Nadolazeće vikende rezervirajte za izvrstan dokumentarni film Vladimire Spindler

Nadolazeće vikende rezervirajte za izvrstan dokumentarni film Vladimire Spindler

Odlazak u kino omiljena nam je vikend zanimacija, a posebno kad imamo priliku pogledati izvrstan film s potpisom hrvatske redateljice. Prijateljstvo s Trokutom redateljice Vladimire Spindler igrat će u kinu Forum vikendima, točnije 14.5., 15.5., 16.5. te 21.5., 22.5. i 23. svibnja.

“Konceptualni umjetnik Vladimir Dodig Trokut bio je poznat kao osebujna ličnost. S namjerom da pronikne u osobu iza umjetničke persone, redateljica Vladimira Spindler odlučuje o Trokutu snimiti film. Tijekom snimanja njih dvoje postaju prijatelji, a film se odmiče od klasičnog prikaza umjetnika te kroz prizmu nastalog prijateljstva predstavlja priču o nekom drugom Trokutu, kojeg je malo tko imao priliku upoznati.”

Filmska priča o kultnom umjetniku

Osim kao umjetnik, Vladimir Dodig Trokut (1949. – 2018.) bio je poznat i kao sakupljač umjetnina, galerist, muzeolog, donator, antropolog, teoretičar, predavač, publicist, autor mnogobrojnih muzejskih projekata i osnivač prvog svjetskog Anti-muzeja. Začetnik je varijante konceptualne i post-konceptualne no-umjetnosti i tvorac novih muzeoloških i umjetničkih praksi, kao i nazivlja u novoj umjetničkoj praksi i muzeologiji. Djela mu se nalaze u svjetskim muzejima i zbirkama.

Vladimira Spindler inače je istaknuta fotografkinja i redateljica dokumentarnih filmova među kojima posebno pamtimo filmove Preko ruba i Mama zašto plačeš. U dokumentarnom filmu o umjetniku Trokutu, osim režije, potpisuje i scenarij, rad s kamerom i montažu.

Više informacija pronađite ovdje.

Foto: HAVC

Učitati još
Zatvori