Strane serije na Netflixu koje možda niste gledali, a izvrsne su!

Strane serije na Netflixu koje možda
niste gledali, a izvrsne su!

Squid Game

Posljednjih nekoliko mjeseci sve je u znaku u true-crime žanra koji je u potpunosti osvojio publiku na streaming servisima. Nakon što su film The Tinder Swindler i serija Inventing Anna postali sve o čemu se komentiralo u svijetu pop kulture, na Netflix je stigla talijanska serija Fidelta odnosno Devotion i zaintrigirala brojne ljubitelje stranih produkcija na ovoj platformi, ali podsjetila nas na cijelu riznicu stranih odnosno međunarodnih naslova koju posjeduje.

Strane serije koje će vas osvojiti

Generalno, Netflix je u posljednjih nekoliko godina stavio veliki naglasak na pronalazak i investiranje u međunarodne serije i filmove, nakon fantastičnog uspjeha serija kao što su Fauda, a zatim Dark i La Casa de Papel pa sve do najrecentnije južnokorejske Squid Game.

Babylon Berlin

Ponuda danas uistinu vrvi naslovima europske i azijske produkcije, a mi smo odlučili složiti TV maraton s ponudom najboljih stranih serija na Netflixu, ali i drugim servisima, sekoje će biti idealan način da provedete oblačni, ali opušteni vikend.

Ethos

Ethos odnosno Bir Baskadir turska je limitirana serija u režiji Berkuna Oye, često jedna od najpodcijenjenih stranih serija na Netflixu. Turska drama zapravo je društveno angažirana serija koja u srži progovara o turskoj kulturi, tradiciji i vjerovanjima koja sudjeluju u marginalizaciji i supresiji onih koji se ne uklapaju u tu normu. Radnja počinje kad Meryem (Oyku Karayel), spremačicu koja cijeli život živi svoju vjeru i prati njezine tradicije. Međutim, kad zbog neobičnih pojava u zdravlju krene psihijatrici Peri, modernoj Turkinji okrenutoj zapadnim vrijednostima, Meryemin se život drastično mijenja, a kreće saga o turskom društvu, pritiscima i obrascima koji se nameću naciji. Serija je izazvala brojne reakcije u Turskoj, a kritičari su pohvalili glumu, produkciju i režiju.

Unorthodox

Jedna od popularnijih svakako je Unorthodox, njemačka serija u četiri nastavka koja se temelji na istinitoj priči Deborah Feldman iz 2012. godine. Deborah je kao 19-godišnjakinja pobjegla iz ugovorenog braka i hasidske četvrti u New Yorku, trudna s prvim djetetom. Tako bježi iz okoline u kojoj cijeli njezin identitet i postojanje ovisi o muškim figurama, posebno o svom suprugu, jer tako funkcionira kultura u kojoj živi. Njezin bijeg, razlozi za isti i dolazak u Berlin ispričani su kroz napetu, gotovo triler priču, a uz fantastičnu kostimografiju i glumu ne čudi da se Unorthodox 2020. našla na listama najboljih serija godine.

Kingdom

Ako ste među onima koji vole pogledati dobru horor priču, ali želite nešto drugačije, bacite pogled na Kingdom, povijesnu zombie seriju koja je ‘kupila’ i publiku i kritiku. Radnja je smještena u 16. stoljeće u srednjovjekovni mali gradić u kojem pratimo princa Leeja Changa. Sumnjiva bolest od koje pati kralj Leeju se čini kao nešto puno opasnije i kompleksnije – i u pravu je, sve će ga to dovesti do otkrića smrtne epidemije koja će razoriti društvo. Međutim, dok se utrkuje s vremenom i pokušava pobjeći od apokalipse i zaustaviti je, princ se paralelno suočava s političkim protivnicima i spletkama.

Crash Landing At You

Jedna od najpoznatijih K-drama u povijesti, Crash Landing on You, dostupna je na Netflixu, a predstavlja fantastičnu kombinaciju akcije, drame i doze humora. Radnja se počinje razvijati kad bogata biznisžena Yoon Se-ri nakon paragliding nesreće poznaje sjevernokorejskog vojnika Ri Jeong-hyeoka. Dok njih dvoje, stranci koji su se upoznali u najneobičnijim okolnostima, pokušavaju nadmašiti prepreke i nose se s raznim životnim situacijama – kao što su one obiteljske ili bivše veze i ljubavi, kao i doslovce prepreku u obliku granice između Južne i Sjeverne Koreje, stvara se mozaik priča o životu u Sjevernoj Koreji, ali i našim protagonistima, a sve uz izvrsne kostime i glazbu.

Borgen

Obožavatelji političkih drama vjerojatno su već čuli za Borgen, ali vrijedi ponovno podsjetiti na jednu od najboljih televizijskih serija tog žanra. Radnja prati Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudson), političarku koja se spletom okolnosti nađe u ulozi prve ženske premijerke Danske. Serija prati Birgitte u nastojanjima da zadrži vlast i moć, bez da pogazi svoje principe i ciljeve, a suočava se s napadima svih vrsta sa svih strana – od desnice i ljevice preko medija pa sve do napada unutar vlastitog kabineta. Smatra se revolucionarnom TV pričom o politici i ženskom liku u srcu te politike i jednom od onih koje su redefinirale televiziju i žanr političke serije.

Babylon Berlin

Njemačka triler serija vodi vas u dvadesete godine prošloga stoljeća u turbulentan povijesno-politički period za cijeli svijet pa tako i Njemačku. Radnja se fokusira na detektiva Gereona Ratha koji stiže u Berlin kako bi razotkrio pornografski krug kojim predsjeda berlinska mafija i siromašne flapper djevojke koja jednog dana želi raditi u berlinskom policijskom odjelu za ubojstva. Noir priča sudara blještavilo noćnog berlinskog života sa surovom stvarnošću razdoblja prije Drugog svjetskog rata, a osim dinamične priče ispunjene osebujnim likovima, oduševit će vas estetika i autentičnost serije. U Hrvatskoj je dostupna na HBO GO-u.

Call My Agent

Za sam kraj ostavili smo nešto lakše i življe – francusku dramediju koja je premijerno izašla 2015. godine i potpuno izdominirala medijskim prostorom, reakcijama publike i kritike. Serija prati Andrea, Mathiasa, Gabriela i Arlette, agente u francuskoj talent agenciji ASK odnosno Agence Samuel Kerr koji navigiraju privatnim i poslovnim životima, a paralelno nas vode iza kulisa celebrity svijeta. Njihovi se odnosu kompliciraju, oni se nadmeću, vole i razilaze, a istovremeno nas jako dobro zabavljaju duhovitima upadicama, baš kao i čestim celebrity pojavama koji u seriji glume sami sebe. Call My Agent u suštini je prava workplace komedija, ali za mnoge osvježenje jer, iako smo već puno puta zavili u urede agenata za nekretnine, talent agente odnosno zvjezdane menadžere nismo imali priliku često gledati na ekranima.

Učitati još
Zatvori