Vikend preporuke za gledanje uz koje se opuštamo

Vikend preporuke za gledanje uz
koje se opuštamo

Iza nas je još jedan radni tjedan koji večeras planiramo zaokružiti after-work pićem na nekoj od cool lokacija u gradu, a uživanje u vikendu potom može početi. Sunčana prognoza mnoge će motivirati na kratki izlet izvan grada, ali vjerujemo da među nama ima i onih koji vikend jedva čekaju kako bi se konačno bez ograničenja mogli pošteno odmoriti, ispružiti ispred televizora i odgledati serije ili filmove koji ih već neko vrijeme intrigiraju. U moru sadržaja lako se, ipak, izgubiti jer na streaming platforme novi sadržaj izlazi ne mjesečno ili tjedno, već tjedno. Svakodnevno vam donosimo vijesti o najnovijim dokumentarcima, komedijama, sitcomima ili true-crime televizijskim pričama, a ponuda je toliko široka da i sami ponekad potrošimo nepotrebno mnogo vremena prije nego izaberemo što ćemo gledati.

Vikend preporuke za gledanje

Ovaj smo petak odlučili ‘proslaviti’ vikend preporukama za gledanje kao svojevrsnom uvertirom u opuštajuće naredne dane. U nastavku vam donosimo kratki vodič za vikend bingeanje, a iako su nam ovih dana pretežno za oko zapele nove serije, donosimo i dvije filmske preporuke s kojima ne možete pogriješiti.

Noviteti o kojima se priča

The Andy Warhol Diaries

Andy Warhol jedan je od najvećih umjetnika 20. stoljeća, štoviše, ličnost koja je definirala modernu umjetnost. Jedan je od onih koji intrigiraju javnost bez obzira preferira li netko umjetnost i bavi li se njom jer je svojim načinom života, djelima koje je stvorio i ulogom koju je igrao u američkim kulturnim krugovima 70-ih godina oduvijek plijenio pažnju. Na Netflix je stigla dokuserija o ovom osebujnom umjetniku koja je specifična po mnogočemu. Prvenstveno, temelji se na dnevnicima koje je Warhol pisao i koji pružaju novi uvid u njegovu osobnosti i rad, a posebna je i po tome što zahvaljujući tehnologiji dobivamo dojam kao da Andy doista čita svoje dnevnike publici odnosno gledateljima. Uz niz snimki iz arhiva i sugovornika, serija u produkciji Ryana Murphyja novitet je koji ne želimo zaobići ovih dana.

The Dropout

Vjerujemo da među vama ima ljubitelja true-crime žanra koji u posljednje vrijeme dominira streaming platformama. Pisali smo vam o najuzbudljivijim true crime naslovima koje ćemo gledati tijekom ovog mjeseca, a nedavno je na Hulu stigao jedan od najiščekivanijih – The Dropout. Dio se čitatelja zasigurno sjeća natpisa i tema o skandalu s Elizabeth Holmes i kompaniji Theranos, a radi se o jednom od najvećih prevara posljednjih desetljeća. Igrana serija prati uspon i krah Theranosa vođen Elizabeth Holmes koja je tvrdila da ima revolucionaran test koji iz uzorka krvi može utvrditi brojna stanja i bolesti organizma. Međutim, uskoro se priča razvodnila, a mlada poduzetnica koju su prvotno nazivali genijalkom i uspoređivali s Appleovim Steveom Jobsom ispala je prevarantica u prestižnoj Silicijskoj dolini.

Maksimalno opuštajuće

An Astrological Guide for Broken Hearts

Na jesen prošle godine na Netflix je stigla šarmantna talijanska serija koja je mnogima u kratko vrijeme postala guilty pleasure. Radnja se temeljila na prvijencu spisateljice Silvije Zucce, a u središtu je radnje bila mlada Alice koja radi na jednom televizijskoj kanalu i teško se nosi s prekidom veze. Čini joj se da je pronaći pravu osobu za sebe nemoguća misija, ali kad se zbliži s astrološkim guruom koji joj redovito daje savjete, čini joj se kao da bi mogla biti na korak bliže tom ‘cilju.’ Serija je snimljena po uzoru na kultne filmske priče o luckastoj Britanki Bridger Jones i ako preferirate chic lit u tom smjeru, ne možete odabrati bolju seriju za opustiti se ovog vikenda. Ovih je dana stigla nova sezona pa imate i više nego dovoljno materijala.

Murderville

Murderville je nešto drugačije, koncept na koji nismo naviknuli i sasvim je dovoljno zabavan da mu posvetite jednu večer. Comedy mystery izuzetno je popularan žanr posljednjih mjeseci, a Murderville mu dodaje još jedan mali obrat. Radnja prati detektiva koji u svakoj epizodi ima konkretan slučaj koji mora riješiti, a u tome mu moraju pomoći gosti – koji su zapravo razne hollywoodske zvijezde i nemaju scenarij kojeg se moraju držati, već improviziraju. Oni sami, na licu mjesta, moraju razotkriti ubojicu i otkriti što se zapravo dogodilo, a njihovi pokušaju ponekad su toliko duhoviti da se čak ni glumačka ekipa ne može suzdržati.

Hitovi koji su prošli ispod radara

Somebody Somewhere

Jedna je ovo od onih serija koje dobiju lavinu pozitivnih komentara kritike, fantastične ocjene, ali reakcije publike na neki način izostanu. Somebody Somewhere pravo je osvježenje na sitcom planu. Sve se vrti oko Sam Miller (Briger Everett), ženu srednjih godina iz Kanzasa u kojem se nikako ne može snaći. Cijeli život mora živjeti unutar društvenih okvira i očekivanja, a iako se pokušavala uklopiti u život svog grada, ne pomaže ni činjenica da se trenutno nosi s velikim gubitkom. Djelić nade postaje pjevanje kojim se bavi, a zbog kojeg ima osjećaj da napokon može upoznati i stvoriti krug svojih ljudi. Bridget Everett fantastično je utjelovila glavni lik, a na njezinom se životu djelomice i temelji ova serija. Trenutno je dostupna na HBO Maxu.

Reservation Dogs

serija Reservation Dogs cover

Taika Waititi odličan je glumac, ali i fantastičan kreativac iza kamere. Pokazao je to serijom Reservation Dogs koja je izašla prošle godine i dobila brojne pohvale televizijskih kritičara i stručnjaka. Scenarij potpisuje s filmašem Sterlinom Harjom, a prvi je ovo put da je autohtono američko stanovništvo, k tomu tinejdžeri, prikazani na sasvim prirodan način na ekranu. Radnja prati četiri tinejdžera koji žive u monotonoj ruralnoj Oklahomi i maštaju o boljem životu. Imaju plan, ali za ostvariti isti potreban im je novac. Iz tog razloga sudjeluju u malim kriminalnim radnjama u svom naselju prilikom kojih nailaze na brojne prepreke. Bear (D’Pharaoh Woon-A-Tai), Elora (Kawennahere Devery Jacobs), Willie (Paulina Alexis) i Cheese (Lane Factor) dinamična su kombinacija likova uz koje su dobra zabava i osvježavajući sadržaj zagarantirani.

Filmska vikend preporuka

Palm Springs

Andy Samberg već je godinama jedno od omiljenih glumačkih lica, a ako još niste, pogledajte Palm Springs u kojem, uz Cristin Milioti, igra glavnu ulogu. Film je premijeru imao na Sundance festivalu, poznatom po prezentaciji najboljih indie filmova, i oduševio publiku i kritičare. Radnja je smještena na jedno imanje na kojem se odvija vjenčanje – i tako svaki dan ispočetka. Barem za Nylesa (Samberg) koji je na tom istom vjenčanju, neobičnim i neobjašnjivim spletom okolnosti, završio u time loopu. On se poigrava scenarijima, jer svaki dan zna napamet, a onda iznenada u taj time loop uđe i Sarah (Milioti). Njih dvoje zajedno moraju otkriti kako izaći iz ove petlje, a pritom se zaljubljuju, svađaju, mire, razdvajaju i iznova spajaju.

Shiva Baby

Za ljubitelje mračnih komedija, Shiva Baby je odličan izbor! Radnja se vrti oko mlade Danielle koja se nalazi u neobičnoj fazi odrastanja i njezina je okolina ne razumije. Nakon što shvati da svoje seksualne usluge, kao i druženje, može naplaćivati starijim i nesigurnim ljudima, Danielle upoznaje Maxa. Njih dvoje imaju netipičan, pomalo toksičan i vrlo zabavan odnos – on se uzdiže u nebesa jer joj pomaže sa školovanjem, a ona njega shvaća samo kao posljednji eksperimentalni krik u svom životu. U režiji Emme Seligman, Danielle se mora suočiti s neugodnjakom neugodnjaka: na židovskom obredu shive na koji je išla sa svojim roditeljima susreće svog tzv. sugar daddyja sa svojom suprugom i djetetom te svoju bivšu djevojku. Od apsurdnih situacija do izvrsnog soundtracka, Shiva Baby je oduševila publiku.

Foto: Netflix, HBO, IMDB

Učitati još
Zatvori