Hrvatske premijere filmova nagrađenih u Cannesu

Hrvatske premijere filmova
nagrađenih u Cannesu

6.10.-Filmske-pripovijesti-1080x630

Predstavljanje novih i nadolazećih autora koji svojim jedinstvenim jezikom pokreću drugačije pravce, uzburkavaju postojeće i kreiraju nove valove u filmskom stvaralaštvu osnovno je obilježje programa MM centra u veljači.

Filmovi nagrađeni u Cannesu

Iako je rođena Njemica Nele Wohlatz smatraju jednom od novih nada suvremenoga latinoameričkoga filma. Posebno se ističe njezin duhovit dokumentarno-igrani film Buduće s(a)vršeno vrijeme (The Future Perfect) iz 2016., dobitnik nagrade za najbolji prvi film na festivalu u Locarnu, duboko uronjen u prostore između kultura, jezika i identiteta u kojem se, kroz lik mlade Xiaobin, koja uči španjolski, tematizira uloga jezika u osobnom razvoju i socijalnim interakcijama, ali istovremeno struktura učenja novoga jezika postaje strukturom samog filma. Priču o paralelnom životu na dva jezika gledamo 8. 2. od 19:30.

Tvornica ničega (A fábrica de nada) u režiji Portugalca Pedra Pinhe poziva nas na refleksiju o ulozi rada u vremenu kada ekonomska kriza postaje dominantan oblik upravljanja i oslikava nedavnu društvenu i političku krizu u Portugalu. Tvornica ničega evokativan je aktivistički film, razara granice između stvarnosti, fikcije i kazališta, sociologički diskurs koji ide u smjeru uznemirujućega i provokativnoga kinematografskoga iskustva. Film je, između ostalih, osvojio nagradu FIPRESCI na festivalu u Cannesu 2017. Gledamo ga 15. 2. u 19:30.

Osobni stil i sanžan autorski potpis temeljna su obilježja stvaralaštva N. Wohlatz i P. Pinhe, a upravo su individualnost i umjetnička sloboda te poimanje filma kao umjetnosti osnovne premise jednog od najvažnijih pokreta u povijesti kinematografije – Novog vala, koji je tema epizode 3B Godardovih Filmskih (Pri)povijesti. Epizoda istog imena, Novi val, govori o obnovi filma zahvaljujući liniji koju je stvorio Henri Langlois u svojoj kinoteci u Avenue de Messine. Gledamo je 9. 2. u 20 sati, nakon odgledane epizode, o povijesti i budućnosti filma razgovaramo s filmskim teoretičarem Hrvojem Turkovićem i filmskim kritičarem Jankom Heidlom, a razgovor moderira filmska kritičarka Višnja Vukašinović.

16. i 17. veljače Kinoklub Zagreb, kao najstariji klub filmskih amatera u jugoistočnoj Europi i najplodniji hrvatski filmski producent kratkih filmova, na 11. Gledalištu predstavlja svoju filmsku produkciju nastalu 2017. 21. veljače premijerno se prikazuje Kartoline, 12 petominutnih mockumentarya o hrvatskim mjestima s neobičnim dijalektima u režiji mladih režisera i video umjetnika i umjetnica Katerine Dude, Ante Zlatka Stolice, Hrvoslave Brkušić, Ivane Pipal, Darovana Tušeka i Igora Bezinovića. Dan poslije, 22. veljače, uz dva filma Lordana Zafranovića, klasika hrvatske kinematografije, prikazuju se i izuzetno zapažene kratkometražne filmove iz 2017. Albaharijeva 19 Marka Dugonjića te Hano, Hano, Hanice u režiji Karla Voriha i Marka Bičanića.

Program u veljači završava 23. veljače u suradnji s portalom dokumentarni.net dodjelom nagrada za najbolji dokumentarac u 2017. i projekcijom pobjedničkih filmova.

Ulaz je besplatan, a više informacija potražite na mmcentar.sczg.hr i na Facebook stranici.

Učitati još
Zatvori