Glazbeni dokumentarac kojeg morate pogledati u kinu

Glazbeni dokumentarac kojeg
morate pogledati u kinu

Prije tjedan dana u hrvatska kina je došao dokumentarni film koji ćete htjeti pogledati baš na velikom platnu sa surroundom!

Scream For Me Sarajevo

Scream For Me Sarajevo je film o nemogućem, najnevjerojatnijem koncertu koji se održao u Sarajevu 14. prosinca 1994. godine. Film je to o sarajevskoj opsadi koji donosi priču o koncertu za koji nitko vjerovao da će se održati. Film prati događaje dolaska frontmena kultnog metal benda Iron Maiden, Brucea Dickinsona u tada opkoljeni grad Sarajevo 1994. godine, kada je i održan koncert u Bosanskom kulturnom centru (BKC).

Film predstavlja jedinstveni testament života u Sarajevu za vrijeme rata. Opsada Sarajeva bila je jedna od najvećih ljudskih katastrofa 20. stoljeća i najduža opsada grada u suvremenoj povijesti poslijeratne Europe. Stanovnici grada su preživljavali metke snajpera, svakodnevno granatiranje… i to bez struje, vode, grijanja. Velika većina je bijeg od svakodnevice pronalazila u glazbi. Upravo im je glazba vratila nadu kada je jedan čovjek, jedna rock zvijezda, riskirala vlastiti život kako bi održala koncert u koji su svi sumnjali. Bruce Dickinson je u prosincu 1994. održao koncert u sklopu svoje Skunkworks turneje ispred publike koja nije mogla vjerovati svojim očima i ušima – tijekom tih nekoliko sati rata kao nije bilo.

Na Sarajevo Film Festivalu Scream For Me Sarajevo osvojio je najveću ocjenu publike svih vremena, a od tada je prikazan na 20 festivala širom svijeta i osvojio 10 različitih nagrada. Sada se može pogledati diljem Hrvatske u kinima. Ideja o nastanku filma potekla je od autora Jasenka Pašića, dok je režiju ovog dokumentarnog ostvarenja potpisao Tarik Hodžić. U dokumentarcu se pojavljuju Bruce Dickson, Alen Ajanović, Esad Bratović, Mirza Ćorić, Samir Čulić, Chris Dale, Alessandro Alex Elena, Erol Gagula…

Svi ljubitelji priče, no i lika i djela Brucea Dickinsona, s filmom će doći na svoje, a da stvar bude bolja knjižara Rockmark u svojoj ponudi od nedavno ima i njegovu biografiju. Pogledajte trailer filma:

Učitati još
Zatvori