Imamo dugačak popis serija savršenih za ljetni TV maraton s prijateljima i obitelji

Imamo dugačak popis serija savršenih za ljetni TV maraton s prijateljima i obitelji

Pop kultura nikad nije bila puka zabava i svojim je utjecajem oduvijek malo po malo mijenjala društvo. Brojne su slavne serije otišle korak dalje i pokazale nam da pojedinci mogu biti drugačiji, suočile nas sa stvarima o kojima možda nismo dovoljno znali i tako nas potakle na razmišljanje i promjenu. Neke su kultne serije danas jednostavno stvar opće kulture i svi bismo ih trebali barem jednom pogledati.

Takve nas važne priče povezuju i nerijetko su predmetom rasprava s obitelji i prijateljima. Ponekad ih pratimo u krugu takvih bliskih ljudi, s njima iščekujemo svaku novu epizodu, a zatim čavrljamo o istima. Serije imaju moć pokazati nam svijet koji nas okružuje iz druge perspektive i na taj nam način stalno po malo šire vidike.

Ljetne večeri za TV maraton s prijateljima

Topla ljeta pravi su trenutak da organizirate TV maraton i druženje s prijateljima. Idealna je to prilika da zajedno s njima nadoknadite serije koje ste možda propustili, a dio su opće kulture. No, zajedno možete početi pratiti napete krimi serije koje ćete na kraju vjerojatno satima bingeati ili pak jednu od ljetnih večeri provedite uz lagane komedije koje će poprimiti novu dimenziju kad ih gledate s prijateljima.

Ljetni maraton serija koji se ne propušta

Za vas smo stvorili veliki maraton serija koje su dostupne na HBO GO-u, a koje su svakako ostavile trag na društvu i morate ih pogledati!

Vrijeme je za klasike

Obitelj Soprano

‘Obitelj Sopranos’ upisala se u povijest kao jedna od najslavnijih TV serija svih vremena. O tome svjedoče liste i liste prestižnih nagrada koje je osvojila, ali još više utjecaj na pop kulturu i društvo općenito. Oduvijek je bila predmetom raznih kontroverzi i diskusija, a nadahnula je niz sličnih serija, filmova, knjiga pa i video igrica. Radnja serije vrti se oko Tonyja Soprana, američkog mafijaša talijanskog porijekla, koji se na prvu čini kao sasvim običan poslovni čovjek. Zapravo mora balansirati obiteljskim i mafijaškim životom i svim tajnama i problemima koje mu neobična svakodnevica donosi. Izvrsna serija koju bi baš svatko trebao pogledati dostupna je u ponudi HBO GO-a.

Žica

Priče koje mijenjaju svijet one su koje istražuju najkompleksnije sustave naše svakodnevice. ‘Žica’ je jedna od serija koja je uvijek zadirala u društvo, politiku i zakone pa se danas smatra jednom od najvažnijih serija ikad snimljenih. Prva je sezona izašla 2002. godine,a prvotno je priča zamišljena kao drama koja se djelomično temelji na stvarnim iskustvima Eda Burnsa, jednog od autora serije i bivšeg detektiva i školskog profesora. Dinamika kultne ‘Žice’, koja je dostupna na HBO GO-a, nikad ne jenjava jer se svaka sezona bavi drugim institucijama i problematikama, dok likovi ostaju isti.

Deadwood

Miješanje fikcije i stvarnih povijesnih činjenica učinilo je seriju ‘Deadwood’ jednom od najpoznatijih HBO serija. Radi se o western seriji koja je radnjom smještena u 1870-e godine u gradić Deadwood u Južnoj Dakoti. Glumačke izvedbe možda su najjača točka priče koja govori o evoluciji američkog pograničnog grada i nepredvidljivoj borbi njegovih stanovnika za moć. ‘Deadwood’ je serija koja se proslavila izvrsnih glumačkih izvedbama Iana McShanea I Timothyja Olyphanta, a bila je nominirana za Emmy čak 28 puta.

Seks i grad

‘Seks i grad’ vjerojatno je prva prava ‘ženska’ serija koja je oborila svijet s nogu kad je prvi put izašla 1998. godine. Ubrzani tempo i visoki lifestyle New Yorka, četiri žene, bezbroj ljubavnih afera i pravo žensko prijateljstvo bili su okosnica ove serije koja je imala drastičan učinak na modne trendove. No, slavna priča koja je dostupna u ponudi HBO GO-a, rušila je mnoge tabuu teme i otvoreno govorila o seksualnosti iz ženske perspektive. Idealan je ovo odabir za žensku ljetnu večer s prijateljicama!

Priče o kojima je cijeli svijet brujio

Sluškinjina priča

Od 2016. godine kad se serija počela prikazivati, društvene mreže preplavile su jeziva crvene odore žena iz fascinantne ‘Sluškinjine priče.’ Priča snimljena po romanu  Margaret Atwood iz 1985. godine predstavlja distopiju u relativno bliskoj budućnosti. ‘Sluškinjina priča’ govori o događanjima neposredno nakon Drugog američkog građanskog rata kad vlada teokratska diktatura u kojoj ženska  prava ne postoje. Fertilne žene postaju ‘vlasništvo’ kojim se upravlja i zapravo se njihov život pretvara u ropstvo. Potresna priča koja je dostupna na HBO GO-u oduševila je svijet i osvojila osam Emmyja nakon prve sezone. Glavno lice Elizabeth Moss, nametnula se fantastičnom izvedbom o kojoj ćete danima razmišljati.

Igra prijestolja

Je li uopće potrebno predstavljati seriju koja je pomela dodjele nagrada, razvila možda najjaču bazu obožavatelja i nametnula se kao jedna od najpoznatijih i najvažnijih serija uopće?  ‘Igra prijestolja’ snimljena je po romanima Georga R.R. Martina a smještena je radnjom u fikcijski Westeros. Epska priča o moći, izdaji i plemenitosti proslavila je glumce poput Sophie Turner, Emilije Clark, Maisie Williams, Kita Haringtona i drugih. Pomicala je granice nikad cenzuriranim sadržajem, a ljetni TV maraton pravo je vrijeme da vi i vaši prijatelji konačno pogledate seriju za koju zaista svi znaju.

Černobil

Povijesna mini drama dostupna u ponudi servisa HBO GO oduševila je publiku prošle godine. ‘Černobil’ nam donosi stvarne priče vezane za nuklearnu katastrofu koja se dogodila 1986. godine kod Černobila. Petodijelna serija idealan je primjer kako uz pop kulturu možemo učiti o najvažnijim svjetskim događajima, a istovremeno uživati u genijalno napisanoj i izvedenoj priči.

Genijalna prijateljica

Snimljena prema knjizi misteriozne Elene Ferrante, ‘Genijalna prijateljica’ govori o životima dvije djevojčice koje odrastaju u Napulju. Serija prati Elenu Greco koja počinje pisati nevjerojatnu priču o 60 godina dugom prijateljstvu s prijateljicom Lilom koja neobjašnjivo nestane. Dirljiva priča na inovativan način prikazuje žensko prijateljstvo i bavi se pitanjima ženskog identiteta, a istovremeno ju je pravi gušt gledati zahvaljujući odličnim glumcima i nepogrješivoj estetici.

Euforija

Ako je vaše društvo raspoloženo za kvalitetnu teen seriju onda u ponudi HBO GO-u potražite ‘Euforiju.’ Dramatična priča o grupi učenika srednje škole postala je prava svjetska senzacija nakon prve sezone prošle godine. Propitkuje tinejdžerski doživljaj ljubavi i prijateljstva u toksičnom svijetu droge, seksa i društvenih medija. Uz to, sve bolja Zendaya će vas jednostavno oduševiti!

Oštri predmeti

Oskarovki Amy Adams savršeno leže psihološki trileri pa serija ‘Oštri predmeti’ nije izuzetak. Miniserija snimljena je po istoimenom romanu Gillian Flyn, autorice poznatog trilera ‘Gone Girl.’ Ova je serija savršena za gledati s prijateljima u večernjoj atmosferi jer je velike pohvale dobila upravo za vizualni dojam i jezivo ozračje kojim nas uvlači u priču. Pratimo novinarku Camillu Preaker (Adams) koja se vraća u rodni grad kako bi izvještavala o ubojstvima dviju mladih djevojki. Međutim, zadire sve dublje u priču tako se suočava i s vlastitom prošlošću.

Komedije idealne za opustiti se

Nesigurna

Issa Rae zablistala je u seriji ‘Nesigurna’ koja je u travnju na HBO GO stigla s četvrtom sezonom. Divna priča zaradila je nekoliko nominacija za prestižni Zlatni globus i Emmy i naša je topla preporuka za opuštajući TV maraton. ‘Nesigurna’ je duhovita i britka komedija o prijateljstvu dviju Afroamerikanki koje navigiraju kroz život u potpuno različitim svjetovima. Istovremeno ih prati niz nevjerojatno neugodnih iskustva, a njihove izvedbe čine ovu seriju neodoljivim ljetnim TV komadom.

Kad padne mrak

Pošteno ćete se zabaviti i ako krenete bingeati seriju ‘Kad padne mrak’ koja je napravljena u tzv. mockumentary formi. Priča u dokumentarnoj stilu prati živote troje vampira cimera koji žive na Staten Islandu i pokušavaju se prilagoditi životu u modernom svijetu. Radi se o jednoj od onih priča koje su bizarno smiješne, začuđujuće i baš zato nevjerojatno zabavne baš svima.

Ljubavni život

Nedavno je u ponudu na HBO GO stigla potpuno feel-good serija ‘Ljubavni život’ s popularnom Annom Kendrick u glavnoj ulozi. Podsjeća na ‘Seks i grad’ smješten u novi, moderniji svakodnevni život i s ljubavnim pričama koje danas znamo. Svaka epizoda traje tek pola sata, a pratimo putovanje od prve do posljednje ljubavi.

Bez oduševljenja, molim

Ako ste se odlučili za obiteljski TV maraton onda je komedija ‘Bez oduševljenja, molim’ pravi izbor. Radi se o seriji koja je nastala iz comedy specijala Larryja Davida iz 1999. godine, a u njoj Larry David glumi fikcijsku verziju sebe. Sveprisutna kamera koja podsjeća na formu mockumentaryja prati svijet već polu-umirovljenog komičara u Los Angelesu. U seriji se često pojavljuju i druge hollywoodske zvijezde kao fikcijske verzije sebe, a sve se vrti oko američke svakodnevice, društvenih normi i očekivanja. U ponudi HBO GO-a dostupno je čak 10 sezona tako da imate materijala za bingeanje!

U uredu

Britanska i originalna inačica serije ‘U uredu’ ujedno je jedna od najuspješnijih britanskih komedija ikad, a proslavila je utjecajnog komičara Rickyja Gervaisa. Serija prati radne dane zaposlenika u uredu, a posebno sebičnog i samoživog menadžera Davida. Proslavila se prikazom neugodnih društvenih situacija i prikazom najbanalnijih čovjekovih karakteristika zbog čega je dobila niz nagrada. U konačnici je uspjeh serije rezultirao stvaranjem cijele TV franšize ‘The Office.’

Najnapetije serije za svačiji ukus

Istina o mom bratu

U HBO GO ponudu u svibnju je došla serija ‘Istina o mom bratu’ s omiljenim Markom Ruffalom u glavnoj ulozi. Ovakav je tip serija savršen za one koji obožavaju napete drame i trilere, a radi se o šestodijelnoj priči o braći blizancima. Ruffalo glumi braću koja predvode obiteljsku sagu prožetu izdajom, žrtvom i opraštanjem. Pratimo Dominicka i Thomasa u različitim životnim fazama, njihov odnos i različite sudbine.

Milijarde

‘Milijarde’ će prikovati za ekrane grupu prijatelja s najrazličitijim TV ukusom. Izvrsna dramska serija vodi nas u svijet visokih financija ispunjenim beskrupuloznom igrom moći. Radnju vrte karizmatični financijski mogul i odvjetnik koji vode bitku odnosno igru mačke i miša s najvećim ulogom ikad.

Ubijanje Eve

Komedija, drama i akcija u jednom – ‘Ubijanje Eve’ serija je koja je takvim spojem oduševila publiku, a Sandri Oh pružila priliku da pokaže vrhunac svoje glume. Priča prati Evu Polastri (Oh), agenticu koja postaje opsjednuta misijom da uhvati psihotičnu ubojicu Villanelle (Jodire Comer). Međutim, ne računa na odnos koji njih dvije razvijaju zbog kojeg će priča postati duboko kompleksna i još bizarnija. Napeta i zabavna, ‘Ubijanje Eve’ je i serija koja će vas apsolutno osvojii estetikom i modom.

Westworld

Sasvim netipični scince-fiction ‘Westworld’ brzo se probio u najpopularnije serije zbog kojih ćete se sigurno naći u raspravi s prijateljima. Snimljena je po uzoru na istoimeni film iz 1973. godine, a vodi nas u tehnološki napredni zabavni park inspiriran divljim zapadom u kojem žive neobična umjetna bića. Gosti koji dolaze u taj park mogu ispuniti sve svoje snove, ali nadgledaju ih operateri parka. ‘Westworld’ u umjetni svijet stavlja ljudski faktor što seriji daje novu dimenziju i potiče razmišljanja o tome tko smo mi zapravo i zašto smo ovdje gdje jesmo? Jedna je to od onih serija koja je dobila pohvale za gotovo sve aspekte priče: od naracije preko glumac i vizualnog dojma.

Foto: Profimedia.hr, PR, IMDb

Učitati još
Zatvori