November to remember: Organiziraj filmski maraton s hororcima koji nikog neće ostaviti ravnodušnim

November to remember: Organiziraj filmski maraton s hororcima koji nikog neće ostaviti ravnodušnim

Na samom smo koncu studenog koji smo na Journalu odlučli učiniti mjesecom za pamćenje. Specijal November to remember pokušao nam je kraj godine zaokružiti lijepim iskustvima i priuštiti nam malo veselja u trenucima kad svakodnevo slušamo neke crne brojke. Vikende ćemo odsad provoditi više kod kuće pa zašto ne bismo već danas organizirali zabavan filmski maraton u kojem će uživati cijelo društvo? Posljednjih godina pristiže sve više napetih horor filmova koje obožavaju čak i oni koji inače nisu zaljubljeni u taj žanr. Neizvjesna radnja, sve bolji vizualni i glazbeni aspekti i puno, puno jump scareova razlog su zašto neke horore jednostavno morate pogledati.

Ovo su poznati horori u kojima možete uživati večeras s prijateljima, a kako upotpuniti atmosferu i dnevni boravak pretvoriti u kućno kino otkrijte ovdje.

Get Out

‘Get Out’ izašao je 2018. godine i gotovo da je ponovno probudio obožavanje horora koje je na nekoliko godina utihulo. Jordan Peele unio je u film svoj jedinstveni izričaj i na strahovit način progovorio o rasizmu, ali kroz nevjerojatno intrigantnu priču o neobičnoj obitelji koju glavni lik prvi put dolazi upoznati sa svojom djevojkom. ‘Get Out’ bio je nominiran za Oscara za najbolji film (što rijetko kojem hororu pođe za rukom), a Peele je osvojio kipić za scenarij. Poznati horori pa čak i klasici rijetko kad imaju ono što ‘Get Out’ ima – suptilno jezivu atmosferu i fantastičan plot twist.

A Quiet Place

Jedan od najpopularnijih novih horora prati priču u kojoj su svijet, planetu Zemlju zauzeli naizgled neranjivi grabežljivci, koji – na najmanji mogući šum – odmah napadaju smrtonosnom silom. Kako bi preživjeli, jedno je ključno – nikad ne stvaraj bilo kakav zvuk. Jedna je obitelj uspjela preživjeti u tišini, pažljivo prigušujući svaki mogući zvuk u svakodnevnom životu. U ovom nadnaravnom, napetom horor-trileru uz Johna Krasinskog glumi i dobitnica nagrade Zlatni globus Emily Blunt, te Noah Jupe i Millicent Simmonds. Tišina donosi novu razinu napetosti!

The Host

Nakon što je ove godine osvojio Oscara za film ‘Parazit’ (jedan od najboljih filmova koji smo gledali posljednjih godina), zainteresiralo nas je sve što je Bong Joon-ho snimio. U filmu ‘The Host’ također glume Bongovi miljenici Song Kang-ho i Bae Doona, a radi se o fantasy filmu u kojem čudoviše otima djevojku na što njezin otac kreće u pothvat kako bi ju spasio. Film je bio hit u Južnoj Koreji, a zaradio je i popriličan hype u SAD-u.

Suspiria

Poznati horori novijeg datuma teško da se mogu mjeriti s klasicima kao što je bila ‘Suspiria’ iz 1977. godine No, remake Luce Guadagnina iz 2018. godine je odlična ideja za horor filmski maraton. Priča prati američku učenicu koja odlazi na prestižnu plesnu akademiju u Njemačkoj, no, nakon što se dogodi niz brutalnih ubojstava, upliće se u misteriozna događanja na akademiji. Iako je originalni film pravo remek-djelo i remake je teško uspoređivati s njim, isplati ga se pogledati ako ste s onim iz 70-ih već upoznati.

Mulholland Drive

David Lynch, redatelj kultnih ‘Twin Peaksa’, režirao je ovaj genijalan horor triler koji je prvotno trebao izaći kao serija. Naomi Watts je u ovom filmu bila veliko glumačko otkriće, a njezina uloga je ona wannabe glumice koja ostavlja svoje snove kako bi pomogla neznanki koja pokušava saznati tko je, nakon što je u prometnoj nesreći doživjela amneziju. Odličan je to izbor za one koji žele klasičan film Davida Lyncha.

Shaun of the Dead

U pitanju ovog puta nije klasičan jezivi horor i baš zato je ‘Shaun o the Dead’ dobar izbor za one koji možda nisu najveći obožavatelji tog žanra. Radi se o pravom žanrovskom miksu horora i komedije tj. splatter zombie filma u kojem primat ima onaj pravi britanski humor. ‘Shaun of the Dead’ nema ambiciju biti uvjerljiv i jeziv hororac od kojeg nećete moći spavati. Tijekom filma im tek nekoliko zaista creepy scena, ali njegova je genijalnost zapravo parodija današnje civilizacije i konzumerizma. Žanrovski miks, rafinirani humor, bizarne scene čine ovaj film izvrsnom zabavom.

Hereditary

‘Hereditary’ bi komotno mogli prozvati hororom koji je obilježio desetljeće. Radnja prati familiju koja nakon tragičnog događaja počinje doživljavati svakojake jezive stvari. Nakon što izgube baku, čini se kao da se sva zla ovog svijeta spuštaju na obitelj Graham. To motivira majku (Toni Collette) da odgovor i pomoć potraži u paranormalnim aktivnostima. ‘Hereditary’ potpisuje Ari Aster i neki ga nazivaju najstrašnijim hoorm svih vremena, no ne bismo išli u takve ekstreme.

Bird Box

‘Bird Box’ je jedno vrijeme bio najpopularniji film na Netflixu. Vrlo slično hororu ‘A Quiet Place’, ‘Bird Box’ radnju bazira na vidu. Nakon što zagonetna sila počinje uništavati svjetsku populaciju, jedno je sigurno: ako je pogledaš, ubrzo ćeš umrijeti. Ovi entiteti izazivaju samoubojstva uzimajući oblik najvećeg straha onoga koji ih je vidio, slobodno se kreću ulicama, a grupa ljudi koja uspijeva opstati u zatvorenom sve je manja.

Veronica

Filmska preporuka koja je najstrašnija upravo zato jer je djelomično snimana po istinitoj priči. Priča režisera Paca Plaze je smještena u Madrid 1991. godine i prati tinejdžerku Veronicu koja se brine za mlađu braću nakon smrti oca. Jednog dana, za vrijeme pomrčine sunca, s dvije prijateljice odluči upotrijebiti Ouija ploču i to pokrene cijeli niz strašnih događaja. Veronica je inspirirana stvarnom pričom iz Madrida 90-ih, od djevojci koja je nakon igre Ouija pločom umrla pod nerazjašnjenim okolnostima.

Ako su se ovi poznati horori već našli na vašoj movie night listi ili nisu po vašem ukusu, provjerite napete trilere u kojima ćete uživati.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori