Najbolja događanja sljedeći tjedan koja planiramo posjetiti

Najbolja događanja sljedeći tjedan
koja planiramo posjetiti

Lada Kamenski

U tjednu pred nama birat ćemo između filmova čak dva filmska festivala, tri odlične izložbe i par koncerata. Mi imamo u planu posjetiti sve, a to savjetujemo i vama!

Zagreb Film Festival

Večeras, u nedjelju 11. studenog, svečano se otvara 16. Zagreb Film Festival. Slatkih šesnaest festival će proslaviti uz toplu filmsku priču o ljubavi Voljeni, koja gledatelje vodi u jedno kaotično obiteljsko gnijezdo iz predgrađa Rio de Janeira. Uz brojna poznata lica iz svijeta filma na svečanost otvaranja stiže i brazilski redatelj i koscenarist Gustavo Pizzi.

U osam festivalskih dana očekuje nas 100 filmova u 12 programa, filmski razgovori, predavanja i radionice. Više od 100 filmskih gostiju ovih dana stići će u Zagreb sa svih strana svijeta. Uz Gustava Pizzija, upoznat ćemo jednu od najznačajnijih europskih producentica Marianne Slot (Halla ide u rat), redatelja Ognjena Glavonića i ekipu njegovog filma Teret predvođenu glavnim glumcem Leonom Lučevim, talijansku redateljicu Costanzu Quatriglio (Kao da je moj sin) i glavnu glumicu Tihanu Lazović, Bobu Jelčića (Sam samcat) i glavne glumce Rakana Rushaidata i Mikija Manojlovića,Saru Hribar i Marka Šantića (Lada Kamenski), peruanskog redatelja Alvara Delgada Aparicia L.(Retablo), bh. redateljicu Aidu Begić (Ne ostavljaj me) i producenta Phillipea Avrila (Manta Ray).

U ponedjeljak na ZFF-u gledamo velika glumačka imena: Carey Mulligan i Jake Gyllenhaal briljiraju u drami Divljina, debitantskom ostvarenju Paula Danoa, Tihana Lazović sjajna je u talijanskom filmuKao da je moj sin, a u filmu Tel Aviv gori gledamo Kaisa Nashifa koji je za ulogu simpatičnog stažista TV sapunice nagrađen u Veneciji. Utorak je dan očinske ljubavi – drame Ne ostavi traga (Debra Granik, Ponovno s nama) i Sam samcat (Bobo Jelčić, glavni program) nose tate i njihova ljubav.

Berlusconijevska srijeda na ZFF-u donosi čak dvije priče o bivšem talijanskom premijeru – Loro Paola Sorrentina (Velikih 5) i Kajman Nannija Morettija (Tajkuni: Jučer, danas, sutra). Četvrtkom se ZFF bavi važnim temama – na rasporedu je hrvatska premijera filma Teret o zataškavanju ratnih zločina u Srbiji za vrijeme Miloševićeva režima i novi film Laszla Nemesa, Prije mraka, kojim autor sjajnog prvijencaSaulov sin upozorava na prijetnje totalitarizma nad Europom. Vizualno raskošni petak na meni ZFF-a donosi dva filma koja se moraju gledati na velikom platnu – tajlandski Manta Ray i peruanski Retablo, a u subotu se festival zatvara filmom Sidro i nada u društvu dive Geraldine Chaplin. ZFF traje i dan nakon zatvaranja pa je tako nedjelja rezervirana za prvi odlazak u kino za najmlađe i reprize naslove iz glavnog i popratnih programa.

Osim u Zagrebu, u filmovima s ovogodišnjeg programa uživat će i publika diljem Hrvatske: u Velikoj Gorici, Samoboru, Puli, Splitu, Hvaru, Dubrovniku, Varaždinu, Ivancu, Koprivnici, Bjelovaru, Daruvaru, Slatini, Đakovu, Omišu i Supetru. Od 15. do 18. studenog u tim će gradovima biti prikazan dio filmova iz Glavnog programa te iz dječjeg programa Bibijada, kao i selekcije domaćeg kratkometražnog filma Kockice. Pronađite svoj film na zff.hr.

Secret Arts Cinema

Sutra, u ponedjeljak, 12. studenog održat će se riječka premijera filma Tarantula na putu u Art-kinu Croatia, u 20 sati. Film Tarantula na putu donosi priču o Amiri i Tareku, tuniškim migrantima koji su se našli na talijanskoj obali netom nakon Arapskog proljeća. U potrazi za prijevozom do Francuske susreću lokalni bend koji svoju sreću traži na festivalima i vjenčanjima. Članovi benda ih dožive kao bračni par koji očekuje bebu i odluče im pomoći. Putovanje, strah, ljubav prema glazbi, neizvjesna budućnost i želja za uspjehom je ono što ih povezuje u iskustvu koje će ih zauvijek promijeniti. Smijeh i suze zagarantirani!

Do kraja programa projekta Secret Arts Cinema čekaju vas projekcije u Rijeci i Splitu, a za detaljan raspored kliknite ovdje.

Auks Jedan u Galeriji Siva

Autor postavom izložbe ukazuje na manje vidljive, ponekad riječima neopisive stvari, koje iako na prvu možda nisu jasne, utječu na promatrača, ostavljajući trag i ukazujući na to da postoji puno više od stvarnosti vidljive oku. Postav se sastoji od radova nastalih 2017. i 2018. godine, te radova nastalih na rezideniciji u galeriji Siva. Tehnike izrade radova su kombinirane, autor se najčešće služi akrilnim bojama u kombinaciji sa bojom u spreju. Na izložbi uz platna biti će i par primjera maski načinjenih od recikliranih skate dasaka ispiriranih shamanskim maskama. Izložba je otvorena za javnost do 13. studenog.

Grupna izložba PerceiveArt – Leave a Trail

Povodom obilježavanja 5. obljetnice projekta PerceiveArt.com u utorak 13. studenoga 2018. godine u 20 sati u Galeriji Zvonimir otvara se grupna izložba “PerceiveArt – Leave a trail”. Izložba ostaje otvorena do 27.11.2018.

Na izložbi sudjeluje ukupno 17 autora: Ivana Bajcer, Jovica Drobnjak, Rene Grgić-Đaković, Luka Hrgović, Janko Ivčić, Max Juhasz, Zoran Kakša, Nikolina Knežević, Duje Medić, Sandra Radić Parać, Relja Rajković, Ana Sladetić, Miran Šabić, Dragan Šijački, Nik Titanik, Eugen Varzić i Anton Vrlić. Izabrani su umjetnici koji su se u nekom obliku predstavljeni na stranici PerceiveArt u proteklih pet godina. Osim umjetnika sa stalnom adresom u Zagrebu, na izložbi su zastupljeni i umjetnici iz Poreča, Trogira, Osijeka, Samobora i Zaprešića, jer vrlo često kvalitetni autori iz drugih gradova nemaju priliku izlagati u Zagrebu, a uvidom u rad umjetnika iz cijele Hrvatske obogaćuju se i šire horizonti kako zagrebačke publike tako i kolega i umjetnika iz ostatka zemlje. Umjetnici su u katalogu, umjesto klasičnim predgovorom, zastupljeni vizualom jednog izloženog rada, kratkom biografijom i vlastitom izjavom o radu, odnosno dosadašnjem stvaralaštvu. Namjera je publici omogućiti izravan uvid u rad umjetnika, a u katalogu su navedene web adrese i kontakti pojedinog umjetnika za one koji žele kupiti rad ili istražiti više o stvaralaštvu zastupljenih autora.

Jim Jarmusch: Gimme Danger

Za točno tjedan dana, 18. studenog, u 20 sati u Vintage Industrial Baru održat će se besplatna projekcija filma Gimme Danger, Jima Jarmuscha, u kojem je ispričao potpunu priču o Iggyju Popu i The Stoogesima.

Nastavši u Ann Harbouru u Michiganu usred kontrakulturne revolucije, moćni i agresivni rock’n’roll zvuk benda The Stooges probio je krater u glazbenom pejzažu kasnih šezdesetih. Napadajući publiku mješavinom rocka, bluesa, R&B-a i free jazza, ovaj bend posijao je sjeme onoga što će u nadolazećim desetljećima biti nazvano punkom i alternativnim rockom. Gimme Danger priča je o The Stooges, jednom od najvećih rock’n’roll bendova svih vremena, smještena u glazbeni, kulturni, politički i povijesni kontekst. Prenosi njihove zgode i nezgode, istodobno objašnjavajući razloge njihova početnog komercijalnog neuspjeha, kao i dugogodišnjeg utjecaja.

„Ovo je manje dokumentaran film a više ljubavno pismo”, rekao je genijalni redatelj Jim Jarmusch za svoj film posvećen grupi The Stooges i Iggyju Popu, koji je svjetsku premijeru doživio na Cannesu prošle godine, a ime je preuzeo od istoimene pjesme benda Iggyja Popa – The Stooges – s epskog albuma „Raw Power“ iz 1973. koji su producirali Iggy Pop i David Bowie. Ta fenomenalna priča o šezdesetim i sedamdesetim godinama te grupi The Stooges nije Jarmuschova prva suradnja s Iggyjem Popom jer je karizmatični pjevač imao manje uloge u njegovim filmovima „Kava i cigarete“ i „Mrtav čovjek“.

„Tražio sam snimke koje nisu dosad viđene, kako bi dobio film koji je divlji, zbrkan, zabavan, emotivan, snažan, upravo onakav kakvi su bili The Stoogesi“, objasnio je Jarmusch i rekao da je najteži dio bio prikupiti foto i video materijal. U potragu se uključio i Iggy Pop: „Zvao sam obožavatelje, narko dilere, čudne sljedbenike benda i govorio im da daju čovjeku ono što traži’“, dodao je Iggy Pop tvrdeći kako je iz tog razdoblja imao samo fotografiju s roditeljima.

Hollywood Reporter je „Gimme Danger“ nazvao neobuzdanom i nježnom posvetom voljenom bendu, Timeout New York ističe koliko je film glasan i iskren, a New York Times se osvrće na obilje dobre zabave i glazbene ‘groznice’ koja izlazi kao pjena na usta.

Boranka u Botaničaru

Izložba „Boranka u Botaničaru“ (od 15. do 25. studenog) posvećena je dosad najvećoj akciji volonterskog pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije u sklopu kampanje Boranka. Od stabala izgorenih borova proizvedene su bojice – pastele u pogonu Karbona s otoka Korčule koje su korištene prilikom stvaranja novih likovnih djela. Izložba je dobrotvorno-prodajnog karaktera, a cilj je prodajom umjetničkih radova povećavati broj živih sadnica na opožarenim područjima. Simbolički, iz spaljenog drveta preslikanog na papiru nastat će novi život. Boranka u Botaničaru jedina je likovna izložba koja vraća život iz pepela.

Izložba će objediniti 30 radova kroz koje će svaki pojedini autor prikazati svoju interpretaciju šume, kao i života koji u njoj obitava kako bi potpomogli kampanji Boranka u njenom cilju, a to je pošumiti opožarena područja Dalmacije. Na izložbi će biti zastupljeno ukupno 15 autora: Marija Čingel, Tea Pranjić, Ana Guberina, Milo Sakač, Goranka Politeo, Morana Jugović, Martina Majcen, Lora Elezović, Iva Ćurić, Tomislav Tomić, Danijel Srdarev, Cella Anita Celić, Ida Ister, Klasja Habjan i Filip Pomykalo.

Botanicar-LiliHalodecoration10

Kristian Novak na Interliberu

Gostovanje pisca na najvećem sajmu knjiga u Hrvatskoj koje se jednostavno ne propušta! 16. studenog od 19 do 21 sat moći ćete iskoristiti priliku za druženje, autogram ili kakvo zanimljivo pitanje! A o njegovim najuspješnijim djelima kod nas je pisala Ilina Cenov – Ciganin, ali najljepši i Črna mati zemla.

download

Edo Maajka u Domu sportova

Edo Maajka nastupit će 16. studenog u Domu sportova. Novi album je do sada najeklektičnije Edino djelo koje donosi spoj hip-hopa, rocka, funka, jazza, psihodelije pa i etna kroz sjajnu organsku svirku benda zabilježenu u Morris studiju.

FonoKinoteka: Lika Kolorado

U sklopu novog izdanja FonoKinoteke, sve popularnija indie rock četvorka predvođena Filipom Riđičkim – Lika Kolorado, stiže u subotu 17. studenoga na pozornicu kina Kinoteka.

Lika Kolorado stvara glazbu na tragu indie rock i britpop bendova ’90-ih, osvajaju publiku zaraznim i radiofoničnim zvukom, ali i odličnim live nastupima. U kratkom vremenu ostvarili su zapažene uspjehe – okitili su se titulom najboljeg mladog benda Ha|Ge|eF-a, proslavili se energičnim nastupima na svim relevantnim pozornicama u Hrvatskoj i odradili zapaženu regionalnu festivalsku turneju. Koncert počinje u 21 sat. Ulaznice je moguće kupiti po pretprodajnoj cijeni od 20 kuna online na kinokinoteka.hr / ulaznice.hr te na blagajni kina. Na dan koncerta cijena ulaznice iznosit će 30 kn.

Učitati još
Zatvori