Samo se o njima pričalo: Najbolje serije 2019. godine

Samo se o njima pričalo: Najbolje
serije 2019. godine

Televizijska industrija samo raste, a streaming servisi osigurali su da 2019. godine bude apsolutno bez premca. Ove smo godine imali prilike gledati serije iz široke lepeze žanrova – od teških drama do vrckavih humorističnih uspješnica. Društvena su se zbivanja preslikala na scenarije, a brojne su serije nastale upravo prema istinitim događajima od kojih neki sežu dalje u prošlost, a neki su posljednjih godina bili najveći javni skandali.

Watchmen

Likovi i priča kultnog stripa ‘Watchmen’ zaživjela je ovu jesen na HBO-u u istoimenoj seriji. Producent Damon Lindelof smjestio je radnju sada već hit serije 34 godine nakon događanja iz stripa 1986. godine. Glavni protagonisti u ovoj akcijskoj drami policajci su i maskirani osvetnici, a fantastična glumačka ekipa, među kojima je i dobitnica Oscara Regina King, svrstala je seriju među televizijske najveće uspješnice 2019. godine.

Euphoria

HBO ove je godine imao pravi boom kvalitetnih serija, ali Euphoria se istaknula kao prava young-adult poslastica koju zapravo mogu gledati sve generacije. Teška drama koja se bavi seksualnošću, upotrebom droga, pornografijom, samoozljeđivanjem i drugim društveno aktualnim problemima potpuno je zaludjela svijet. Euphoria prati 17-godišnju Rue koja se vraća u školu nakon klinike za odvikavanje. Zendaya je zahvaljujući seriji postala prepoznata zvijezda. Iako je mlada glumica već godinama na crvenim tepisima Hollywooda, Euphoria je dokazala da je puno više od Disneyjeve slatkice.

When They See Us

Ove su godine dominirali filmovi napravljeni po istinitim pričama, a isto se događalo i u svijetu televizijske industrije. Na Netflixu pratimo sudbine pet tinejdžera, od toga četiri Afroamerikanca i jednog latinoameričkog porijekla, koji su optuženi za silovanje u Central Parku. Radnja je smještena 1989. u kaotično društveno stanje. Iako je DNK analiza pokazala da oni nisu počinitelji, svejedno je svakom od njih određeno 15 godina zatvora. Ekranizirana rasna diskriminacija odmah je zaradila ovacije fanova i kritičara.

Unbelievable

U rujnu je izašla još jedna Netflixova teška drama koja je šokirala i oduševila publiku. Unbelievable prikazuje priču tinejdžerice koja je vezana i silovana u svom domu. Kad napokon ode na policiju, ostaje potpuno otpisana od strane svih društvenih institucija, ali i bliskih osoba. Nitko joj ne vjeruje, štoviše, kažnjena je novčanom kaznom zbog lažne prijave policiji.

Kao mnoge popularne serije 2019. godine i ova je temeljena na istinitoj priči. Radi se o stvarnom slučaju zbog kojeg su novinari Christian Miller i Ken Armstrong dobili Pulitzerovu nagradu.

Chernobyl

Povijesna serija HBO-a izazvala je ogromni ‘boom’ publike i jedno se vrijeme samo o njoj moglo čitati. Petodijelna mini serija temelji se na tragičnoj eksploziji nuklearne elektrane 1986. godine koja je do danas jedna od najgorih katastrofa u ljudskoj povijesti. Prati nekoliko paralelnih priča – stvari koje su se događale iza političkih kulisa, trud znanstvenika koji su pokušavali spriječiti još veću tragediju te živote stradalih i onih koji su se žrtvovali. Prizori iz serije urezali su se mnogima u pamćenje, a potpuno je osvojila ovogodišnje Emmyje s čak 10 pobjeda.

The Morning Show

Iako Netflix i HBO predvode, jedna od najboljih serija ove godine dolazi s Apleovog streaming servisa. The Morning Show istaknuo se u samom startu s glumcima s A-liste: u seriji pratimo Jennifer Aniston, Reese Witherspoon i Stevea Carella. Inspiracija iza serija je društveni pokret #MeToo koji je do temelja uzdrmao Hollywood posljednjih godina. Aniston i Carell voditelji su prestižne emisije The Morning show, uživaju gotovo kultni i nedodirljivi status, a onda je Carellov lik optužen za seksualnog uznemiravanje. Tako nastaje binge worthy televizijska poslastica u kojoj se miješaju brojni društvni problemi, a sve u okviru medija, novca i svjetla reflektora.

Sex Education

Ovu godinu nisu obilježile samo drame. Popis je osvježila Netflixova urnebesna serija koja je brzo osvojila obožavatelje vrckavim likovima i neugodnim tinejdžerskim situacijama s kojima se lako poistovijetiti. S druge strane, Sex Education ne temelji se samo na plitkom humoru, već kroz jednostavne likove govori i o društvenim problemima. Estetika serije koja podsjeća na osamdesete, ali je smještena u današnje doba jednostavno se odmah uvukla pod kožu brojnih fanova. Sve se vrti oko introvertnog tinejdžera i djevca Otisa koji živi s ekstrovertnom i ekscentričnom majkom, seksualnom terapeutkinjom. Otis se udružuje s buntovnom kolegicom iz škole s kojom ne dijeli apsolutno ništa osim cilja – da osnuju vlastitu ‘kliniku’ koja će pomagati njihovim kolegama sa seksualnim i ljubavnim problemima.

Modern Love

Amazon Prime ove je godine zakucao britkom serijom koja se temelji na kolumnama Terri Cheney objavljenim u New York Timesu. Serija je snimljena u osam nastavaka i svaki prikazuje sasvim novu priču i drugačiju glumačku postavu koja uvijek iznova oduševi. U Modern Love su likove utjelovile Tina Fey, Anne Hathaway, Dev Patel, Andy Garcia i ostale holivudske zvijezde. Ako volite netipičan spoj suza, romantike i humora, onda ste se sigurno zaljubili u ekranizirane kolumne Terri Cheney.

Russian Doll

Na samom početku godine Natasha Lyonne zaradila je hvalisanje kritičara i publike u seriji Russian Doll. U osam epizoda pratimo neobična događanja u životu 36-godišnje Nadje Vulvokov, a zajedno s njom počinjemo shvaćati i zašto stalno proživljava istu noć. Kao što Natashi Lyonne to najbolje i leži i ovaj je put utjelovila ciničnu i sarkastičnu ženu, softversku inženjerku koja usred vlastitog tuluma odlazi na obližnji kiosk kupiti cigarete. Na pješačkom prijelazu ubija ju automobil, a ona se vraća u isti trenutak te noći. I tako nebrojeno puta.

Loudest Voice

Veliku je pompu izazvala serija koja prati ozloglašenog Rogera Ailesa koji je gospodario kontroverznim Fox News kanalom. Njegov uspon i pad utjelovio je Russell Crowe koji je neprepoznatljiv zahvaljujući prostetičkim dodacima, a uz njega glume i Sienna Miller, Naomi Watts te Seth MacFarlane. Serija prikazuje događaje koji su Ailesa vinule u najutjecajnijeg muškarca u medijima, propagandi, ali i američkoj republikanskoj stranci. Vidimo tako njegov položaj u događajima koji su definirali povijest poput terorističkog napada 11. rujna 2001. godine i predsjedničkih izbora 2016. godine, ali i optužbe za seksualno zlostavljanje koje su stale na kraj njegovoj karijeri.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori