Večeras počinje Sarajevo Film Festival i donosi nekoliko jako dobrih filmova koje jedva čekamo pogledati

Večeras počinje Sarajevo Film Festival i donosi nekoliko jako dobrih filmova koje jedva čekamo pogledati

Kao neke od najpoznatijih filmskih festivala uvijek pamtimo onaj u Cannesu i Veneciji, ali i Sarajevo Film Festival svakako nadmašuje epitet najvažnijeg regionalnog festivala. Dugi je niz godina daleko najvažnije mjesto okupljanja filmskih kreativaca na Zapadnom Balkanu. Za Srce Sarajeva ponovno se natječu brojni filmski naslovi među kojima su oni domaćih i stranih autora, oni koji baš na ovom festivalu imaju svjetsku ili regionalnu premijeru. Večeras će se tako na poznatom crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu prošetati mnoga ključna imena filmske industrije.

Kao i prošle godine, Sarajevo Film Festival možemo pratiti i online od 13. do 29. kolovoza na njihovoj posebno osmišljenoj platformi. Posebno nas to veseli, budući da se festival već otvara s intrigantnim naslovima – Deset u pola oskarovca Danisa Tanovića te Pisma s krajeva svijeta genijalnog Bele Tarra. Tu je, očekivano, i hrvatska Murina autorice Antonete Alamat Kusijanović koja je nedavno oduševila uspjehom u Cannesu. Probrali smo što ste nudi ove godine na festivalu i okupili nekoliko filmova koji će, ne sumnjamo, iznenaditi publiku…

Što vidimo kada gledamo u nebo?

U gruzijskoj produkciji stiže nam ova romantična drama koju jedva čekamo pogledati. Jedan meet-cute trenutak, gradska vreva i puno nogometa čini kulisu filma u kojem su glavni protagonisti Lisa i Giorgi. Nakon slučajnog susreta, potpuno su očarani jedan drugim i to do te mjere da se čak ni službeno ne upoznaju. Međutim, “prije nego što se raziđu, za sutradan dogovaraju novi susret, nesvjesni da su na njih bačene zle čini. Da li će se uspjeti ponovo naći? A ako se nađu, da li će se prepoznati? U njihovom gradu život teče uobičajenim tokom, napušteni psi lutaju ulicama, počinje Svjetsko prvenstvo u nogometu, a jedna filmska ekipa u potrazi za pravom ljubavi mogla bi biti upravo ono što im treba. “

Tražeći Veneru

Film je već početkom godine dobio priznanje na festivalu u Rotterdamu, a u Sarajevo se natječe za glavnu nagradu u natjecateljskom programu. Radnju pratimo u malom mjestu na Kosovu gdje povučena Venera živi pod istim krovom sa svojom velikom obitelji. Tri generacije neprestano se prepliću, u kući je uvijek gužva, a situacija je jednako kaotična i na ulici. Jednostavno, u malom mjestu Venera nema privatnost, počinju je pritiskati očekivanja obitelji i ima osjećaj kao da je neprestano pod nečijim nadzorom. “Zbog svega toga, Veneri je prilično neizvodivo ponašati se u skladu s vlastitim željama. Njeno raspoloženje se popravi nakon što se sprijatelji s buntovnom Dorinom koja već ima momka. Njih dvije zajedno izlaze i provode se u mjeri u kojoj to Venerin otac dopušta. Ono što i jedna i druga zasigurno znaju jeste da ne žele završiti kao njihove majke.”

Brdo na kojem riču lavice

Vjerojatno se mnogi sjećaju Luane Bajrami koja je glumila u jednom od najboljih filmova prošle godine – Portrait of A Lady On Fire. U Sarajevu gledamo film u kojoj je pak u ulozi režiserke ove neobične priče smještene na Kosovo. Priča prati tri tinejdžerke, prijateljice Qe, Li i Jetu koje žive u malom selu. Željne su bijega od svakodnevice, uzbuđenja i samostalnosti zbog čega odlučuju opljačkati jedan lokalni biznis i krenuti u rasplet događaja koji će redefinirati njihove odnose s okolinom.

Američka utopia David Byrnea

Film hollywoodske legende Spikea Leeja dobio je lavinu pozitivnih kritika strane publike i medija, a vjerujemo da će se isti scenarij ponoviti u Sarajevu. Lee oživljava slavni broadwayjski show benda Taking Heads, a snimljen je prilikom posljednje izvedbe. Na pozornici pratimo otkačenu kombinaciju čak 11 muzičara koji vode publiku u nadrealano glazbeno-filmsko iskustvo uz brojne hitove s Byrneovog albuma pa čak i cover pjesme Janelle Monae Hell You Talmbout.

Foto: IMDb, Instagram, screenshot

Učitati još
Zatvori