Posljednji film Agnès Varde na 12. Subversive Film Festivalu

Posljednji film Agnès Varde na 12.
Subversive Film Festivalu

12. Subversive Film Festival

12. Subversive Film Festival održat će se od 5. do 12. svibnja u zagrebačkim kinima Europa, Tuškanac, KIC te MSU. Pedesetak filmskih naslova u dokumentarnoj, igranoj i kratkometražnoj konkurenciji donosi recentne i provokativne filmske naslove čiji autori kritički promišljaju svijet u kojem živimo, otvarajući nove horizonte a istovremeno ne oviseći isključivo o jednom teritoriju, jednom režimu i zakonima tržišta.

Osim natjecateljskog (nagrada Wild Dreamer), i ove godine čeka nas bogat popratni filmski program. Prisjetit ćemo se tako dvoje nezamjenjivih filmskih ikonoklasta koji su nas nedavno napustili – kralja njujorškog undergrounda Jonasa Mekasa (1922. – 2019.) i francuske kinematografske veteranke Agnès Varde (1928. – 2019.). Mekasu je posvećen ovogodišnji Hommage dok Retrospektiva donosi presjek Vardine 60-godišnje karijere, od niza novovalnih remek-djela do njezina posljednjeg autobiografskog dokumentarca“Varda od Agnès” / “Varda by Agnès” / “Varda par Agnès” (2019) koji je premijerno prikazan na Berlinaleu gdje je Vardi uručena i Nagrada za životno djelo. U svojem filmskom testamentu ova vizualna pripovjedačica i žestoka protivnica svakog institucionaliziranog načina razmišljanja vodi nas na putovanje kroz svijet njezinih nekonvencionalnih slika. Ili riječima same Varde: “Htjela sam ponovno izumiti film i biti sretna što sam žena. Htjela sam biti radikalna”.

U dokumentarnoj konkurenciji izdvajaju se redom novi filmovi SFF-u dobro poznatih sineasta. Stéphane Goël, švicarski redatelj i jedan od osnivača aktivističkog kolektiva Climage u filmu “Otočanin” / “Islander” (2018) uzima udaljeni čileanski otok Isla Robinson Crusoe za svoj novi utopijski projekt u uvjetima masovnog turizma u kojima ovaj otok postaje meta turista koje lokalci nazivaju plasticas, jer im na odlasku ostavljaju samo gomilu plastičnog otpada. Za francuskog videoumjetnika i sineasta Jean-Gabriela Périota snimanje filmova prije svega je politički čin, a nakon što je ispisao potentnu kroniku o filmskim aktivnostima frakcija njemačke krajnje ljevice tijekom šezdesetih i sedamdesetih, u filmu “Naši porazi” / “Our Defeats” / “Nos défaites” (2019) ulogu snimatelja sada preuzimaju učenici pariške srednje škole. Autor će ih najprije natjerati da rekonstruiraju isječke iz seminalnih komada koji su obilježili pariški svibanj 68′, da bi ih potom angažirao u diskusiji o istima. Što je kapitalistički režim? Što su sindikati? Što je politika? Upravo su to neka od pitanja koja Périot postavlja učenicima.

Kanadska autorica Astra Taylor, dobro poznata po svojim prijašnjim dokumentarcima “Zizek!” (2005) i “Examined Life” (2008) koji se bave slavnim filozofima, na Subversive se vraća punokrvnim političkim dokumentarcem “Što je demokracija?” / “What Is Democracy?” (2018) u kojem putuje svijetom i priča s iznimnim ženama, od Elini Perdikouri do Wendy Brown i Silvije Federici pokušavajući odgovoriti na pitanje koji je uopće smisao demokracije danas. Turbulentnu povijest Crne Amerike zajedno sa svakodnevnim crnačkim iskustvima u osvit Trumpove pobjede ispisuje jedan od najpredanijih kroničara američkog Juga, Talijan Roberto Minervini u filmu “What You Gonna Do When the World’s on Fire?” (2018).

“Sinoć sam te vidio kako se smiješ” / “Last Night I Saw You Smiling” (2019) kambodžanskog redatelja Kavicha Neanga u svom referiranju na užase Crvenih Kmera spaja intimno i političko, nježno brišući distancu između života i snova, povijesti i poezije, a rezultat je suptilna kronika o moralnom i fizičkom uništenju, ali i krahu čitave jedne generacije. Talijanska redateljica Wilma Labate u dokumentarcu “Zbogom, Sajgone” / “Goodbye Saigon” / “Arrivederci Saigon” (2018) donosi malo poznatu priču o ženskom soul bendu iz Toskane čije članice usred burne 1968. odlaze na veliku azijsku turneju sanjajući o slavi, samo da bi završile usred vijetnamske klaonice u kojoj su morale svirkom zabavljati američke trupe. Ekološkom tematikom bavi se istraživački dokumentarac militantnog argentinskog veterana Fernanda E. Solanasa (trilogija “Vrijeme žeravice”). “Putovanje kroz zagađene gradove” / “A Journey to the Fumigated Towns”/ “Un viaje a los pueblos fumigados” (2018) denuncira zločine počinjene nad okolišem uz državni blagoslov od strane poljoprivrednih korporacija, ali i katastrofalne posljedice njihove pohlepe. Friško s pariškog festivala dokumentarnog filma Cinéma du Réel u Zagreb stiže  “Campo” (2019), novi sablasni komad Portugalca Tiaga Hespanhe koji nas vodi u najveću vojnu bazu u Europi smještenu na rubu Lisabona.

U suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti u sklopu stalnog programa “Kinematografije otpora” Subversive predstavlja projekt hrvatske autorice Sabine Mikelić, višekanalnu instalaciju pod nazivom “Beyond the Choir”. Mikelić naglašava kako joj je “filmski kadar stvaran, poput života samog. Dopuštam mu življenje svojega života, omogućavam mu probijanje njegovih okvira – izvan filma u život i iz života u film”.

Uz natjecateljski i popratni filmski program, u Zagreb na SFF dolazi i više od stotinu gostiju – svjetskih intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista. Na 12. Subversive Festivalu održat će se i niz promocija knjiga domaćih i stranih autora, dok je ulaz na sve programe besplatan.

Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Varda od Agnès”

 

Učitati još
Zatvori