Kultne serije 90-ih koje uvijek možemo ponovo pogledati

Kultne serije 90-ih koje uvijek
možemo ponovo pogledati

Devedesete su na male ekrane donijele mnoštvo odličnih serija, od sitcoma, humorističnih, tinejdžerskih, triler, horor pa do dramskih serija. Desetljeće obiteljskih serija i subverzivnih animiranih serija koji su prošli ‘ispod radara’ ravno u kultni status. Bio je to transformativni period za mnogo televizijskih žanrova, a možda se ta pojava najviše pokazala kod ‘sitcom’ formata. Neke od serija su se često reprizirale tijekom dvijetisućitih pa i sada, kada smo već debelo zašli u dvijetisućedesete, a neke više nismo vidjeli na malim ekranima. No, bez obzira na to, donosimo popis serija koje bismo opet voljeli pogledati i koje će vas zasigurno vratiti u, sada već, kultne televizijske devedesete.

Alf

Alf je glavni lik u seriji Alf koja se emitirala od 1986. do 1990. te s jednom posebnom epizodom emitiranom 2004. godine. Ponovno se počela emitirati od 2015. godine, no ne s istim globalnim uspjehom kao na početku. Serijom prevladava sarkastični humor Alfa u suživotu s obitelji Tanner. Pošto je izvanzemaljac, cijelo vrijeme je u kući, sakriven od očiju javnosti. No, bez obzira na taj njegov, tajni status, Alf upada u razne neprilike što izluđuje cijelu obitelj, no istovremeno i zabavlja. Gordon je visok oko 95 centimetara i omiljeno jelo su mu mačke, iako imaju mačka u kući. Ima neizmjeran smisao za humor i voli puno jesti. Serija je bila jako popularna svugdje u svijetu, a Alf je označen kao najpoznatiji izvanzemaljac u serijama. Nekoliko puta bio je gost u emisiji ‘Tonight Show’. I danas serija proživljava reprize u mnogim državama.

Felicity

Serija prati studentski život djevojke Felicity Porter (glumi ju Keri Russell) u New Yorku, daleko od njezina doma u Palo Altu u Californiji. Svjedočili smo mnogim životnim, društvenim i ljubavnim zavrzlamama tijekom četiri sezone, od 1998. do 2002. godine.

My so-called life

Serija ‘My So Called Life’ lansirala je Claire Danes i Jareda Letoa u zvjezdanu orbitu – svojim izuzetno realističnim prikazivanje života jedne tinejdžerke, srednjoškolke i njezinih prijatelja osvojila je gledatelje diljem svijeta. Prema mnogima je serija kultno ostvarenje čije je prikazivanje prerano prekinuto, a Jared Leto kao Jordan Catalano im je u mislima ostao zacementiran kao prvi zvjezdani crush.

Ally McBeal

Vrckasta odvjetnica Ally McBeal (glumi ju Calista Flockhart) nađe se u zapetljanoj situaciji kada počne raditi u odvjetničkom uredu u kojemu radi i njezina bivša ljubav, sada oženjen s jednom od partnerica u uredu. Iz epizode u epizodu kreatori nas vode kroz razne duhovite nevolje koje joj se zbivaju, a smiješnim i često animiranim skečevima učinili su serijom drugačijom i još zanimljivijom.

Married with children

Kod nas prevedena kao Bračne vode, kultna je serija koja je likove prosječne američke obitelji iskarikaturizirala do krajnjih granica. Napadna majka, pametan sin koji je zapravo šmokljan, priglupa, a zgodna starija kćer te umoran i krajnje iznerviran otac recept su za odličan sitcom. Ne zaboravimo i smiješne susjede te psa.

Fraiser

Serija o odnosu dva brata, psihijatra, kulturnih snobova i njihovog oca, umirovljenog njujorškog policajca, njegove zgodne njegovateljice i povremenim pojavljivanjem bivših supruga garantirano donosi pametan, inteligentan humor koji nas je minimalno jednom tjedno nasmijavao.

Friends

Obožavani sitcom ‘Friends’ ima horde obožavatelja diljem svijeta, a obilježili su i ulazak u dvijetisućite trajući čak od 1994. do 2004. godine. Likovi Monice, Phoebe, Rachel, Chandlera, Rossa i Joeya zauvijek su ušli u skoro sve domove diljem svijeta. I rado im se vraćamo.

Twin Peaks

Kriminalistička serija s bizarnim likovima i još bizarnijom radnjom, nastala iz pera Marka Frosta i Davida Lyncha zauvijek je stekla kultni status i obilježila glumce Laru Flynn Boyle te Kylea MacLachlana. U nastajanju je i remake koji je na rasporedu za emitiranje sljedeće, 2017. godine. Jedva ga čekamo.

Seinfeld

‘Kralj sitcoma’, kako mu često u medijima tepaju, Jerry Seinfeld zaslužan je za dugovječnost ove serije i kreiranje svih specifičnih likova. George Costanza, Cosmo Kramer i Elaine Benes sada su već kultni likovi, posve uklopljeni u popularnu kulturu. Iako se serije ne emitira više, internet je krcat njihovim gifovima, memeovima, stripovima i sl.

Beverly Hills 90210

Tinejdžerska serija o bratu i sestri, Brandon i Brenda Walsh, te njihovom novom životu na Beverly Hillsu i novoj srednjoj školi. Iznimno popularna i uspješna serija kreatora Darrena Starra i producenta Aarona Spellinga mnoge je tinejdžere (a i one starije) prikovala za male ekrane jutrima vikendom punih deset godina.

Buffy the vampire slayer

Vampiri, humor te radnja koja je smještena u srednjoj školi odličan su za recept za tinejdžersku seriju. No, ova je imala dva izdanja, ono manje uspješno iz 1992. te ono mega uspješno iz 1997. godine s kojim se proslavila holivudska glumica Sarah Michelle Gellar u ulozi Buffy, ali i David Boreanaz u ulozi Angela.

ER

Glumac George Clooney svu svoju holivudsku slavu može zahvaliti svojoj ulozi u kultnoj dramskoj seriji ER, kod nas prevedene ‘Hitna služba’. Sve nevolje i uzbudljivi profesionalni život liječnika hitne službe držao je gledatelje u napetosti od 1994. do 2009., čak i dok se mijenjala skoro cijela postava glumaca.

Baywatch

Serija s Davidom Hasselhoffom i Pamelom Anderson nije na popisu zbog odlične glume i izvrsne dramske kvalitete, no radnja o morskim spasiocima s Playboyevom zečicom u glavnoj ulozi svakoga svaki put nas je prikovala uz TV ekrane. Bez obzira na promjenu likova, jednostavnu i pomalo plitku radnju, serija je ubrzo stekla kultni status u popularnoj kulturi.

1996 The Girls Of “Baywatch.” From L-R: Traci Bingham, Donna D’Errico, Yasmine Bleeth, Gena Lee Nolin And Nancy Valen. Baywatch (Photo By Getty Images)

Foto: Screenshot, IMDb

Učitati još
Zatvori