Jude Law, Ethan Hawke i Andrew Scott – sve samo ne tipični televizijski svećenici

Jude Law, Ethan Hawke i Andrew Scott – sve samo ne tipični televizijski svećenici

Svećenici zbog kojih gledamo ove serije…

Prije nešto manje od dva tjedna objavljen je teaser za seriju The New Pope, svojevrstan nastavak, tj. druga sezona serije The Young Pope s Jude Lawom u glavnoj ulozi. Teaser ne otkriva mnogo, no donosi karakterističnu atmosferu Paola Sorrentina nabijenu erotikom, prekrasnim slikama, kamerom i odličnom glazbenom pozadinom. Nismo mogli a da Judea Lawa opet ne prepoznamo u karakterističnoj ulozi svećenika, posve drugačijim nego smo u serijama i filmovima navikli.

https://www.youtube.com/watch?v=TAOD50blOKk

To nas je ponukalo da jedno mini istraživanje prikazivanja muškaraca, svećenika na televiziji i u filmu. Sljedeći koji nam je odmah pao na pamet jest Ethan Hawke, u ulozi svećenika Ernsta Tollera u filmu First Reformed koji vodi malu kongregaciju na sjeveru države New York i koji se istovremeno bori s privatnom tragedijom i očajem. On je bivši vojni kapelan, vodi mise smirenim, nježnim i tihim glasom. Život ga nije mazio… smrt sina, propali brak te dijagnoza karcinoma. Ethan Hawke izveo je ovu ulogu fantastično i pobrao lovorike publike i kritike, sasvim opravdano.

Andrew Scott glumac je koji je našu pozornost privukao manjom ulogom u seriji Sherlock kao Jim Moriarty tj. Professor Moriarty. Gledat ćemo ga i u iščekivanoj seriji His Dark Materials u ulozi pukovnika Johna Parryja. No, kao svećenik ili jednostavno The Priest u odličnoj, urnebesnoj i neizmjerno zabavnoj seriji Feleabag nas je u potpunosti osvojio. Phoebe Waller-Bridge kreirala je seriju iz nagrađivane kazališne predstave o mladoj ženi koja se pokušava nositi sa životom u Londonu dok se pomirila s nedavnom tragedijom.

Ova iznimno zabavna serija donosi prikaz svećenika, drugačijeg od prethodna dva navedena. Iako se radi o, na prvu, ulogama koje bi mogle biti ‘odrađene’ dosadno i šablonski, ova tri primjera pokazuju baš suprotno.

Učitati još
Zatvori