Kultne i nove hit predstave koje želimo pogledati ovog mjeseca

Kultne i nove hit predstave koje
želimo pogledati ovog mjeseca

Proljetni je travanj u grad donio brojna događanja, a o mnogima će vam uskoro pisati novo Journalovo pero, Nives Čavić s bloga Budi KULTURAn. Njezine personalizirane preporuke donijet ćemo vam već ovog tjedna, a dotad smo pripremili listu predstava koje su na zapele za oko posljednjih dana. Osim u prirodi i na osunčanim terasama, čini se da ćemo ostatak mjeseca provesti i u punim kazališnim dvoranama.

Kazališni vodič u travnju

Daske zagrebačkih gradskih i nezavisnih kazališta vrve ili novitetima ili nekim od najboljih predstava posljednjih godina koje imamo priliku iznova gledati na pozornici. Premijerno je ovog mjeseca zaigrala i predstava Male zabave u &TD-u, u HNK-u su trenutno na repertoaru evergreeni, kao što je, primjerice, balet Gospoda Glembajevi, ali posebice Ciganin, ali najljepši. Gavellina predstava Hotel Zagorje, na glasu kao jedna od najboljih predstava unatrag nekoliko godina, igra u KUC Travno.

Za mnoge od ovih predstava karte su još uvijek dostupne, a malu listu naših preporuka pronađite u nastavku.

Ciganin, ali najljepši

Kristian Novak napisao je jedan od najpopularnijih suvremenih hrvatskih romana, a po istom je napravljena i predstava koja je ‘kupila’ publiku i svrstala se među favorite kazališne publike. Iako se izvodi samim početkom svibnja, pišemo vam o njoj dok još ima ulaznica. Veliki ansambl HNK-a dio je sage o zabranjenoj ljubavi mladog Roma Sandija (Filip Vidović) i starije Milene (Nina Violić). Jedno tragično putovanje imigranta prekida se na granici i zaživljava na novoj razini kroz seoske spletke u Međimurju. Osim Vidovića i Violić koji su maestralno utjelovili svoje uloge, u predstavi igraju i Siniša Popović, Bojan Navojec, Alma Prica, Barbara Vicković, Ana Begić, Franjo Kuhar i druga jaka imena naše scene.

Ludnica s tenorima

Kazalište Komedija ovog je mjeseca održala premijeru predstave Ludnica s tenorima po tekstu Kena Ludwiga i u režiji Nine Kleflin. Ken Ludwig inače je poznat kao jedan od najslavnijih američkih komediografa čije su komedije igrale na Broadwayu i West Endu, a u hrvatskoj inačici njegove komedije glume Damir Lončar, Filip Juričić, Ronald Žlabur, Jasna Palić Picukarić, Nina Kaić Madić, Filip Hozjak i Dino Presečki. Radnja je smještena u pariški hotel 1936. godine u kojem tri tenora pripremaju najveći koncert svoje karijere, no, sve nenadano pođe po zlu.

Tajni dnevnik Adriana Molea

Ako ste među onima koji su odrastali osamdesetih, devedesetih pa i ranih 2000-ih, vjerujemo da su vam jedna od uspomena na djetinjstvo romani Sue Townsend. S anegdotama i doživljajima ovog mladog dječaka i tinejdžera Adriana srasli smo u ključnim godinama i upravo će zato mnogi, ne sumnjamo, pogledati novu predstavu gradskog kazališta Žar ptica. U režiji Saše Broz, predstava donosi lik Adriana Molea, njegova prva zaljubljivanja, brige i doživljaje u krugu prijatelja i obitelji. Na taj će način zasigurno priča postati relevantna i mlađim gledateljima, ali u njoj će posebice uživati i oni malo stariji. U predstavi igraju Bogdan Ilić, Vesna Ravenšćak, Filip Nola, Dunja Fajdić, Marko Hergešić, Petar Atanasoski i Drago Utješanović.

Razbijeni vrč

Lea Anastazija Flegar režirala je Razbijeni vrč, jednu od najnovijih Kerempuhovih predstava, prema tekstu Heinricha von Kleista. U pitanju je kultna komedija koja je zahvaljujući kombinaciji farse, satire i tragikomedije ušla u vrh svjetske dramaturgije. Pokretač radnje je sudac Adam koji će nakon susreta s inspektorom Valterom ući u vrtlog korupcije i makijavelizma, a granica između istine i laži postaje sve tanja. Političke spletke koje se rješavaju metodom ‘ruka ruku mije’ rezultirat će nestankom povjerenja u vlast i društveni sustav, kao i našim smijehom nad tragikomično aktualnim zbivanjima na pozornici.

Hotel Zagorje

Ivana-Bodrožić-Hotel-Zagorje

Nastala po romanu hrvatske spisateljice Ivane Bodrožić, Hotel Zagorje također je jedna od najboljih predstava koje smo gledali u recentnije doba. Štoviše, proglašena je i najboljom predstavom 2020. godine, a Anica Tomić dobila je nagradu za najbolju režiju. U predstavi uloge igraju Ksenija Pajić, Bojana Gregorić Vitezovi, Dijana Vidušin, Perica Martinović i drugi, a događaje koje pratimo odvijaju se na ljeto 1991. pa narednih devet godina. Predstava se temelji na iskustvu jedne djevojčice koja u ratnom razdoblju napušta Vukovar, a njezino djetinjstvo, kakvim ga poznaje, naglo prestaje. Gavelline predstave još uvijek igraju u KUC Travno, a dodane su čak tri izvedbe za travanj.

Mrzim istinu

Oliver Frljić u ožujku je u ZKM-u premijerno postavio diptih predstavu Braću Karamazove o kojima smo vam pisali ovdje i koju vam zbog pregršt pozitivnih reakcija svakako preporučujemo. U &TD-u ovog mjeseca igra još jedna njegova poznata predstava Mrzim istinu koja premijerno zaigrala još 2011. godine, a uporno ostaje relevantna. S Ivanom Roščić, Rakanom Rushaidatom, Filipom Križanom i Ivanom Visković u glavnoj ulozi, predstava je nastala po autobiografskim elementima iz Frljićeva života. Pratimo kompleksne odnose njegove obitelji u vrijeme prije 24. travnja 1992. godine, Nominirana je i nagrađivana nebrojeno puta, a travanj donosi novu priliku da je pogledate u &TD-u.

Bura

U istom kazalištu ovog mjeseca igra predstava novijeg datuma – Bura. Romano Nikolić, već istaknuti kazališni redatelj i umjetnik, prošle je godine ugodno iznenadio predstavom Pazi na prazninu koja je premijerno igrala u varaždinskom HNK-u. Na pozornicu je u ožujku postavio na duboko dirljiv način temu izbjeglištva. U predstavi igraju Frano Mašković, Iva Kraljević, Luka Knez i Semih Adigüzel koji u predstavu inkorporira vlastito imigrantsko iskustvo.

Foto: HNK, Satiričko kazalište Kerempuh, Mare Milin, Jasenko Rasol, Sanjin Kaštelan / &TD

Učitati još
Zatvori