Najuzbudljiviji trileri i horori koji su obilježili 2018.

Najuzbudljiviji trileri i horori
koji su obilježili 2018.

Vikend koji je pred nama idealno je vrijeme da se udobno smjestimo pred male ekrane i svu pažnju usmjerimo na uzbudljive radnje trilera i horor filmova. Ovogodišnja kinematografija predstavila je neke od najboljih uradaka iz ovih napetih žanrova. Ako vam nedostaje malo uzbuđenja i ubrzanog pulsa, ovi će filmovi zasigurno rasplamsati emocije, potaknuti moždane vijuge na razmišljanje, ali će i vrlo uspješno zadovoljiti glad za odličnim filmovima.

Ovo je najuži izbor najboljih iz ovih žanrova koji su obilježili 2018. godinu.

Crveni vrabac

Red Sparrow je američki špijunski triler za kojega režiju potpisuje Francis Lawrence, a scenarij Justin Haythe. Temeljen je na istoimenom romanu iz 2013. godine kojega je napisao Jason Matthews. Filmske zvijezde koje su dale svoj pečat ovoj napetoj priči su Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Matthias Schoenaerts, Charlotte Rampling, Mary-Louise Parker i Jeremy Irons. Ovdje ćete se susresti s pričom o ruskom obavještajnom časniku koji je poslan da bi uspostavio kontakt s agentom CIA-e u nadi otkrivanja identiteta “krtice”. Jennifer Lawrence, njegova nećakinja, talentirana je balerina koja zbog ozljede više ne može nastaviti svoju karijeru što dovodi u pitanje egzistenciju ove primabalerine i njezine majke. Primorana je prijaviti se u Sparrow School, tajnu obavještajnu službu koja obučava mlade ljude za postizanje vrhunskih rezultata u špijunskom svijetu kroz manipulaciju (sexpionage) i beskrupuloznost. Brojni kritičari su zamjerili seksizam i eksploataciju žena koji se provlači u ovom filmu, ali domišljatost protagoniste i artistički elementi snažnog intenziteta pretvaraju ovo djelo u poželjan filmski uradak kojega se isplati pogledati.

Tiho mjesto

Tiho mjesto (A Quiet place) je horor kojeg je zavoljela i ona publika koja nije sklona ovom žanru. Radnja filma usmjerena je nan obitelj koja pokušava preživjeti nastojeći živjeti u tišini budući da su svijet zauzeli grabežljivci koji nemilosrdno napadaju sve što im se nađe na putu kada čuju i najmanji zvuk. Na kraju, obitelj uspijeva preživjeti na način da razvije mehanizme utišavanja svakog šuma u svakodnevnom životu. Filmsku režiju potpisuje John Krasinski koji tumači i glavnu ulogu u ovom filmskom ostvarenju. Emily Blunt tumači pak glavnu žensku ulogu za koju je dobila i prestižnu nagradu Zlatni globus.

Acrimony

Acrimony je psihološki triler za koji režiju i scenarij potpisuje Tyler Perry. Kroz ovu filmsku priču proteže se težak i kompliciran odnos supružnika koji oslikava borba supruge s nevjernim mužem kojemu je glavni alat komuniciranja-laž. Glavnu protagonisticu filma tumači Taraja P. Henson, dok se u ulozi njezinog supruga alkoholičara našao Lyrigy Benty. Radnja je vrlo napeta , a priča seže i do perioda kada se upoznalo ovo dvoje ljudi kojima odnos s godinama postane najveća muka.

Beirut

Beirut je špijunski triler kojeg je režirao Brad Anderson. Scenarij potpisuje Tony Gilroy. Radnja je smještena u 1982. za vrijeme libanonskog građanskog rata. Jon Hamm tumači bivšeg američkog diplomata koji se vraća u službu u Beirutu kako bi spasio kolegu iz skupine odgovorne za smrt svoje obitelji. U filmu također glume Rosamund Pike, Dean Norris, Shea Whigham, Larry Pine i Mark Pellegrino. Mason Skiles je američki diplomat u Libanonu koji živi u Beirutu s libanonskom suprugom Nadijom. Počinju se brinuti za Karima, 13-godišnjeg palestinskog dječaka koji tvrdi da nema obitelj. No, pojave se sumnje kako je Karimov brat povezan s pokoljem u Münchenu 1972. godine. Pojavljuje se Karimov brat Rami, koji otima Karima; u pratećim napadu, Nadia je ubijena.

Pravednik 2

U Pravedniku (Equalizer) je u prvom planu osveta. Naime, kada mu bivšu šeficu i jedinu prijateljicu otmu i ubiju, Pravednik odluči uzeti stvari u svoje ruke. Tijekom svog osvetničkog pohoda susreće se s profesionalnim ubojicama. No, to ga ne pokoleba da ustraje u svom naumu. Režiju potpisuje Antoine Fuqua, a scenarij Richard Wenk. U glavnim ulogama su se našli Denzel Washington, Pedro Pascal, Bill Pullman i Melissa Leo.

Časna

Riječ je o filmu koji je i prije samog prikazivanja u kinima proglašen najstrašnijim filmom koji će obilježiti 2018. Režiju za ovaj film potpisuje Corin Hardy. Radnja je smještena u Rumunjsku gdje mlada časna sestra počini samoubojstvo. Kako bi se slučaj rasvijetlio, Vatikan je poslao svećenika i časnu sestru da zajedno istraže što se dogodilo. No, tijekom filma njihovi životi su u opasnosti, a i vjera sve više blijedi. Suočavaju se s demonskom časnom sestrom i snažnom silom koja ih obuzima. Riječ je o istoj zloj energiji demonske časne iz filma Prizivanja 2.

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori