Filmski maraton: Najbolji filmovi Stevena Spielberga

Filmski maraton: Najbolji filmovi
Stevena Spielberga

The Color Purple

Slavni režiser potpisuje ove godine još jednu fantastičnu dramu, film The Post (kod nas preveden nazivom Novine). Film je došao u kina 11. siječnja i još ga stignete pogledati. Ostavši pod dojmom ove odlične drame s Tomom Hanksom i Meryl Streep odlučili smo se prisjetiti filmova Stevena Spielberga koji nikoga nisu ostavili ravnodušnim…

Color Purple, Boja purpura

Utemeljen na romanu okrunjenom Pulitzerovom nagradom, „Boja purpura“ pokriva godine od 1909. do 1949. i donosi nam život Celie (Whoopi Goldberg), crnkinje s juga koja gotovo da je prodana kao sluškinja svom nasilnom mužu, farmeru Albertu (Danny Glover). Celie izražava svoje najintimnije misli u pismu njezinoj sestri Nettie (Akousa Busia), no Albert skriva pisma koja joj Nettie vraća, uvjerivši tako Celiu da je Nettie mrtva. Napokon, Celie pronalazi uzor i heroinu u odlučnoj Sofiji (Oprah Winfrey), ženi Albertovog sina iz prošlog braka.

Catch Me If You Can, Ulovi me ako možeš

Istinita priča temeljena na autobiografiji pravog Franka Abagnalea mlađeg, ovo je film neprestanog tempa i neočekivanih prevrata u radnji koji pokazuje kako stvarnost nekada doista jest neobuzdanija od mašte.Film je 2003. godine imao dvije nominacije za Oscara i nominaciju za Zlatni globus, a iste godine je osvojio BAFTA nagradu.

Bridge of Spies, Most špijuna

Temeljeno prema istinitom događaju, ovaj će vas film zapanjiti pričom o američkom odvjetniku koji je na sebe preuzeo nevjerojatno hrabro breme pregovora s nemilosrdnim Rusima. U novom redateljskom uratku trostrukog oskarovca Stevena Spielberga, dramatičnom trileru “Most špijuna”, Tom Hanks (dobitnik dvaju Oscara) glumi odvjetnika iz Brooklyna, Jamesa Donovana, koji se nađe u središtu Hladnoga rata nakon što ga CIA pošalje na gotovo nemoguć zadatak – mora s Rusima ispregovarati puštanje zarobljenoga američkog U-2 pilota na slobodu.

Tom Hanks Bridge of Spies

Jurassic Park, Jurski park

John Hammond (Richard Attenborough), ekscentrični milijarder koji je na čelu korporacije InGen, primoran je pozvati ekipu stručnjaka da ispita sigurnost Jurskog parka. Tim stručnjaka se sastoji od paleontologa Alana Granta (Sam Neill), paleobotaničarke Ellie Sattler (Laura Dern) i matematičara, to jest kako sam sebe naziva “kaotičara”, Iana Malcolma (Jeff Goldblum). Njima se pridružuje i sam odvjetnik koji je zatražio istragu Donald Gennaro (Martin Ferrero).

No ovaj tim znanstvenika ni ne sluti o kakvom se tu parku radi. Sve dok se u jednom trenutku pred njima ne nađe živi Brahiosaur . Zatim sreću Dilophosaurusa, a zatim kreću u potragu za T-rex-om. Tijekom nastavka vožnje susreću i bolesnog Triceratopsa. Ellie Sattler ostaje s Triceratopsom, a ostali nastavljaju s putovanjem kroz čudnovati park.

jurski-park-cover-1

E.T.

Film je osvojio četiri Oscara 1982. godine, a ukupno je dobio još i 38 nagrada te 27 nominacija. Za vrijeme posjeta Zemlji, skupina vanzemaljaca biva slučajno otkrivena od skupine ljudi. U toj panici, vanzemaljci pobjegnu u svoj brod i napuste Zemlju, no zaboravili su na malenog vanzemaljca, koji se tada nađe posve sam, ostavljen, na njemu nepoznatom planetu, daleko od doma. Na svu sreću, on ubrzo nađe svoj prijatelja i srodnu dušu u 10-godišnjem Elliotu (Henry Thomas), koji ga je slučajno otkrio tražeći hranu. Elliot se nakon početnog straha približi vanzemaljcu te ostvari prvi kontakt. Nakon što je uvidio da je vanzemaljac u biti krhko biće kojem treba pomoć, Elliot ga prihvati kao svog prijatelja te ga odluči nazvati E.T. Maleni E.T. se sprijatelji s Elliotovim bratom Michaelom i njegovom sestrom Gertie (Drew Barrymore), koji s njim otkrivaju razne nove stvari.

filmovi-odrastanje-e.t

Unatoč velikom prijateljstvu s Elliotom, on također žudi za domom te počinje graditi napravu putem koje će moći komunicirati sa svojom vrstom. Stvari se počinju komplicirati kada se E.T. razboli, a njegova velika emocionalna povezanost s Elliotom utječe i na dječakovo zdravlje. Da bi stvari još bile gore, pripadnici ljudske rase očajnički žele E.T.-a, kako bi mogli proučavati. Ovaj kultni film obilježio je mnoga djetinjstva i jedan je od najcitiranijih filmova u popularnoj kulturi.

filmovi-odrastanje-et-2

Schindler’s List, Schindlerova lista

Ženskar i ratni profiter Oskar Schindler (Liam Neeson), sa svojom suprugom Emilie (Caroline Goodall) živi spokojnim životom, na visokoj nozi, sve dok se ne uvjeri kakvo zlo donosi nacizam. Tijekom svog boravka u getu u Krakovu svjedoči okrutnoj likvidaciji Židova. Oskar koristi poljske Židove kao jeftinu radnu snagu u proizvodnji hrane za zemlje Trećeg Reicha, a njegovi su zaposlenici poslani na posao na kojemu dolaze pod teror sadističkog naciste Amona Goetha (Ralph Fiennes).

Amon Goethe je čovjek koji živi po uvjerenjima zadrtih nacista, te slijepo vjeruje u nacističke zakone. U svojoj okrutnosti Amon zlostavlja i svoju služavku Helen Hirsch (Embeth Davidtz). Oskar Schindler, uz pomoć svojeg suradnika Itzhaka Sterna (Ben Kingsley) sastavlja listu utjecajnih Židova. Podmićujući Amona Goetha, te njegujući njihov dobar odnos, Schindler uspije spasiti 1100 ljudi iz logora i dovesti ih na sigurno, u svoju tvornicu streljiva, koja se nalazi u Čehoslovačkoj.

Produkciju filma potpisuje Branko Lustig za koju je osvojio i Oscara.

schindler's list cover

Jaws, Ralje

U prekrasnom, slikovitom ljetovalištu na otoku Amity nešto strašno, neko veliko zlo nadvladalo je spokoj i uzdrmalo mir. Prvo je uzelo život mladoj djevojci, ostavljajući njezine ostatke da trunu na plaži, a odjeci njezinih krika proklinjali su noćno nebo. Potom se velika bijela psina namjerila na djecu, a mirne vode postale su crvene od krvi. A onda, baš kad su pomislili da je sigurno vratiti se u vodu, napalo je opet, nemilosrdno divljajući i napadajući molove gdje su ribiči sjedili i čekali ulov, ništa ne sluteći. Nešto se mora poduzeti prije nego što se vrati u potrazi za hranom. Turistički ured Amityja i gradonačelnik Larry Vaughn odlučni su u namjeri da plaže ostanu otvorene tijekom ljetne sezone, a na policijskom načelniku Brodyju, morskom biologu Mattu Hooperu i ribiču Quintu ostaje da ulove bijelu psinu i zaustave krvoproliće.

Film je osvojio tri Oscara te još 10 filmskih nagrada i 18 nominacija.

Saving Private Ryan, Spašavanje vojnika Ryana

Tijekom Drugoga svjetskog rata otkriva se da su tri brata ubijena, a da četvrti nije nađen. General Marshall (Harve Presnell) informiran je o velikoj tragediji koja je zadesila obitelj Ryan te nakon tog saznanja učinit će sve ne bi li pronašao Jamesa Ryana (Matt Damon). Jedinica ga odlazi spasiti unatoč maloj vjerojatnosti da je preživio, jer se nalazi na opasnom području.

Jedinica od osam vojnika s kapetanom Millerom (Tom Hanks) na čelu, odlazi na zadatak pronaći jedinog preživjelog Ryana i vratiti ga kući. Operacija iskrcavanja savezničkih vojnika na obali Normandije tog famoznog D dana jedan je od najpoznatijih događaja Drugog Svjetskog rata. U filmu se može vidjeti nevjerojatno realistično prezentirana akcija iskrcavanja vojnika koji, pod teškom paljbom nacističkih snaga, nastoje doći do strateški važnih pozicija. Film je peterostruki dobitnik Oscara 1999. godine, a iste godine film je nominiran u 6 kategorija. Film je također osvojio nagrade: Zlatni globus, Golden Screen, Grammy, Silver Ribbon, Golden Reel, OFCS, Golden Satellite, TFCA.

Matt-Damon-Saving-Private-Ryan

Minority Report, Specijalni izvještaj

Radi se o SF filmu koji donosi radnju u bliskoj budućnosti – 2054. godini. Tada je čovječanstvo doseglo toliku razinu tehnološkog razvoja da može rekreirati ljudske snove koristeći kompjutere i monitore koji ih pretvaraju u holograme. Nakon što John Anderton (Tom Cruise) izgubi sina, kako bi spriječio da drugi dožive istu bol pridružuje se specijalnome policijskom timu koji kriminalce hvata prije nego što počine ubojstvo. Troje medija posebnih mentalnih sposobnosti u stanju je vidjeti buduća ubojstva, a ono što oni vide, uz pomoć modernih tehničkih pomagala mogu vidjeti i članovi Andertonove postrojbe, koji analiziraju podatke, identificiraju žrtvu i počinitelja, te nastoje spriječiti ubojstvo.

Jednog dana, međutim, Johnov se život okreće naglavačke kada mediji imaju viziju kako ubija čovjeka kojega ni ne poznaje. U bijegu od vlastitih kolega, Anderton mora dokazati svoju nevinost i otkriti je li ovo ubojstvo doista jedan od rijetkih slučajeva kada jedan medij vidi drugačije od ostala dva – poznat kao specijalni izvještaj.

Minority-Report

Close Encounters of the Third Kind, Bliski susreti treće vrste

Jedan od najpoznatijih i najznačajnijih SF filmova svih vremena, ovaj je genijalni uradak nominiran za čak osam Oskara. Bliski susreti treće vrste se također nalazi na listi 100 najbolji filmova Američkog filmskog instituta.

Priča prati radnika energetske tvrtke Roy Neary (Richard Dreyfuss) koji doživi susret s neidentificiranom letjelicom tijekom odlaska na teren. Nakon nesvakidašnjeg susreta Neary postaje opsjednut vizijama nepoznate planine te svakog slobodnog trenutka izrađuje skulpture koje ga dodatno emocionalno opterećuju. U potrazi za odgovorima, Roy upoznaje Gillian (Dillon), samohranu majku uvjerenu kako su njezina sina oteli izvanzemaljci.

close_encounters_of_the_third_kind

Lincoln

Steven Spielberg donosi nam priču o čovjeku koji je promijenio svijet i tijek povijesti, priču o velikom borcu za ljudska prava i predsjedniku Sjedinjenih Američkih država – Abrahamu Lincolnu. Daniel Day-Lewis igrao je naslovnu ulogu za koju je osvojio Oscara, Golden Globe i BAFTA nagradu!

Lincoln

Učitati još
Zatvori