Nekoliko cool predstava koje nas očekuju u novoj kazališnoj sezoni

Nekoliko cool predstava koje nas očekuju
u novoj kazališnoj sezoni

Rujan je iza ugla što ujedno znači i povratak u grad. Iako mnoge od nas povratak u klasičnu rutinu ne veseli, otvorena vrata gradskih kazališta i premijere novih predstava razlog su zašto jesen ipak ne zvuči tako loše. Tijekom ljeta su se brojne predstave preselile na našu obalu u sklopu kazališnih festivala, a sad se vraćaju na svoje dobro poznate adrese.

Kazališna sezona 2021./2022.

Većina ih je objavila raspored za nadolazeće razdoblje i kazališna sezona 2021./2022. zvuči iznimno uzbudljivo. Na pozornici će napokon igrati hitovi koji su zbog pandemije odgođeni i klasici koje jedva čekamo pogledati u kazališnoj izvedbi. Prije nego što se grad ponovno popuni i ulaznice nestanu, proučite kojim se to premijerama najviše veselimo ove godine.

Čarobnjak iz Oza

Čarobnjaka iz Oza, apsolutni dječji klasik, gledali smo i čitali nebrojeno puta kao klinci. Međutim, ovo djelo iz svemira Franka Bauma već dugo nismo vidjeli na kazališnim daskama u novom ruhu.

U Zagrebačko kazalište mladih donosi ga Saša Broz, dok je na tekstu radila NIkolina Bogdanović. “(…) danas je 2020. godina, prošlo je točno 120 godina otkad je ova priča prvi put ispričana i otkad su njezini likovi ugledali svjetlo dana. Zamislite 120 godina biti Vješticom kojoj odmah na početku priče padne kuća na glavu. Ili Čarobnicom u današnjoj ekonomiji. Možda bi vam sve to malo i dosadilo pa biste nešto promijenili, pobunili se, osvetili, malo se odmorili kad ste umorni ili premotali radnju kada vam se nešto ne sluša. Kada bi radnja krenula u smjeru koji za vas nije pogodan, možda biste je malo promijenili. Dorothy i Toto danas moraju biti drugačiji jer se uragan koji ih odnosi 2020. bitno razlikuje od onog iz 1900. Jer sada je vrijeme kada se bunimo, rogoborimo i sumnjamo, a priča je u našim rukama.”, kaže Bogdanović na ZKM-ovoj službenoj stranici. Premijera nove inačice klasika održava se 18. rujna!

Raspored u ZKM-u pogledajte ovdje.

The Pillowman

Gavella je 2020. godine morala zatvoriti vrata u Frankopanskoj nakon potresa, ali ostvarila je brojne uspjehe svojim predstavama koje su gostovale na lokacijama diljem Hrvatske. U novu sezonu ulazi premijerom drame The Pillowman. Originalnu priču potpisuje Martin McDonagh, a dobila je nagrade kao što su Olivier Award, dvije Tony nagrade i nagradu njujorškog društva dramskih kritičara. Radnja prati pisca koji živi u policijskoj državi i nađe se na strogom ispitivanju zbog svojih kratkih priča koje jezivo podsjećaju na strašna ubojstva djece koja su se dogodila u njegovom gradu. Gavellinu predstavu režira Vanja Jovanović, a igraju Dražen Šivak, Srđan Grahovac, Goran Bogdan i Adem Smailhodžić. Premijera bi se trebala održati 17. rujna, a sve informacije o novoj sezoni pratite i na Facebook stranici.

Hrvatski kralj samopomoći

Satiričko kazalište Kerempuh svake sezone oduševi nas barem jednom predstavom koja se bavi aktualnim i često bizarnim pojavama u društvu. Takva će zasigurno biti i Hrvatski kralj samopomoći mlade dramatičarke Dine Vukelić koju režira Krešimir Dolenčić. Satirični komad bavi se bizarnim trenutkom u povijesti u kojem dominiraju self-help coachevi i influenceri koji nam daju preporuke o ljepšem, lakšem i sretnijem životu. Kako sinopsis kaže. “U atmosferi kaosa i rasula otuđenog društva, ali i instant-utjehe blještavilom popkulture i zvijezdama, mozaičnim showovima i lakim sadržajima, tehnološkim inovacijama i psihofarmacima, nesretan narod spas i smisao traži u svome guruu, neiskvarenom i vanjskim svijetom neokrznutom Darianu, nehotičnom kralju samopomoći, novome izbavitelju iz svih zala.”

Raspored predstava u Kerempuhu za početak nove sezone pogledajte ovdje!

Genijalna prijateljica i 64

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu još je prošle sezone najavilo premijeru Genijalne prijateljice Elene Ferrante. Uz balet Ponos i predrasude bio je to jedan od najiščekivanijih naslova sezone. Međutim, pandemijske mjere odgodile su premijeru koja nam, ipak, stiže u novom kazališnom razdoblju. U režiji Marine Pejnović stiže tako jedno od najslavnijih djela suvremene književnosti. Točan datum premijere još uvijek nije poznati, ali HNK, srećom, ima još jednu izvedbu kojoj se posebno veselimo.

Ravnatelj Drame Ivica Buljan još je koncem lipnja objasnio kako se nova sezona okreće ženskim autoricama i perspektivama. Opus Tene Štivičić ne prestaje nas oduševljavati, a njezina drama Tri zime jedna nam je od najdražih u posljednjih nekoliko godina. U HNK-u uskoro igra predstava 64 koja govori o temi umjetne oplodnje. Na kazališne daske postavit će ju Arija Rizvić, mlada redateljica i autorica na kulturnoj sceni koja iza sebe ima već nekoliko velikih projekata.

Više o repertoaru HNK u Zagrebu pročitajte ovdje.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori