Sjajni oskarovski filmovi su u Kinoteci ovaj tjedan

Sjajni oskarovski filmovi su u
Kinoteci ovaj tjedan

I Tonya

Oskarovski filmovi u Kinu Kinoteka

Tjedan u Kinoteci započinje večeras biografskom dramom Ja, Tonya Craiga Gillespieja o američkoj klizačici Tonyi Harding, dobitnici dviju olimpijskih medalja, koja je 1994. godine sudjelovala u najvećem sportskom skandalu u povijesti umjetničkog klizanja. Usprkos brojnim financijskim i obiteljskim problemima, Tonya Harding (Margot Robbie) bilježi značajne uspjehe na američkim turnirima. Uoči važnog nacionalnog natjecanja ona i njezin muž angažiraju poznanika da slomi nogu njezinoj suparnici, miljenici medija i establišmenta, Nancy Kerrigan. Allison Janney koja tumači lik Tonyine problematične majke LaVone osvojila je Oscara za najbolju sporednu ulogu, Zlatni globus za najbolju sporednu glumicu, nagradu Ceha filmskih i televizijskih glumaca i nagradu BAFTA.

I Tonya 3

I Tonya 2

I Tonya 1

Srijedu rezervirajte za aktualnog dobitnika Oscara u kategoriji najboljeg adaptiranog scenarija (James Ivory), senzualnu dramu o odrastanju Skrivena ljubav u režiji Luce Guadagnina. Radnja filma događa se 1980-ih na bajkovitom i suncem okupanom sjeveru Italije, a prati odnos 17-godišnjeg Elija Perlmana (Timothée Chalamet) i 24-godišnjeg arheologa Olivera (Armie Hammer), koji dolazi u obiteljski ljetnikovac Perlmanovih kao asistent Eliova oca. U početku, Elio oprezno pozdravlja pridošlicu te kao dijete obrazovanih akademika ismijava njegov američki naglasak, a njihovi verbalni sukobi s vremenom počinju poprimati erotsku notu.

Skrivena ljubav

Skrivena ljubav 3

Skrivena ljubav 5

Skrivena ljubav 2

Skrivena ljubav 1

Četvrtak i petak na veliko platno Kinoteke reprizno donose dokumentarne priče o dvjema velikim umjetnicama koje su obilježile prošlo stoljeće: Whitney: Biti svoja Nicka Broomfielda i Rudija Dolezala koji nudi jedinstveni pogled iza kulisa kraljice popa Whitney Houston na vrhuncu slave, kao i na okolnosti koje su doprinijele prekidu njezine karijere i preranoj smrti 2012. godine, dok Bombshell: Priča o Hedy Lamarr redateljice Alexandre Dean i izvršne producentice Susan Sarandon rasvjetljava manje poznatu crticu iz biografije holivudske dive i “najljepše žene na svijetu” – njezin izumiteljski rad na polju bežićne tehnologije.

Whitney_ Biti svoja_

Whitney_ Biti svoja

ZIEGFELD GIRL, Hedy Lamarr, 1941

U subotu ne propustite film za koji je Francis McDormand po drugi puta nagrađena Oscarom za najbolju glumicu, krimi-dramu s “coenovskim” štihom Tri plakata izvan grada, koju potpisuje redatelj i scenarist Martin McDonagh (Sedam psihopata, Kriminalci na godišnjem). U okolici grada Ebbinga, u Missouriju, postavljena su tri plakata s pomoću kojih Mildred Hayes proziva šerifa Williama Willoughbyja da nije ništa poduzeo kako bi pronašao ubojicu njene kćeri. Cijela se situacija dodatno zakomplicira kada se u sukob između šerifa i Mildred upetlja Willoughbyev nasilni zamjenik Jason Dixon. Dixona u filmu tumači Sam Rockwell koji je nagrađen Oscarom u kategoriji najboljeg sporednog glumca.

Three Billboards Day 04_118.dng

Sam Rockwell and Frances McDormand in the film THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI. Photo by Merrick Morton. © 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation All Rights Reserved

U sklopu Matineja, Kinotekinog programa namijenjenog obiteljima i djeci u subotu u 11 sati prikazuje se Pčelica Maja: Medene igre. Pčelica Maja pojavila se prije više od stotinu godina i ubrzo postala jedna od najčitanijih knjiga tog vremena, omiljena i kod odraslih i kod djece. Nakon prve filmske uspješnice koja je oduševila publiku svih generacija, stiže nam nastavak medene priče: Majina je košnica i ovog puta prepuna uzbuđenja, ljeto je završilo i stigao je dostojanstvenik iz Buzztropolisa s važnom porukom za kraljicu. Hoće li se njezina košnica konačno pozvati na Medene igre?

Svi filmovi iz redovnog programa prikazuju se od 20 sati, osim subotnjih matineja koje su na rasporedu u 11 sati. Cijena ulaznice za projekcije filmova izvan aktualne kino distribucije i za matineje iznosi 15 kuna, a cijena ulaznica za večernje projekcije filmova iz aktualne kino distribucije iznosi 20 kuna. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na ulaznice.hr.

Učitati još
Zatvori