Journal Man: Filmovi u kojima glavnu ulogu ima – sport

Journal Man: Filmovi u kojima glavnu
ulogu ima – sport

Moneyball

Sportske drame

Sportske drame su poseban žanr, mnogima omiljen, a nakon sportske euforije koja nas je držala posljednjih tjedana, donosimo nekoliko filmova za savršeno ljetno filmsko poslijepodne ili večer…

Foxcatcher

Biografska drama Bennetta Millera premijeru je doživjela u Cannesu gdje je bila nominirana za Zlatnu palmu no redatelj je kući otišao samo s nagradom za najboljeg redatelja. Ujedno je nominirana za tri Zlatna globusa: najbolji film, najboljeg glumca (Steve Carell) i najboljeg sporednog glumca (Mark Ruffalo).

Kada dobitnika zlatne Olimpijske medalje u hrvanju Marka Schultza (glumi ga Channing Tatum) bogataš John du Pont (glumi ga Steve Carell) pozove na svoje imanje kako bi mu pomogao trenirati za nadolazeće Olimpijske igre u Seulu 1988. godine, Schultz odmah pristaje nadajući se da će konačno izaći iz sjene vlastitog brata Davea (glumi ga Mark Ruffalo). Vođen skrivenim namjerama, du Pont Schultzovo treniranje i “treniranje” ostatka prvoklasnog hrvačkog tima vidi kao priliku da dobije poštovanje društva u kojem se kreće, ali i – što je puno važnije – svoje majke (glumi ju Vanessa Redgrave). U početku je Mark opčinjen pažnjom koju mu du Pont pruža pa ga počne gledati kao neku vrstu očinske figure čije odobravanje mora dobivati konstantno. Iako mu u početku pruža potporu, du Pontova kompleksna osobnost uskoro se mijenja i on Marka uvodi u nezdravi svijet koji ugrožava njegovu karijeru.

Foxcatcher

Foxcatcher

Million Dollar Baby, Djevojka od milijun dolara

Nagrađena Oscarima u kategorijama najboljeg filma, režije, glavne ženske i sporedne muške uloge, te ovjenčana Zlatnim globusima za najuspjeliju režiju i najbolju glumicu, izvrsna sportska drama glasovitog glumca i zasigurno najznačajnijeg suvremenog američkog redatelja Clinta Eastwooda impresivna je ekranizacija nekoliko kratkih priča iz zbirke Rope Burns (u hrvatskoj objavljene pod naslovom Djevojka od milijuna dolara: priče iz kuta) pokojnog američkog pisca Francisa Xaviera Toolea, nekadašnjeg boksača, trenera i menadžera pravim imenom Jerry Boyd.

Million Dollar Baby 1

Win Win, Pobjeda na kvadrat

Obeshrabreni odvjetnik Mike Flaherty (glumi ga odličan Paul Giamatti), koji dobrovoljno radi kao trener hrvanja u srednjoj školi, nabasa na uspješnog sportaša baveći se sumnjivim poslovima kako bi prehranio obitelj. Upravo kad se čini da će mu se to dvostruko isplatiti, mladićeva majka izađe s liječenja od ovisnosti bez prebijenog novčića prijeteći da sve pokvari. McCarthyjevo vješto balansiranje između drame i komedije, slomljenih srdaca i dirljive ljudskosti odlike su “Pobjede na kvadrat”.

Win Win

Win Win

Moneyball, Igra pobjednika

Dobitnici Oscara, scenaristi Steven Zaillian (Schindlerova lista) i Aaron Sorkin (Društvena mreža) jedni su od autora scenarija filma Igra pobjednika kojeg je režirao Bennett Miller (potpisuje odličan film Capote). Glavni lik priče je Billy Beane, generalni menadžer bejzbolskog kluba Oakland Athletics koji će isti pokušati obnoviti na potpuno novi, moderniziraniji način. U filmu temeljenom na istinitoj priči glume odlični Brad Pitt, Philip Seymour Hoffman i Jonah Hill.

Moneyball

Moneyball

I, Tonya

Oni koji se ne sjećaju, sigurno znaju za klizačicu Tonyu Harding. Bila je svjetska zvijezda na ledu. Svi, ali svi koji su pratili zimske sportove, s nestrpljenjem su čekali njezine nastupe. Osvojila je američko prvenstvo, svjetsko i Olimpijske igre. No, njezina karijera je završila kada je priznala napad na jednako tako uspješnu kolegicu klizačicu Nancy Kerrigan.

Režiser Craig Gillespe potpisuje film koji se bavi tim ključnim trenucima njezinog života, a kako smo vidjeli iz trailera Tonyju je odlično interpretirala Margot Robbie. Uz Margot u filmu su još Bobby Cannavale kao njezina majka i Sebastian Stan kao suprug.

I, Tonya

I, Tonya

I, Tonya 4

I, Tonya

The Wrestler, Hrvač

Ovaj film o propalom hrvaču koji se ne uspijeva snaći u životu izvan ringa smatra se jednim od najuspješnih filmova dvijetisućitih. Film je osvojio Zlatnog Lava na filmskom festivalu u Veneciji, a Mickey Rourke nagrađen je Zlatnim Globusom za ulogu koju mnogi smatraju najboljom u njegovoj karijeri.

Randy The Ram Robinson (Rourke) je profesionalni hrvač iz 1980-ih koji je potpuno propao i više ne liči na sebe. Nakon srčanog udara tijekom borbe, liječnik mu priopćuje da ne bi mogao preživjeti ijednu sljedeću borbu. U pokušaju da si promjeni život, Robinson prihvaća razne sitne poslove i konačno stupa u kontakt s kćeri od koje se davno otuđio. U tom burnom životnom periodu najviše mu pomaže prijateljstvo koje je ostvario sa striptizetom Cassidy (odlična Marisa Tomei). No, poziv na borbu protiv starog rivala, Ayatollaha, ponovno ga vraća u ring. Čak i ako to znači riskiranje života.

The Wrestler

The Wrestler

The Wrestler

Učitati još
Zatvori