Filmski maraton: Najbolji filmovi o Hollywoodu

Filmski maraton: Najbolji
filmovi o Hollywoodu

Ponekad holivudski filmaši naprave genijalne filmove o sebi, situacijama u kojima se sami, a i njihovi kolege nalaze. Često inspiracija za priču i film dođe upravo iz kaotične situacije u kojoj se nalaze… Donosimo prijedlog filmova za nedjeljni maraton, skoro pa fantastičnih priča. Toliko nezamislivih da se jedino film o njima i mogao snimiti.

L.A. Confidential, L.A. Povjerljivo

Radnja filma odvja se u Los Angeles 50-ih godina prošlog stoljeća. Tri potpuno različita policajca tragaju za istinom, svaki na svoj način. Ed Exley (Guy Pearce), zlatni dečko policije spreman je na sve kako bi napredovao, osim na vlastitu prodaju.Bud White (Russell Crowe) spreman je zaobići pravila zbog pravde, ali rijetko uspijeva kontrolirati svoju nasilnu stranu.Jack Vincennes (Kevin Spacey) uvijek je u potrazi za slavnima i lakom zaradom, sve dok ga savjest ne natjera da se pridruži Exleyju i Whiteu u otkrivanju pravog lica mračnog svijeta LA-a.

LA Confidental

Ovu sjajnu kriminalističku dramu, smještenu je u Los Angeles 50-ih godina, mnogi će uvrstiti na listu omiljenih filmova 90-tih. Prema istoimenom romanu Jamesa Ellroya te prilagođenom scenariju Briana Helglanda i Curtisa Hansona, koji je istovremeno i režirao ovu upečatljivu modernu noir dramu, snimljen je zaista izvrstan film u kojem svi filmski elementi funkcioniraju besprijekorno. Od odličnog scenarija, vrckavih dijaloga, iznijansirane režije i sjajnih trodimenzionalnih likova koje portretira impresivna skupina holivudskih zvijezda od Kevina Spaceya, Russella Crowea, Kim Basinger, Guya Pearcea, Jamesa Cromwella do Dannyja DeVita, film donosi fascinantnu priču o korupciji u losanđeleskoj policiji te borbi protiv potkupljivih i pokvarenih struktura unutar reda zakona zbog kojih gube ugled i postaju ranjivi.

Adaptation, Adaptacija

Frustrirani Charlie Kaufman (Nicholas Cage) cijenjeni je filmski scenarist koji se proslavio predloškom za film Biti John Malkovich. On je nesigurni neurotik kojeg upravo muče snažna stvaralačka i egzistencijalna kriza, i koji se boji da neće uspjeti adaptirati roman Kradljivci orhideja, bestseler slavne književnice i novinarke Susan Orlean (Meryl Streep). Pritješnjen kreativnom blokadom, Charlie je prisiljen za pomoć zamoliti brata blizanca Donalda (također Nicholas Cage), simpatičnog zgubidana i scenarističkog početnika koji radi na svom prvijencu, filmu o serijskom ubojici koji će biti križanac Hitchcockova Psiha i hita Kad jaganjci utihnu Jonathana Demmeja…

Adaptation

Riječ je o ambicioznoj, pomalo bizarnoj i vrlo uspjeloj postmodernističkoj priči koja se spretno poigrava naracijom, vješto miksa zbilju i fikciju, te Kaufmanove autobiografske detalje efektno križa s metafilmskim i metatekstualnim elementima. Uz Nicholasa Cagea u filmu gledamo odlične Meryl Streep, Chris Cooper, dok se u epizodnoj se ulozi pojavljuje Tilda Swinton.

Adaptation

Mulholland Dr., Bulevar zločina

Poslije teške prometne nesreće u Los Angelesu, Rita ostaje jedina preživela, ali ima za posljedicu totalu amneziju. Lutajući po njoj sada stranom dijelu centra grada, njezina se priča čudno isprepliće sa Betty, mladom ženom blistavih očiju u potrazi za srećom na filmu u Hollywoodu.

Mulholland Dr.

Međutim Bett, intrigirana Ritinom situacijom, ostavlja trenutno po strani svoje snove u želji da joj pomogne riješiti njenu misteriju. Dvije žene ubrzo otkrivaju da ništa nije kao što izgleda u tom gradu snova. Obje bivaju uvučene u psihotičnu iluziju koja se tiče opasne plave kutije, direktora Adama Keshera, kao i misterioznog noćnog kluba ‘Silencio’. Odličan je ovo prijedlog za sve ljubitelje Davida Lyncha, a u kojem su jednako odlične uloge ostvarile Naomi Watts i Laura Harring, uz Justina Therouxa.

Mulholland Dr.

Trumbo

Biografska drama snimljena je prema istinitoj priči o hollywoodskom scenaristu koji je zbog političkih uvjerenja bio u zatvoru te je stavljen na crnu listu. 1947. godine Dalton Trumbo bio je jedan od najvećih hollywodskih scenarista. No on i nekolicina drugih umjetnika zatvoreni su i stavljeni na crnu listu zbog sojih političkih uvjerenja. No Trumbo je uspio iskoristiti svoje znanje i vještine da osvoji dva Oskara i ukaže na apsurdnost i nepravdu, sve dok je bio na crnoj listi. To je uključivalo sve od kolumnistice trač rubrike Hedde Hopper do Johna Waynea, Kirka Douglasa i Otta Premingera. Trumba je odlično portertirao Bryan Cranston. Film je nominiran za dva Zlatna globusa (najbolji glumac Bryan Cranston i najbolja sporedna glumica Helen Mirren).

Trumbo

Trumbo

Get Shorty, Uhvatite maloga

Novi zadatak koji Chili Palmer (John Travolta), utjerivač dugova za mafiju, dobiva vodi ga u Hollywood, gdje se došao obračunati s poznatim producentom niskobudžetnih horor filmova Harryjem Zimmom (Gene Hackman). Iako je Chili spreman od njega izvući novac milom ili silom, shvati kako Harry i nije tako loš čovjek, a posebno ga fascinira njegova lijepa djevojka Karen (Rene Russo). Blještavilo Hollywooda Chilija potpuno zaslijepi te se on odluči iskušati u filmskoj industriji. Njegov prvi zadatak je uvjeriti egocentričnu i umišljenu zvijezdu Martina Weira (Danny DeVito) da prihvati ulogu u Harryjevom novom filmu, koji već svi vide kao dobar materijal u utrci za Oskara. Tako se od utjerivača dugova Chili pretvori u filmskog agenta koji ubrzo shvati da svijet sedme umjetnosti i nije toliko različit od iskvarenog svijeta mafije.

Get Shorty

Po mišljenju glasovitog američkog pisca krimića Elmorea Leonarda ovaj je film najbolja ekranizacija jednog njegovog romana, jer je najvjernije prenesena na ekran kombinacija ironije i žestine koju je želio postići u romanu. I podjela uloga bila je savršena. Režiseru Barryju Sonnenfeldu to je četvrti film i nakon njega snimio je uspješan film Ljude u crnom.

Get Shorty

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori