartu može doći u tvornicu čokolade, a onaj tko između petorice sretnika bude pobijedio, dobit će čudesnu nagradu. Nakon dva neuspješna pokušaja, Charlie je izgubio svaku nadu. I baš kad više ništa nije očekivao, na ulici u snijegu vidi novčanicu, otrči u trgovinu i kupi čokoladu. Ispod omota, bila je zlatna karta. I tako se našao u slatkom raju Willyja Wonke. Tamo je upoznao i djecu koja su se, kao i on, došla natjecati.

Charlie and the Chocolate Factory

Tim Burton možda je jedan od najoriginalnijih i najotkvačenijih američkih redatelja današnjice, što je vidljivo i iz prvog nabrajanja nekih njegovih filmova (Bubimir, Batman, Batman se vraća, Edward Škaroruki, Ed Wood). Njegova filmska verzija ove popularne priče bila je svjetski hit u kinima, a film je bio i u nominaciji za Oscara za scenografiju.

Charlie and the Chocolate Factory

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street / Sweeney Todd: Đavolji brijač Fleet Streeta

Ova iznimno uspješna filmska ekranizacija Broadwayskog mjuzikla nastala je pod redateljskom palicom redatelja Tima Burtona. Burton je koristeći svoj prepoznatljiv stil stvorio mračnu i napetu priču koju dodatno upotpunjuje izvrsna gluma Johnny Deppa i Helene Bonham Carter.

Brijač Benjamin Barker (J. Depp) vraća se u London pun želje za osvetom. Proveo je godine života nepravedno osuđen, jer je zli sudac Turpin (Rickman) žudio za Barkerovom lijepom ženom (Kelly) i htio ga se riješiti. Barker odlazi u svoju staru brijačnicu koju sada drži gđa Lovett (Carter), koja mu javlja da mu je žena mrtva, a njegova kći Johanna (Wisner) je pod starateljstvom suca Turpina. Barker uzima ime Sweeney Todd i opet otvara svoju brijačnicu, koristeći ju kao paravan svoje osvete.

The Imaginarium of Doctor Parnassus / Imaginarij Dr. Parnassusa

Film kultnog redatelja Terry Gilliama maštovita je priča o čovjeku koji je prodao dušu vragu, smještena u moderno doba. Ovaj visokobudžetni film sa zapanjujućim i impresivnim vizualnim efektima je već tijekom snimanja dobio ogroman publicitet zbog iznenadne smrti Heatha Leadgera, čiju su ulogu dovršili odlični Johnny Depp, Colin Farrell i Jude Law.

The Imaginarium of Doctor Parnassus

Alice in Wonderland & Alice Through the Looking Glass

Već smo spominjali genijalnost režisera Tima Burtona i fantastičnu suradnju njega i Johnny Deppa. No, iz njegove radionice s Deppom dolazi i epska fantastična avantura ‘Alice in Wonderland’, čarobna i maštovita adaptacija jedne od najomiljenijih priča svih vremena. Udišući nov život omiljenim klasicima Lewisa Carrolla Alisa u zemlji čudesa i Kroz ogledalo svojim očaravajućim, avangardnim vizualima i najkarizmatičnijim likovima u povijesti književnosti, Alisa u zemlji čudesa je iskustvo koje ćete pamtiti zauvijek. Johnny Depp u ovim filmovima postaje apsolutno realno utjelovljenje Ludog Klobučara (ili Šeširdžije, kako vam je draže) i živi, možda najzanimljiviji filmski bajkoviti lik.

Alice in Wonderland

Fantastic Beasts and Where to Find Them / Čudesne zvijeri i gdje ih naći

U glavnoj ulozi gledamo Eddieja Redmaynea koji će glumiti čarobnjaka Newta Scadmandera. Radnja se događa 70 godina prije nego što je saga o Harry Potteru započela. Naziv novog serijala ujedno je naziv knjige koju je Harry čitao prije odlaska u Hogwarts, a koja je obavezna literatura svakog čarobnjaka. Film donosi i sporedan lik Gellerta Grindelwalda. Iako manje prisutan i sporedan, Johnny Depp ga je fantastično utjelovio tako da će vam odmah zapeti za oko i nećete ga baš tako lako zaboraviti.

Ovom ulogom Johnny Depp pokazuje da toliko predano pristupa svakom svom liku – bio on kapetan Jack Sparrow u franšizi Pirati s Kariba ili sporedni Gellert Grindelwald. Šefovi studija nisu pozitivno reagirali na njegovu izvedbu kapetana Jacka Sparrowa, ali je lik postao popularan među filmofilima i publikom. Prema anketi koju je provela tvrtka za prodaju kino ulaznica Fandango, Depp je bio jedan od glavnih razloga zašto je publika htjela vidjeti film. Njegova odlična gluma i predanost koju daje u svakom projektu pokazuje njegovu glumačku veličinu.

Foto: Screenshot, Profimedia, IMDb

Učitati još
Zatvori