Okupili smo najuzbudljivije predstave koje možemo pogledati narednih dana

Okupili smo najuzbudljivije predstave koje
možemo pogledati narednih dana

Nova kazališna sezona još je prije nekoliko mjeseci istaknula uzbudljive novitete koji će pristizati u naša gradska i nezavisna kazališta. Neka od djela kojima smo se toliko veselili sad su konačno stigla na pozornice ili nas od premijere istih dijeli tek desetak dana. Posebice su nam privukla pažnju imena koja su radila na predstavi ili po čijim su radovima predstave uprizorene. Pravi kolaž već renomiranih imena i mladih kreativaca koji impresioniraju posljednjih nekoliko mjeseci ili godina razlog je više zašto nam je posjet kazalištima narednih tjedana nezaobilazan. Tena Štivičić (Tri zime), recimo, potpisuje prvu jesensku premijeru u HNK u Zagrebu, dok istu režira Arija Rizvić. U KunstTeatru gledamo novu predstavu nastalu po tekstu Dine Pešuta (Tatin sin) i u režiji Judite Gamulin (H.E.J.T.E.R.I), dok nam i &TD predstavlja još jedno u nizu interesantnih komada s potpisom Ivana Planinića.

Pogledali smo što nam sve nudi kazalište do kraja mjeseca i izdvojili naslove koji su nam posebice zapeli za oko.

64

Autorica Tena Štivičić doživjela je impresivan uspjeh drame Tri zime koja je postavljena u Nacionalnom kazalištu u Londonu i trijumfirala je prestižnom nagradom Susan Smith Blackburn. U zagrebački HNK vraća se novom dramom naziva 64 u fokusu koje su nemogućnost imanja djece, potpomognuta oplodnja, bračni život i njegova egzistencija. Mlada redateljica Arija Rizvić režira ovo djelo s Olgom Pakalović i Igorom Kovačem u glavnim ulogama. Radnja prati Evu i Danijela, bračni par na pragu četrdesetih situirani, stabilni i ostvareni, konačno spremni da imaju dijete. No, na svim životnim planovima nagrizaju ih emotivne, financijske i egzistencijalne nesigurnosti. Činjenica da ne uspijevaju napraviti dijete i da se moraju upustiti u proces potpomognute oplodnje primora ih da preispitaju i svoju vezu i sebe same i sva svoja uvjerenja. Situacije u koje ih to dovodi su smiješne i bolne, dirljive i ponižavajuće, apsurdne i inspirativne.

Kralj umire

Teatar &TD spremio je nekoliko intrigantnih predstava ove jeseni, ali Kralj umire po djelu Eugenea Ionesca donosi izvrsnu ekipu na pozornici i iza nje. Ivan Planinić redatelj je najnovije drame, dok je jedna od glavnih uloga pripala upravo Domagoju Jankoviću, trenutno jednom od najistaknutijih glumaca mlađe generacije. Razlog više zašto želimo pogledati predstavu jesu mladi glumci koje polako upoznajemo u sve više kazališnih i filmskih projekata – tu su Nika Barišić, Dajana Čuljak, Luka Bulović, Ivan Pašalić i Anica Kontić. Kako &TD prenosi, iako sve pokazuje da je kucnuo njegov čas, kralj Berenger Prvi odbija prihvatiti činjenicu da će do kraja predstave  umrijeti. Da zajedno sa sobom u ponor nepovratno ne bi povukao i ono malo što je preostalo od njegovog opustošenog kraljevstva, dvije kraljice,  Marija i Margareta, kraljev Doktor, sluškinja Julija i dvorski Stražar, priređuju posmrtnu ceremoniju koja bi kralja Berengera napokon trebala osloboditi straha od smrti.

Bokte

U procesu odrastanja često je teško procijeniti tko se susreće s većim izazovima – roditelji ili djeca – a brojne od njih upravo predstava „Bokte“ prikazuje na duhovit način. Teatar Puna kuća donosi novu predstavu koja će nasmijati, ali i navesti na razmišljanje i mlađe i one starije. Glavni su likovi predstave Bokte arheologinja Ana i njezin muž krovopokrivač Boris te njihova djeca blizanci Mala i Mali. „Njihovu obiteljsku priču gledatelji doživljavaju kroz prizmu svakog od njih pa tako raščlanjivanjem obiteljskih odnosa kroz različite životne faze mogu vidjeti kako se roditelji nose s odrastanjem svoje djece i kako se ta djeca nose s pritiscima odrastanja i preuzimanja odgovornosti za svoje odluke. Sigurno će se mnogi prepoznati u većini situacija, a u najboljem slučaju, prepoznat će pogreške u vlastitim postupcima u okviru svoje obitelji”, poručuje Vanja Jovanović.

