Odličan izbor filmova za kino večeras

Odličan izbor filmova za kino večeras

Dobar dan za posao

Petak na ZFF-u

Zagreb Film Festival dolazi do svojih posljednjih dana i ako još niste stigli danas je odličan dan za kino izlazak. Ili više njih. Kino u kinu, poseban program 16. ZFF-a posveta je čarobnom ritualu zajedničkog gledanja filma u mraku kinodvorane. Ovim programom koji obuhvaća sedam ostvarenja ZFF skreće pažnju na važnost kina za razvoj kolektivne imaginacije, ali i podsjeća na sve neizvjesniju sudbinu tog oblika zabave.

Jedinstveno Walk in Cinema iskustvo na rasporedu je u petak od 23:00 u dvorani Müller. Posjetitelji će u svakom trenutku moći ušetati na projekciju i u opuštenoj atmosferi uživati u filmskoj poslastici Jeste li gledali moj film? (2016.). Ultimativni film Paula Antona Smitha o gledanju filma kompilacija je isječaka iz više od tisuću filmova raznih tematika, a povezanost scena je gledanje filma i snaga filmskog iskustva koje zajedno doživljavaju stranci u mraku.

Ja sam Julia

I ZFF-ov glavni program u petak uz dva vizualno raskošna ostvarenja poziva nas da zaboravimo na mobitele i laptope i da se, kao pravi filmofili, ugodno smjestimo pred velikim platnima. Vizualno raskošan i pun simbolike, tajlandski film Manta Ray (kino Europa, 21:00) u režiji Phuttiphonga Aroonphengaosvojio je nagradu za najbolji film venecijanske sekcije Horizonti. Nakon što lovac na izbjeglice spasi ozlijeđenog stranca u močvari, ono što počinje kao prijateljstvo pretvara se u „krađu identiteta“. Film Retablo (kino Europa, 18:30) ima zaplet u stilu Planine Brokeback, a radnja se odvija u živopisnim peruanskim Andama! Nakon projekcija u kinu Europa upoznat ćemo Philippea Avrila, producenta filmaManta Ray i redatelja filma Retablo Álvara Delgado-Aparicija L.

U programu PLUS u 16:00 u kinu Europa gledamo  film Ja sam Júlia. Debitantski film španjolske redateljice Elene Martín prati studenticu arhitekture na razmjeni u Berlinu i njenu prilagodbu na novu sredinu. Ovaj izvanredan portret mladih ljudi na životnoj prekretnici stilski je upečatljiv, zahvaljujući kameri, likovima i vedutama istočnog Berlina. Elena Martín, koja se također pojavljuje u naslovnoj ulozi, sjajno je utjelovila strahove, napetosti i zbunjenost „Skype“ generacije. U Velikih 5 gledamo španjolski film Petra (kino Tuškanac, 17:00) u režiji Jaimea Rosalesa koji od svjetske premijere na 15 dana autora u Cannesu ne prestaje intrigirati gledatelje, a radi se o junakinji koja se u potrazi za ocem suočava s bolnim obiteljskim naslijeđem.

Jeste li gledali moj film

U dvorani Müller u 20:00 na rasporedu je projekcija filma Hodorkovski iz programa Tajkuni: Jučer, danas, sutra o bivšem ruskom oligarhu koji otkriva pozadinu njegova uhićenja i presude te njegov put od najbogatijeg čovjeka u Rusiji do političkog zatvorenika. Nakon projekcije održat će se Q&A s redateljemCyrilom Tuschijem.

U petak u sklopu programa INDUSTRIJA ne propustite masterclass Marianne Slot Koprodukcija: ljubavna priča (dvorana F22, 17:00). Marianne Slot je u više od 25 godina rada producirala brojne međunarodne filmove redatelja kao što su Lucrecia Martel, Malgoska Szumowska, Lisandro Alonso, Sergei Loznitsa, Benedikt Erlingsson, Naomi Kawase i drugi, a koproducirala je i većinu filmova Larsa von Triera. Bila je predsjednica odjela za svjetski film Nacionalnog centra za film i pokretne slike (CNC) od 2013. do 2015. godine. Sa zainteresiranom javnošću Marianne će podijeliti svoje bogato iskustvo, a nakon masterclassa će uslijediti projekcija filma Nježna žena Sergeija Loznitse.

Jeste li gledali moj film

Program Festivali pod reflektorom (dvorana Müller, 18:00) gledatelje vodi u šetnju konkurencijom kratkog metra na Berlinaleu. Pet filmova koje gledamo u programu Berlinale Shorts ističe jedinstvene odlike kratkog formata: taj radikalni i slobodni oblik umjetnosti bavi se estetskim, društveno relevantnim i političkim temama pokazujući puls društva, kritički obrađujući suvremena pitanja, otvarajući pritom prostor novim redateljima.

Spomenuti program također donosi posebnu projekciju u okviru predstavljanja Sarajevo Film Festivala. Riječ je o filmu Dobar dan za posao redatelja Martina Turka, priču o svakodnevnici prosječnog nezaposlenog čovjeka na ovdašnjim prostorima i njegovoj borbi da održi volju za poboljšanjem kvalitete života svoje obitelji. Radnja ovog ostvarenja, snimljenog u korprodukciji s Turskom i Slovenijom, smještena je u Sarajevu, no vrlo lako se može primijeniti na cijelu regiju. Film gledamo u u 22:00 u kinu Tuškanac, a ulaz je slobodan.

Khodorkovsky

Retablo

Učitati još
Zatvori