Noviji filmovi koji su na dobrom putu da postanu filmski klasici

Noviji filmovi koji su na dobrom putu
da postanu filmski klasici

Definicija koja najbolje i najtočnije opisuje klasični film tema je za raspravu. No, ono što sa sigurnošću možemo reći jest da je klasični film onaj koji posjeduje bezvremensku kvalitetu, nema rok trajanja i uvijek ga iznova s istim oduševljenjem možemo gledati, analizirati i proživljavati sve kroz što prolaze njegovi protagonisti. Filmski znalci će reći kako film mora biti omiljen najmanje dvadesetpet godina kako bi se klasificirao kao filmski klasik. Imajući to na umu, zanimljivo je razmišljati o tome u kakvim filmovima će publika uživati, o kojima će raspravljati, gledati ih i proučavati i za 25 godina.

U posljednjih pet godina pregledali smo tisuće novih filmova, ali pitanje je koje će od njih publika i dalje gledati npr. 2043. godine. Neki filmovi novijeg datuma u samo nekoliko godina od snimanja pokazali su koliko su veliki i jaki pa je za pretpostaviti da ćemo ih gledati još desetljećima. O kojim filmovima je riječ, pročitajte u nastavku.

Stranger by the Lake

Ovaj francuski triler redatelja Alaina Guiradieja nevjerojatno je dobro napravljen i izazovan film. Njegova estetika, priča i energija je minimalistička i pojednostavljena u pripovijedanju i dijalogu, a ipak je u isto vrijeme nevjerojatno složena i višeslojna. Istražuje ljudsku prirodu, način na koji izražavamo naše želje i posljedice tih želja.

Radnja filma se odvija na jednom mjestu, odnosno jezeru koje je popularno lokalno mjesto za krstarenje. Upoznajemo se s događajima nakon smrti na jezeru. Stranger by the Lake je spor, a u isto vrijeme poletan film. Pun je izazova i kontradiktornosti, a prisutni su i trenuci stvarne napetosti i neizvjesnosti.

Stranger by the Lake eksplicitan je i erotski nabijen. Film nosi voajerističku energiju, ali uvijek postoji odmak i prepreka između gledatelja i likova.

Film ima Hitchcockovsku energiju. Pun je asocijacija, tragova i skrivene podpriče koja će zasigurno potaknuti razgovor. S jednostavnom, ali zapanjujućom radnjom i atmosferom te dojmljivom glumom, Stranger by the Lake svakako bi se mogao nazvati klasikom što će pokazati godine koje dolaze.

12 Years a Slave

Film 12 Years a Slave, redatelja Stevea McQueena, je zapravo adaptacija memoara Solomona Northupa i toliko je sjajan da je pobrao hvalospjeve filmske kritike, a nekoliko medija proglasilo ga je najboljim filmom 2013. godine. Na kino blagajnama film je također bio vrlo uspješan, ukupno utrživši u svijetu preko 187 milijuna dolara dok je produkcija filma koštala oko 20 milijuna  američkih dolara. Film je osvojio tri Oscara –  za najbolji film, za najbolju sporednu glumicu (Nyong’o) i za najbolji adaptirani scenarij. Osvojivši nagradu Oscar za najboji film, producent Steve McQueen postao je prvi afroamerički producent koji je osvojio Oscara te prvi afroamerički redatelj čiji je film proglašen najboljim.

12 Years a Slave nije jednostavan za gledanje i izaziva miješanje emocija –  tuge, bijesa, bespomoćnosti, ali prkosa i nade. 12 Years a Slave je neophodno i važno pogledati zbog snažne poruke. Ovaj film pokazuje dio povijesti koji, iako je bolno gledati, ne bi trebao zanemariti, prešutiti ili staviti ispod tepiha.

Ova priča ima sirovu moć i služi kao podsjetnik na nepravdu i koliko čovjek pod krinkom legalizma ili prirodnih zakona može opravdavati zlo. S vremena na vrijeme je tako brutalan da je neke scene teško gledati, ali je uvjerljiv i autentičan jer vas tjera da gledate do kraja. 12 Years a Slave je film koji uistinu treba postati klasik.

La La Land

La La Land je film koji je privukao čak i one gledatelje koji nisu ljubitelji mjuzikala. Osvojio je čak 14 Oscara i oduševio publiku iz cijelog svijeta. Ovaj film je gotovo preko noći postao broj jedan, ostvarenje koje se obavezno mora pogledati i o kojemu apsolutno svi pričaju.

Radnja filma smještena je u Los Angeles i prati ambicioznog jazz pijanista Sebastiana koji upoznaje neodoljivu, ali neuspješnu glumicu Miju. Što više vremena provode zajedno i što se bolje upoznaju, dvoje umjetnika počinju razvijati emocije jedno prema drugome. Njihova strast prema umjetnosti još ih više i čvršće poveže. Sebastianova želja je otvoriti jazz klub, dok Mia sanja o tome da će jednog dana postati uspješna i poznata glumica. Tijekom vremena, par je sve posvećeniji svojim ambicijama što priču čini sve zanimljivijom.

Estetika filma je predivna i oku ugodna što ga čini još privlačnijim gledateljima.

Još jedan od aduta ovog filma koji ga ozbiljno nominira za klasik svjetske kinematografije je i glazba. Nekoliko šarmantnih glazbenih komada dodatno će pojačati dojam i karizmu ove priče.

Blade Runner 2049

Bez obzira što mislili o Blade Runneru 2049 i jeste li uživali u ovom filmu ili ne, to će nesumnjivo biti film koji se osvrće na klasu. Za početak, izvorni film nosio je epitet sci-fi klasika, a čini se kako će i nastavak krenuti sličnim putem.  Blade Runner 2049 izveden je tehnički nevjerojatno i bit će to film koji se promatra kao primjer tehnologije ovog desetljeća. Dizajn zvuka, dizajn produkcije i vizualni efekti su vrhunski. Kinematografija je također apsolutno fantastična, Roger Deakins je napravio nevjerojatan posao, a njegovo osvajanje Oscara bilo je zasluženo.

Među zadivljujućim vizualnim i tehničkim genijem definitivno možete vidjeti i homage originalnom filmu. Bilo je dovoljno prepoznatljivih detalja  koji upućuju na to kako je riječ o dostojnom nastavku. Ryan Gosling je dobar izbor za glavnu ulogu Časnika K. Njegov lik je intrigantan i prolazi kroz put u koji se publika lako uključuje. Sjajno je vidjeti Harrisona Forda u ulozi Ricka Deckarda. Ana de Armas u ulozi Joi i Robin Wright kao gospođa Joshi ostvarile su izvanredne uloge.

Sa svim gore navedenim značajkama, Blade Runner 2049  publika će zasigurno gledati dugi niz godina. I ne samo da će ovaj film biti poznat kao sci-fi klasik, već će se Blade Runner 2049 također smatrati filmskim klasikom u svakom žanru.

Inside Llewyn Davis

Inside Llewyn Davis uspješnica je braće Cohen koja govori o mladom folk pjevaču Llewynu Davisu. Radnja je smještena u 1960. i prati tjedan dan života mladog glazbenika. Film je osvojio niz nagrada, a često ga se navodi kao jedan od najboljih filmova posljednjih godina. To je bio jedanaesti najbolji film  u 21. stoljeću do sada, prema anketama The New York Timesa i BBC Culture.

Iako je priča pomalo razuzdana, Inside Llewyn Davis je film koji vas još uvijek preplavi radošću kad ga gledate. To je u velikoj mjeri posljedica sveukupnog izgleda filma i jedinstvenog folklornog zvučnog zapisa. Moody snimanje naglašava kontekst u kojemu se događa filmska priča i intenzivira melankolični osjećaj. Također daje filmu bezvremensku kvalitetu – svaki okvir osjeća kao naslov albuma.

Inside Llewyn Davis nije film koji je brz i ispunjen akcijskim impulsima. Ovo je film koji vas tjera da držite pažnju dok se polako razvija priča, čemu doprinosi i vrlo uspješan soundtrack. Međutim, sa svojim porukama o životu, umjetnosti i nastojanju kako da se težnje realiziraju, ovaj film ima sve šanse da postane klasik.

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori