Vožnja do Oscara – Tko će sve ove godine trijumfirati na dodjelama nagrada i naposljetku osvojiti i Oscara?

Vožnja do Oscara – Tko će sve ove godine trijumfirati na dodjelama nagrada i naposljetku osvojiti i Oscara?

Sezona dodjela nagrada postala je još intrigantnija – stigle su nominacije za SAG Awards, jednu od najvažnijih filmskih nagrada u industriji. Kako su se tijekom godina negativne kritike na Zlatne globuse i Oscare gomilale, SAG Awards kipići polako su se počeli isticati kao najrelevantniji. Dodjele se nisu se prenosile live na televiziji, ali godinu za godinom redali su se interesantni govori, a cjelokupna produkcija stasala je na visoku razinu.

Uz Zlatne globuse koji su ove godine potpuno utihnuli – održali su se bez publike i nisu se prenosili uživo, sveli su se doslovce na live tekstualni prijenos na službenoj web stranici, fokus javnosti još je veći na dodjeli SAG Awards nagrada, a razlog više da ih popratimo je činjenica da će se održati uživo 27. veljače!

Nominacije su stigle sinoć, a iako su potvrdile najveće filmske i TV favorite, bilo je i brojnih iznenađenja – posebno u svijetu filmske industrije koja je u fokusu javnosti s približavanjem Oscara.

SAG Awards – tko je nominiran za odnedavno najvažniju nagradu?

Jedno od najvećih iznenađenja bila je drama Ridleyja Scotta House of Gucci koja je trijumfirala s tri nominacije. Natjecat će se za kategoriju najboljeg glumačke postave što je ekvivalent Oscaru za najbolji film. Lady Gaga nominirana je za najbolju glumicu, dok je Jared Leto ušao u utrku za najboljeg sporednog glumca. Jednako je uspješan Netflixov filmski spektakl The Power of the Dog kojem nije uspjelo dobiti nominaciju u najvažnijoj kategoriji, ali je za najbolju glavnu ulogu nominiran Benedict Cumberbatch, dok su u usporednima nominirani Kodi Smit-McPhee i Kirsten Dunst. Na iznenađenje mnogih, nominacijom se može pohvaliti i Netflixov film Don’t Look Up koji je izazvao brojne reakcije, dok je favorit kritičara West Side Story izostao s popisa. Will Smith dobio je još jedno priznanje nakon Zlatnog globusa pa je nominiran za najboljeg glavnog glumca, a čini nam se da bi ove godine mogao konačno doživjeti i nominaciju za Oscara.

Jedno je od najvećih iznenađenja izostanak nominacije za Kristen Stewart koja je ulogom u filmu Spencer među filmskim kritičarima i publikom postala favorit za ovogodišnju sezonu dodjela nagrada. Kao najbolje glumice nominirane su, uz Lady Gagu, Jennifer Hudson za ulogu u filmu Respect, Nicole Kidman u ulozi Lucille Ball u filmu Being the Ricardos, Jessica Chastain za ulogu u filmu The Eyes of Tammy Faye i konačno Olivia Colman za ulogu u filmu The Lost Daughter. S obzirom na nominacije, možemo potvrditi da je ovo godina velikih biografskih filmova – od svih na popisu, jedino je Olivia Colman utjelovila fiktivan lik.

Slična je situacija u kategoriji za najboljeg glavnog glumca u kojoj su, osim Smitha i Cumberbatcha, nominirani i Andrew Garfield za kojeg je ovog velika godina (već je prisvojio Zlatni globus, a ne bi bilo nemoguće da dobije i nominaciju za Oscara), Javier Bardem i Denzel Washington.

Listu svih nominiranih pogledajte ovdje.

Tko bi mogao trijumfirati ove sezone dodjele nagrada?

Održani Zlatni globusi i objavljene nominacije za SAG Awards nagrade već su dokazale najveće filmske favorite, ali ovogodišnja je konkurencija uistinu jaka pa bi tako u svakoj kategoriji moglo biti iznenadnih scenarija ili ispunjenih očekivanja. Sve će kulminirati dodjelom Oscara 27. ožujka ove godine, a u nastavku vam donosimo najizglednije filmske kandidate i kreativce koji bi naposljetku mogli i osvojiti najviše priznanja.

Najbolji film

U svijetu najboljeg filma vjerojatno je najizvjesnija situacija – nekolicina je bombastičnih filmova izašla ove godine, a većina ih je uspjela spojiti klasičan hollywoodski stil s izrazito stiliziranim vizualnim dojmom. Među najvećim su favoritima Belfast, The Power of the Dog i West Side Story, dok su sljedeći mogući kandidati CODA, Dune, Licorice Pizza, King Richard i The Lost Daughter. Zasad je najizgledniji dobitnik većine nagrada, a posebice Oscara za najbolji film upravo The Power of the Dog koji je nadmašio sva očekivanja i postao Netflixova ulaznica za sve relevantne dodjele nagrada. Iako je Licorice Pizza u posljednja dva mjeseca prozivan najboljim filmom godine, nismo sigurni ima li dovoljno jaku glumačku postavu i zvučnost da bi ‘kupio’ američku Akademiju na dodjeli Oscara.

Najbolji redatelj

The-Power-of-the-Dog

Jednako je uzbudljiva situacija u kategoriji najboljeg redatelja odnosno redateljice. Ove godine imamo situaciju da je samo jedan first-comer među favoritima, ali Maggie Gyllenhaal svakako nije novo ime u industriji. Štoviše, 2022. je godina kad su se kultni hollywoodski redatelji, kao i jaka filmska imena vratila na scenu fantastičnom režijom. Prvenstveno Jane Campion koja je osvojila Zlatni globus za svoj The Power of the Dog. Dok u kategoriji najboljeg filma i glumca ima popriličnu konkurenciju, trenutno je najizglednija dobitnica kipića za režiju. No, Denis Villeneuve pripremio je filmski spektakl Dune, a Kenneth Branagh pokupio je lavinu pozitivnih kritika za polubiografski film Belfast. Naš je favorit zasad upravo Gyllenhaal koja je knjigu The Lost Daughter nevjerojatno prenijela na platno i priredila nam film kakav već dugo nismo gledali. Steve Spielberg, pak, iako je priredio svakako najupečatljiviji mjuzikl od izlaska La La Landa, najvjerojatnije neće uspjeti konkurirati za titulu najboljeg redatelja. Zasad nam se u toj kategoriji kao najizglednija dobitnica čini Jane Campion kojoj je ovo prvi film nakon desetak godina.

Najbolja glavna glumica

Od svih glavnih kategorija, najizvjesnija je upravo ona najbolje glumice. U godini u kojoj smo imali pregršt fantastičnih ženskih uloga, većinom baziranih na stvarnim likovima, briljirale su već itekako poznate hollywoodske akterice. Na kraju dodjele nagrada najviše bi kipića zasigurno mogle ući Nicole Kidman za film Being the Ricardos i Olivia Colman za The Lost Daughter. Međutim, pod upitnikom ostaje Lady Gaga koja, iako je film House of Gucci u najbolju ruku prosječan, zaista dobro igra ulogu Patrizije Reggiani, kao i Jessica Chastain čija je izvedba najbolji aspekt filma The Eyes of Tammy Faye. Postoji mala šansa da će ove sezone pažnju ipak dobiti i Kristen Stewart, dok bi veliko iznenađenje mogla biti nominacija za Oscara za debitanticu Alanu Haim za ulogu u filmu Licorice Pizza.

Najbolji glavni glumac

Glumci o kojima će se na kraju sezone dodjela nagradu, bez sumnje, ponajviše pričati su Will Smith (King Richard) i Benedict Cumberbatch (The Power of the Dog). Oboje u moguće najboljim ulogama svoje karijere, zasad su najvjerojatniji kandidati čak i za nominaciju za Oscara i sami kipić. Kad govorimo o Oscarima, gotovo smo sigurni da će netko od njih dvoje slaviti, ali za vratom bi im mogli puhati Andrew Garfield za ulogu u filmu Tick, Tick…Boom! i Denzel Washington za film The Tragedy of Macbeth. U cjelokupnoj sezoni dodjela nagrada, pak, pretpostavljamo da će dominirati Smith i Garfield koji je ove jeseni napravio comeback u svojoj filmskoj karijeri ulogom Jonathana Larsona.

Tijekom narednih tjedana donijet ćemo vam potpuna predviđanja za nominacije, a potom i dobitnike Oscara i to sve u našoj rubrici Vožnja od Oscara koja donosi sve ključne vijesti o najvažnijoj noći u godini!

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori