Znate li ih sve? Izdvojili smo kultne filmske scene koje su nam se urezale u pamćenje

Znate li ih sve? Izdvojili smo kultne filmske scene koje su nam se urezale u pamćenje

Neke scene ostavile su trag na cijelu povijest filma i pop kulturu. Jedna prava scena, dovoljna je da se film ureže u pamćenje i da se na njega referiraju generacije i generacije. Najčešće se takve filmske uspomene vežu za klasike, ali u pitanju ne moraju nužno biti drame. Primjerice, svi pamtimo kultnu bend and snap scenu iz komedije Plavuša s Harvarda ili pak kad je Andrew Lincoln priznao Keiri Knightley ljubav u Zapravo ljubav. Međutim, scene koje smo u nastavku izdvojili jedne su najsnažnijih ikad snimljenih, a dolaze iz filmskih klasika ili filmova koji to tek postaju.

Psiho

Psycho Alfreda Hitchcocka promijenio je budućnost horora. Scena iz tuša možda je jedna od najprepoznatljivijih filmskih scena ikad snimljenih i nebrojeno su se puta na nju referirali drugi redatelji, glazbenici i ostali umjetnici. Svojevremeno je bila jedna od najšokantnijih filmskih scena za publiku zbog tada inovativnog načina na koji se publika mogla identificirati sa žrtvom, Marion Crane.

Titanik

Baš kao scena iz Hitchcockovog Psychoa, Leonardo DiCaprio i Kate Winslet na pramcu broda također je scena koja je proslavila cijeli film. Rečenica „I’m flying“ ostala je jedna od najupečatljivijih u filmu, simbolizirala je Rosein otpor ukalupljenom načinu života, a ujedno tada prvi put Rose i Jack dijele poljubac u filmu. Iako je kultna, ova scena iz Titanica najčešće se pojavljuje u parodijama slavne romantične drame.

Obitelj čudaka

Dok čekamo novi film omiljenog Wesa Andersona, idealan je trenutak prisjetiti se jedne od najpoznatijih scena iz njegovog filma The Royal Tenenbaums. Andersonov bogati stil po kojem ga je tako lako raspoznati od drugih redatelja došao je do izražaja kad je Gwyneth Paltrow (Margot Tenenbaum) izašla iz zelenog autobusa. Glazba, boje, gluma i jednostavnost učinili su ovu scenu jednom od najdražih ikada.

Vitez tame

Oko filma The Dark Knight iz 2008. godine i danas se lome koplja. S jedne se Christopheru Nolanu pripisuje najozbiljniji superhero film do tad koji je revolucionarizirao one koji su uslijedili, a kontru tome udaraju oni koji tvrde da je film jednostavno precijenjen zbog  slavnih imena koja stoje iza njega. Tomu unatoč, kraja filma naziva se jednim od najbolje koncipiranih ikad.

Doručak kod Tiffanyja

Uvodna scena u klasik Doručak kod Tiffanyja prikazuje New York kakav rijetko vidimo: grad koji se tek budi, prazan i monoton. Onda ugledamo Audrey Hepburn u crnoj kratkoj haljinici, s velikim naočalama i biserima oko vrata – prizor je to koji je postao sinonim za eleganciju, a istovremeno za veliku glumicu koja je obilježila jednu eru Hollywooda.

Vuk s Wall Streeta

Priča o Jordanu Belfortu je među novijim filmovima na ovom popisu, a scena o kojoj govorimo možda nije nabijena emocijama kao ostale, ali je svakako postala jedna od najprepoznatljivijih i daleko najsmješnijih u cijelom filmu. Kao što je Leonardo DiCaprio rekao za Sunday in New York, ta je scena gotovo kao mali film unutar filma. Upravo se o toj sceni u kojoj Jonah Hill i DiCaprio ‘pate’ od pretjerivanja s drogom govori kao jednoj od najboljih comedy scena.

E.T. The Extra-Terrestrial

Scena iz jednog od najljepših filmova E.T. The Extra Terrestrial iz 1982. je svakako ona u kojoj dječak Elliott leti biciklom s omiljenim izvanzemaljcem u košari. Manje je poznato da je scena iz Spielbergovog filma većinom snimljena bez vizualnih efekata. Jedino što nije ‘pravo’ u sceni su E.T. I Elliott. Dennis Mauren zadužen za vizualne efekte tjednima je radio na savršenoj snimci mjeseca među drvećem, a zatim su u postprodukciji dodali lutke Elliotta i izvanzemaljca.

Kum

Čini se nemogućim iz trilogije Kum izdvojiti jednu nezaboravnu scenu. Možda je uvod s Marlonom Brandom najpoznatiji, ali jedna od najutjecajnijih je scena ona s krštenja Michaelovog (Al Pacino) nećaka. U trenutku kad mora izgovoriti da se odriče sveg zla, blicaju scene nevjerojatnog nasilja za koje je upravo on odgovoran. Tako jedna scena objašnjava Michaelovu potpunu transformaciju u zlo od kojeg je oduvijek bježao.

Schindlerova lista

Spielberg je redatelj odgovoran za još jednu scenu koja nije nikog mogla ostaviti ravnodušnim. Idealno opisujući horor koji se događa oko nje, djevojčica u crvenom kaputu jedna je od samo četiri prizora u boji u trosatnom crno-bijelom filmu. Spielberg je tako dječju nevinost, naivu i neznanje stavio u direktni kontakt s najgorim zločinima i stvorio svakako jednu od najutjecajnijih filmskih prizora.

Foto: IMDb, Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori