Remek-djela Stanleya Kubricka u Kinoteci

Remek-djela Stanleya Kubricka u Kinoteci

Paklena naranča

Paklena naranča

Utorak, 24. i srijeda, 25. travnja u Kinoteci rezervirani su za reprize prošlotjednih naslova iz opusa Stanleya Kubricka: Barry Lyndon i Isijavanje, a u četvrtak, 26. travnja gledamo Paklenu naranču (1971.), temeljenu na istoimenoj knjizi Anthonyja Burgessa o totalitarnoj Engleskoj iz bliske budućnosti. Alex (Malcom McDowell), zao mladi huligan, spava čitav dan i provodi noći lutajući gradom sa svojim drugovima, napadajući nevine ljude na ulicama i u njihovim domovima. Nakon što ga policija napokon uhiti, Alex prolazi kroz rehabilitaciju u formi terapije odbojnosti, jednako brutal-ne i strašne kao bilo koji njegov prijestup.

Filmovi Stanleya Kubricka

Petak, 27. travnja na veliko platno Kinoteke donosi remek-djelo političke satire Dr. Strangelove (1964.) s nezaboravnim Peterom Sellersom u naslovnoj ulozi. Američki general Jack D. Ripper je poludio i sa svojom jedinicom se zabarikadirao u jednoj vojnoj bazi te naredio vojnim zrakoplovima nuklearni napad na Sovjetski Savez. Po njegovom mišljenju, sovjetska prijetnja je prevelika te je već pokrenula tajni plan za uništenje „vrijednih ljudskih sokova“ uz pomoć floura u pitkoj vodi. Svi u bazi slijede njegove upute, osim satnika Lionela Mandrakea koji shvati da je njihov vođa izgubio razum. Kako bi se spriječila katastrofa, pozvan je i bizarni Dr. Strangelove, bivši nacistički znanstvenik koji ne može kontrolirati svoju desnu ruku.

Dr. Strangelove

Dr. Strangelove

U subotu, 28. travnja ne propustite posljednji Kubrickov film iz opusa, dramu s elementima trilera Oči širom zatvorene (1999.). Tom Cruise i Nicole Kidman glume bračni par zarobljen u mreži ljubo-more i opsesija. Bill Harford (Tom Cruise), bogati liječnik, sa svojom ženom Alice (Nicole Kidman) odlazi na božićnu zabavu kod pacijenta i prijatelja Victora Zieglera (Sydney Pollack). Nakon zabave na kojoj su se oboje upustili u flert, Alice otkriva Billu da ju je nedavno snažno privukao nepoznati muškarac i da je zbog njega bila spremna riskirati brak. U svijetu stvarnosti i iluzije William se bori s ljubomorom i skrivenim željama.

Oči širom zatvorene

Oči širom zatvorene

Oči širom zatvorene

Oči širom zatvorene

Oči širom zatvorene

Oči širom zatvorene

Oči širom zatvorene

Oči širom zatvorene

Subotnja matineja rezervirana je za obiteljski pustolovni animirani film Leo Da Vinci: Misija Mona Lisa iz 2017. godine. Mladi Leo radi na izumima uz pomoć prijatelja Lorenza dok ih njegova simpatija Lisa obično promatra i podruguje im se. Vinciju život u gradu prolazi mirno, sve dok jednoga dana Lisinu kuću zahvati iznenadni požar te njena obitelj više ne može plaćati dugove. Da bi spasili Lisu od neželjene udaje za plemića, ekipa se upusti u avanturu pronalaženja blaga i sukobljavaju se s pi-ratima uz pomoć Leovih genijalnih izuma.

Svi filmovi iz redovnog programa prikazuju se od 20 sati, osim subotnjih matineja koje su na rasporedu u 11 sati. Cijena ulaznice za projekcije filmova izvan aktualne kino distribucije i za mat-ineje iznosi 15 kuna, a cijena ulaznica za večernje projekcije filmova iz aktualne kino distribucije iznosi 20 kuna. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na ulaznice.hr.

Shining

Shining

Barry Lyndon

Barry Lyndon

Učitati još
Zatvori