Tjedan u Kinoteci: Queer Zagreb 2022.

Tjedan u Kinoteci: Queer Zagreb 2022.

U Kinoteku stiže Queer Zagreb, a u tjedan nas uvode Idemo idemo i besplatna projekcija animiranog dokumentarca Bijeg, kandidata za Nagradu publike LUX.

Queer Zagreb: Sezona 2022

Udruga Domino ove godine slavi 20. godišnjicu Queer Zagreba u okviru koje se prikazuje filmski program Queer MoMenti. U sklopu ovog programa prikazano je više od 500 filmova iz cijelog svijeta, a prvo izdanje festivala održalo se upravo u Kinoteci.

Filmski dio festivala Queer Zagreb donosi kombinaciju recentnih i klasičnih naslova, među kojima izdvajamo klasike Domoljublje japanskog književnika i redatelja Yukija Mishime i Pjesnikovu krv francuskog nadrealista Jeana Cocteaua. Na repertoaru su i dugometražni prvijenac Johna Watersa – Višestruki manijaci, kao i dokumentarni film o njegovoj muzi – Ja sam Divine. Eksploatacijski klasik Neka umrem kao žena redateljice Doris Wishman obvezna je literatura za sve ljubitelje kultnog filma, a tu je i Promjena spola Vicentea Arande – jedan od filmova koji su najavili društveno i umjetničko oslobađanje španjolske kulture pod Francom, a glavnu ulogu odigrala je mlada Victoria Abril.
Filmove je odabrao filmski kritičar Željko Luketić, a više informacija o Queer sezoni 2022. potražite na službenoj stranici.

Nagrada publike LUX: Bijeg

Nagrada publike LUX, koju dodjeljuju Europski parlament i Europska filmska akademija, u partnerstvu s Europskom komisijom i udrugom Europa Cinemas, skreće pozornost na filmove koji podižu svijest o aktualnim europskim društvenim i političkim pitanjima. O pobjedniku zajednički odlučuju europarlamentarci i publika, a konačni se poredak određuje zbrojem njihovih glasova, pri čemu svaka od te dvije skupine nosi 50 % ocjene.

Prvi put ove godine projekcije će obuhvatiti čak 11 hrvatskih gradova i 13 nezavisnih kina. Ovim povodom u kinu Kinoteka održava se posebna projekcija filma Bijeg, dojmljivog animirano-dokumentarnog filma Jonasa Pohera Rasmussena. Priča je to o životu njegova prijatelja iz djetinjstva, koji je kao dječak iz Afganistana pobjegao u Dansku. Film je osvojio glavnu nagradu na Sundanceu, a ostvario je i tri nominacije za Oscara. U konkurenciju za nagradu LUX nalaze se i Konačna sloboda Sebastiana Meisea i Quo vadis, Aida? Jasmile Žbanić. Ulaz na projekciju je slobodan, uz obvezno preuzimanje ulaznice.

Noviteti: Idemo idemo

Ovaj tjedan među novitetima pogledajte Idemo idemo, priču o radijskom novinaru koji odlazi na neočekivani put sa svojim malim nećakom. Redatelj i scenarist Mike Mills kroz humor i empatiju analizira obiteljske odnose i prati rast i razvoj svojih likova, a uz vješto snalaženje u tropima obiteljskog filma i filma ceste, kritičari su posebno istaknuli glumačku kemiju između Joaquina Phoenixa i Woodyja Normana.

Matineja: Sonic 2

Na repertoar nam se vraća Sonic Super Jež 2, kombinacija igranog filma i animacije inspirirana popularnom Seginom videoigrom. Jednu od uloga u filmu igra i Jim Carrey, a film prikazujemo sinkroniziranog na hrvatski jezik.

Foto: Kinoteka

Učitati još
Zatvori