Zašto svi misle da će film Crazy Rich Asians promijeniti Hollywood?

Zašto svi misle da će film Crazy Rich
Asians promijeniti Hollywood?

Ako niste pročitali roman Crazy Rich Asians – pročitajte ga! Naime, radi se o posljednjem dijelu trilogije, no možete ju čitati samu za sebe. Radi se o vrtlogu kompliciranih karaktera koji svi žele jednu stvar – nasljedstvo od svoje umiruće bake. Priča donosi skandal za skandalom koji će vas nasmijati do suza… A kada dođete do posljednje stranice bit će vam žao što je priča gotova.

Crazy Rich Asians – romantična komedija koja ruši sve rekorde

Uz ovako bogatu i zabavnu priču nije niti čudno da je priča prenesena na veliko platno. No, da će film doživjeti toliki uspjeh nakon nekoliko dana prikazivanja – to ipak nitko nije mogao predvidjeti. U Hollywoodu je to ipak rizik na koji se i najsigurniji ne bi kladili. A zašto je iznenađenje utoliko još i veće kod ovog filma? Crazy Rich Asians je prvenstveno film koji donosi suvremenu priču s u potpunosti azijatskom postavom glumaca i glumica, glavna azijsko-američka glumica je jedini izuzetak. Posljednji takav film je The Joy Luck Club iz 1993. – da, od prije dvadeset i pet godina.

Crazy Rich Asian je eskapistička fantazija, priča o modernoj Pepeljugi koja upoznaje obitelj svog dečka, a koja je specifična na svoj način. Radi se o (pre)bogatoj i pomalo luckastoj obitelji u Singaporeu. U biti se radi o Rom-Com žanru. Iako smo žanr navikli promatrati kroz filmove kao što su, sada već klasici, Četiri vjenčanja i sprovod ili Sleepless in Seattle, Crazy Rich Asians donosi nove nijanse žanru. Film je na neki način proširio shvaćanje romantične drame. Predstavljajući Azijate stvarno, plastično, film je približio priču masama u potpunosti negirajući barijeru rase, kulture, jezika i sl. I to u baš pravom trenutku.

Desetljećima azijski Amerikanci rade u filmskoj industriji i to najviše u onim profesijama koje održavaju i popravljaju sistem koji ih sustavno ignorira, podcjenjuje i stereotipizira, podjednako muškarce i žene. Autor priče Kevin Kwan i producenti filma zadali su si visoku ljestvicu- nezavisan rad na scenariju čak dvije godine, tražeći glumce i glumice van SAD-a te su veliku pozornost posvetili i kostimografiji, htjeli su održati i/ili prijeći nivo filma The Devil Wears Prada. I izgleda da su u svemu uspjeli. Društvenim mrežama su uskoro počele kolati screenshotovi uz hashtag #lifestyleporn obzirom na ljepotu i raskoš lifestylea prikazanog u filmu. Primjera radi, u filmu se pojavljuje scena s ‘Paul Newman’ Rolex Daytona satom – najskupljim satom ikada prodanim. Nekoliko komada Carnet draguljarnice iz Hong Konga se pojavljuju u filmu – Cartier je naime, prema ovom imenu ipak preobičan.

Ipak, ono što je jako važno, jest da film donosi lepezu prikaza azijske kulture, dok se do sada ona prikazivala prilično stereotipizirano i jednolično. A radi se o jednoj od najraznovrsnijih kultura i identiteta. Korejski identitet jako je različit od onog Kineskog, Tajlandskog ili npr. Vijetnamskog. Crazy Rich Asians film je koji uspješno izbjegava stereotipe – oštre starije gospođe ili majke, žene submisivne porculanske lutke, štrebera ili prostitutke – stereotipe koji se (pre)često pojavljuju kada se utjelovljuje azijski lik, pogotovo u zapadnom društvu.

Još jedna stvar zbog čega je film bitan – pušten je sredinom kolovoza, u periodu kada veliki studiji u pravilu u kina puštaju akcijske filmove i osrednje komedije. Crazy Rich Asians je u prvom tjednu prikazivanja zaradio 26 milijuna američkih dolara. Warner Bros. su mjesecima prikazivali film grupicama gledaoca, kritičarima i onima koji kreiraju ukus javnosti – izgleda da je taktika upalila jer su svi pohrlili u kina čim je film počeo s prikazivanjem.

No, ne treba s (pre)velikim iznenađenjem dočekati te informacije. Interes za istočnu kulturu je velik. Samo u beauty industriji postoje značajni pokazivači – prodaja korejske kozmetike se utrostručila od 2015. godine, planetarno polularni tenisač Roger Federer je predstavnik i zaštitno lice brenda Uniqlo… i ovog (možda da ga nazovemo tako?) pokretu inkluzije. Samo ako pogledamo malo vremenski unazad što se dešava i mijenja – od filmova Straight Outta Compton, Call Me By Your Name, Moonlight, Black Panther, Wonderwoman pa sada potvrda snimanja TV serije Batwoman (u kojoj je glavna junakinja lezbijka!) – upućuje na to da Hollywood ne samo da napokon prihvaća i uvažava mišljenje publike i kritičara, već da počinje stvarati filmove, uspješne filmove, koji zarađuju velike novce, s raznovrsnom glumačkom postavom ili čak onom koja je cijela afrička ili azijska.

Foto: Crazy Rich Asians

Učitati još
Zatvori