Najgore i najbolje stvari koje smo gledali ove godine

Najgore i najbolje stvari koje smo
gledali ove godine

Početkom smo godine imali čitav niz novih filmova kojima smo se veselili i koje smo planirali gledati na velikom platnu u kinima. Situacija koja je zahvatila svijet odgodila je istovremeno velik broj filmskih premijera, a većinu smo contenta proveli bingeajući na streaming servisima. Približavajući se novoj, a nadajmo se i boljoj godini za filmsku i TV industriju, pokušali smo okupiti sve naše dojmove i retrospektivno izdvojiti ono najbolje i najgore što nam je zaokupljalo vrijeme kod kuće.

Filmski i streaming promašaji godine

Najpopularnije-serije-2020.-godine-Emily-in-Paris

Emily in Paris

Iako nikad nismo mislili da ćemo ju staviti u tu kategoriju, ‘Emily in Paris’ uspjela se izdvojiti kao jedna od najkontroverzniji serija godine. Dok je neki smatraju idealnom eskapističkom pričom, drugi joj zamjeraju površnu radnju, silne stereotipe i klišeje. Zašto je nama već odavno na listi slabijih noviteta u 2020. godini provjerite ovdje!

Tiny Pretty Things

Kad su dobre, teen serija i filmove i danas volimo pogledati i ne moraju nužno radnjom biti površne ili uvijek sladunjave ‘Tiny Pretty Things’ radnjom nam je zvučala kao potencijalni hit godine nakon ‘The Queen’s Gambit’ – balet, intrige i kompetitivnost. Nažalost, previše nas je podsjetila na ‘Gossip Girl’ i ‘Pretty Little Liars’ na sve nepoželjne načine. Detalje o tome zašto se pronašla na listi najgorih stvari pisali smo ovdje.

Selena

Dvadeset godina nakon što ju je Jennifer Lopez utjelovila u filmu, život Selene Quintanille-Perez dobili smo i na Netflixu. Međutim, kultna meksičko-američka pjevačica koja je promijenila povijest glazbe bila je tek sporedni lik u vlastitoj seriji, a čak i kad je bila u prvom planu to je bilo poprilično bezkarakterno.

The Roads Not Taken

U vrijeme kad se trebao održati Berlinale, ovaj smo film izdvojili kao najiščekivaniji. Likove utjelovljuju Javier Bardem, Elle Fanning, Salma Hayek, Laura Linney i Branka Katić. Film prati dan u životu Lea (Bardem) i njegove kćeri Molly (Elle Fanning), a pritom on prolazi kroz alternativne verzije života koje je mogao proživjeti. Nažalost, kritičari su se složili da je film previše naginjao melodrami i sapunici uz dobre glumačke izvedbe.

Hillbilly Elegy

Iako ga se iščekivalo kao potencijalnog kandidata za Oscare, ‘Hillbilly Elegy’ podbacio je u potpunosti. Glenn Close i Amy Adams protagonistice su filma koji se temelji istoimenom memoaru J.D. Vancea. Priča prati radničku obitelj u SAD-u koja dolazi iz regije Appalachije i koja kroz tri generacije pokušava dostići nepostojeći ‘američki san.’ Površan prikaz specifične zajednice srozali su kritike filma, a jedino što se istaknulo odlična je izvedbe Glenn Close.

The Last Thing He Wanted

Politički triler u kojem glume Ben Affleck, Anne Hathaway i Willem Dafoe bio je jedan od najiščekivanijih filmova ove godine, ali gotovo instant po premijeri smrvile su ga loše recenzije kritičara. Radnja prati novinarku koja mora prekinuti pokrivanje predsjedničkih izbora 1984. godine kako i brinula za svog oca. Pomalo nelogično, naslijedi njegovu poziciju dilera oružja u SAD-u i otkriva kontroverznu političku aferu.

The Last Days of American Crime

Akcijski film koji je izašao u lipnju vjerojatno je nešto najgore što možete pogledati na Netflixu općenito. Trenutno ima ocjenu 3 na IMDb-ju, dok mu je IndieQire dao 0.5 od pet! Bizarna radnja prati grupu pljačkaša koji žele organizirati posljednju savršenu pljačku prije nego što vlada uvede jezivu novu tehnologiju kojom će zauvijek izbrisati zločince s lica zemlje.

Najbolji filmovi i serije godine

The Queen’s Gambit

Netflix svake godine izbaci novi adut, jedan naslov koji se ne može mjeriti ni sa čim drugim. Ove je 2020. to bez ikakve sumnje ‘The Queen’s Gambit’, serija o kojoj čitamo već gotovo dva mjeseca, bez prestanka. Zapanjujući pogled u neistraženi svijet šaha i to iz perspektive ekscentrične Beth Harmon najbolja je stvar koju smo gledali, a ovdje smo vam pisali i zašto.

I May Destroy You

Michaela Coel žena je koja je obilježila godinu i to upravo serijom ‘I May Destroy You.’ Izvrsno ispričana teška priča smještena je u London i prati spisateljicu kojoj jedna večer nepovratno mijenja život. Silovanje ju tjera da preispita baš sve aspekte svog života i to na često bolan, iznenađujuć i kontroverzan način.

Normal People

Serija nastala po romanu Sally Rooney (o kojem smo vam oduševljeno pisali) prezentirala je nova, tek nadolazeća glumačka imena – Paula Mescala i Daisy Edgar-Jones. Vjerni prikaz knjige i genijalna dinamika glavnog tandema svrstali su je u naše omiljene serije. Priča prati Marianne i Connella i njihov neobičan odnos od srednje škole sve do zadnjih godina fakulteta.

The Last Dance

The Last Dance, sportska dokumentarna serija ESPN-a i Netflixa, djeluje poput očaravajuće izložbe koja će biti jednako zanimljiva onima koji su upućeni u dramatične događaje u Bullsima u sezoni 1997./98., ali i onima koji baš i ne prate košarku. Legendarni Michael Jordan portretiran na najbolji način.

Emma

Možda nije potresan i težak kao neki drugi naslovi, ali svejedno je ostavio utisak na nas kao jedan od najbolje snimljenih filmova 2020. godine. U pitanju je još jedna ekranizacija romana Jane Austen i još jednom naslovu s ovog popisa u kojem glumi genijalna Anya Taylor- Joy.

The Trial of The Chicago 7

Od glumačke postave preko dinamike filma do interesatne i napete radnja – ‘The Trial of The Chicago 7’ mora biti jedno od najboljih ostvarenja godine. Radnja filma smještena je u 60-te godine prošloga stoljeća – u SAD-u obilježenim Vijetnamskim ratom i političkim šokovima. U takvom ozračju pratimo bizaro suđenje koje se zaista i dogodilo. Više o događaju po kojem je film snimljen, ali i glumcima koji su nas oduševili pročitajte ovdje.

Ma Rainey’s Black Bottom

U pitanju je film koji je zasad podigao najviše oskarovske prašine (uz ‘Nomadland’ s Frances McDormand). Posljednji film Chadwicka Bosemana prati kraljicu bluesa Ma Rainey (Viola Davis), njezine borbe za stvaranjem glazbe pod svojim uvjetima i želje trubača Leveeja (Boseman) koji teži vlastitoj karijeri.

Bad Education

Sarkastičan, mračan, intriganntan – ‘Bad Educatin’ s Hughom Jackmanom izašao je u travnju i oduševio nas. Film prati priču nadzornika prestižne škole Franka Tassonea koji kako izbjeći zakon i zatraškati ogromnu pronevjeru novca. Priča dobiva novu dimenziju kad znamo da se radi o stvarnim događajima!

Otkrijte i preostale najbolje filmove 2020. godine i najpopularnije serije o kojima smo svi pričali.

Foto: IMDb, Netflix, HBO

Učitati još
Zatvori