Odgođen Animafest, ali postavljena digitalna platforma “Animafest Insights”

Odgođen Animafest, ali postavljena digitalna platforma “Animafest Insights”

Logično, s obzirom na nastalu situaciju, i službeno je odgođen Animafest Zagreb koji se trebao održati od 8. do 13. lipnja ove godine. Novi datum još nije potvrđen ali u međuvremenu, festival nudi novi online program u sklopu kojeg će objavljivati odabrane filmove s prijašnjih izdanja.

Odgođen Animafest Zagreb

Organizacijski tim 30. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2020, morao je donijeti odluku da zbog prisutnosti bolesti COVID-19 i posljedica nedavnog potresa u Zagrebu odgodi planirani termin festivala. Sukladno razvoju situacije u Hrvatskoj i svijetu, na vrijeme će biti objavljen novi termin održavanja. “Izuzetno nam je žao što Zagreb početkom ovog ljeta neće moći ugostiti najznačajnije animatore svijeta. No, okolnosti su nas prisilile da festival po prvi puta kalendarski izmaknemo u drugom terminu. Naša obaveza je da se prema nastaloj situaciji odnosimo odgovorno i zrelo. Nadamo se da ćemo uskoro biti u prilici prikazati naš cjelokupni program”, rekao je Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj festivala.

Prijašnja izdanja online

Dok čekamo novi termin festivala, Animafest Zagreb pripremio je svim ljubiteljima animacije atraktivan sadržaj “Animafest Insights” . On je dostupan na festivalskoj internetskoj stranici i društvenim mrežama festivala. Program je osmišljen s idejom da šira javnost stekne uvid u filmove koji se prikazuju na festivalu, ali i da se podsjeti na iznimne uspjehe kojeg animacija bilježi posljednjih godina. Posebnu draž “Animafest Insights” programa čini i ekskluzivna serija intervjua s autoricama i autorima u sklopu objave filmova. Sve to s ciljem da se publika još bolje poveže s umjetnicima i njihovim animiranim hitovima.

Zanimljiv program

Program se otvara filmom Ježeva kuća nastalim prema istoimenoj priči Branka Ćopića. Djelo je to hrvatske autorice Eve Cvijanović koja živi u Kanadi, a za kojeg je autorica dobila nagrada za najbolji kratkometražni film po izboru publike na Animafestu 2017. godine te brojne druge nagrade diljem svijeta. U programu “Animafest Insights” bit će u redovitom slijedu još predstavljene sljedeće autorice i autori: Alice Guimaraes, Monica Santos (Amelia & Duarte), Alice Saey (Mark Lotterman – Happy), Celine Devaux (Sunday Lunch), Joanna Quinn (Girls Night Out), Max Porter, Ru Kuwahata (Negative Space), Tomek Popakul (Acid Rain), Nikita Diakur (FEST) i Veljko Popović (Biciklisti).

Foto: Animafest

Učitati još
Zatvori