Ja sam ona koja nisam

Paola Magellija ne treba predstavljati. U pitanju je jedan od najvažnijih suvremenih kazališnih redatelja čije smo trijumfalne komade gledali u kazalištima diljem Hrvatske. U zagrebačkom ZKM-u postavlja predstavu Ja sam ona koja nisam, pripremljenu prema trilogiji Mate Matišića, autora, dramaturga i skladatelja. U suradnji s dramaturginjom Željkom Udovičić, ZKM 22. listopada dobiva tri jednočinke Hrvatska Lolita, Porno film i Žena djevojčica. U predstavi glume Anđela Ramljak, Maro Martinović, Barbara Prpić, Milivoj Beader, Filip Nola, Lucija Šerbedžija, Ugo Korani, Frano Mašković, Urša Raukar, Dado Ćosić i drugi!

Granatiranje

Prije gotovo dvije godine u ZKM-u se počela prikazivati predstava H.E.J.T.E.R.I. redateljice Judite Gamulin koja je nastala po tekstu autora i dramaturga Dine Pešuta. U njoj smo uživali stoga planiramo narednih dana pogledati i Granatiranje, novu suradnju ova dva mlada kreativca u KunstTeatru. Uloge u predstavi igraju Iva Kraljević, Marin Klišmanić i Luka Knez, a sve kroz prizmu o dva stranca koja se napokon upoznaju. “Rudi i Miloš se susreću ponovno. Nakon 7300 sutra, u noćnom klubu, u nekom drugom gradu, u suvišku nade. Tako zvuči kraj ove drame. Tako počinje njihova ljubavna priča.”

Jel’ tako, Zorane?

Jel tako Zorane cover

U koprodukciji Kazališta Moruzgva i dubrovačkog kazališta Marina Držića, pod autorskom palicom Tanje Mravak te režije, dramaturgije i adaptacije priče Tamare Damjanović, nedavno je stigla humorna drama Jel’ tako, Zorane? U fokusu je radnje obiteljski događaj koji razotkriva njihove neuralgične točke iz prošlosti, istovremeno se ispreplećući s aktualnim događajem člana obitelji koji je nehotice izazvao sukob s osobom drugačije nacionalnosti. Vječno, pa tako i danas, aktualne teme u ovom su tekstu oblikovane uz veliku dozu humora koji se poigrava s klišejima dalmatinskog mentaliteta i donosi toplu ljudsku priču o malim, svima nama tako bliskim, sudbinama o kojima se često ne usudimo govoriti. U predstavi glume Ecija Ojdanić (u alternaciji s Barbarom Nolom), Vedran Mlikota (u alternaciji s Goranom Grgićem) Csilla Barath Bastaić (u alternaciji s Ivom Kraljević), Paško Vukasović (u alternaciji s Ivanom Čuićem), te Petra Svrtan (u alternaciji s Ivom Šimić Šakoronja).

Ako ste propustili – Potpuni stranci

Iako u pitanju nije premijera, Potpuni stranci u kazalištu Luda kuća apsolutno su uvijek dobra ideja. Predstava igra ove subote pa je sad odličan trenutak da pokušate uloviti ulaznicu. Režirao ju je Rene Bitorajac, a nastala je po kultnom talijanskom filmu Perfetti Sconosciutti. Protagoniste su utjelovili Judita Franković Brdar, Ivan Đuričić, Rene Bitorajac, Petra Dugandžić u alternaciji s Barbarom Roccom, Mladen Kovačić, Amanda Prenkaj i Damir Poljičak. Oni igraju sedmero dugogodišnjih prijatelja koji se nalaze jedne večeri kako bi uhvatili pomrčinu mjeseca. U jednom im trenutku na pamet pada interesantna igra – zašto svatko ne bi stavio mobitele na stol i izložio svoje poruke, pozive i mailove svima?

Foto: Luka Dobroja, PR, Instagra

Učitati još
Zatvori