Filmski maraton: Filmovi s najviše osvojenih Oscara u prošlom desetljeću
Filmski maraton: Filmovi s najviše osvojenih Oscara u prošlom desetljeću

Filmski maraton: Filmovi s najviše osvojenih
Oscara u prošlom desetljeću

Dodjela Oscara sad je i službeno ‘iza ugla’ i odbrojavamo posljednje dane do najveće hollywoodske noći. Za razliku od prijašnjih godina tijekom kojih smo Oscare dočekivali sa sve manje entuzijazma, od ovogodišnjeg izdanja iznova imamo visoka očekivanja. Filmski je repertoar u 2022. bio obogaćen jedinstvenim, originalnim i velikim kino premijerama, a žanrovski smo dobili priliku pogledati pravi mozaik filmova. Budući da su gledatelji hrlili u kina ili pak najveće hitove gledali na streaming servisima, ne čudi da je i interes za ovogodišnjom dodjelom veći.

Tko su nominirani otkrijte ovdje!

Filmovi s najviše Oscara

Ususret Oscarima, pripremili smo retrospektivan filmski maraton s filmovima koji su u prošlom desetljeću osvojili najviše zlatnih kipića. Korak po korak mijenjali su tehnološki aspekt filmova, vraćali popularnost određenog žanra ili mijenjali teme o kojima filmovi progovaraju. Filmovi s najviše Oscara čine idealan maraton koji će nam rasplamsati uzbuđenje oko nadolazeće, 95. po redu dodjele. One najbolje pronađite u nastavku!

Parasite

Parasite

Na posljednjoj dodjeli koju smo gledali bez pandemijskih mjera i ograničenja, Parasite je bio ultimativni pobjednik. O ovom se filmu na široko pisalo – domaći i strani mediji napokon su u prvi plan gurnuli djelo fantastičnog Bong Joon-hoa. Južnokorejski režiser briljirao je socijalnom satirom koja prati jednu siromašnu obitelj koja živi u lošim životnim uvjetima, a spletom okolnosti jedan po jedan se infiltriraju u život druge, izuzetno imućne familije. Međutim, tko im garantira da su jedini koji, uz posao, uživaju ono što raskošna kuća nudi? Duhovita, dirljiva, napeta i potresna drama oduševila je sugestivnošću i načinom na koji je oslikala društveni jaz, a na Oscarima je osvojila četiri kipića – za najbolji međunarodni film, najbolji originalni scenarij, najboljeg redatelja i najbolji film uopće.

Mad Max

Mad Max specifičan je zbog načina snimanja, ali i odnosa Toma Hardyja i Charlize Theron. No 2015. godine o njemu se pisalo zahvaljujući čak šest zlatnih kipića. Većina je osvojenih priznanja upravo tehničke naravi – najbolje miksanje zvuka, montaža zvuka, šminka, kostimografija, dizajn produkcije i najbolja montaža. Film je pratio Theron kao Furiosu koja, godinama nakon propasti civilizacije, planira sa ženama tiranina bijeg, a pritom se mora udružiti s bivšim bjeguncem i samotnjakom Maxom Rockatanskyjem (Hardy).

La La Land

La La Land je jedan od naslova oko kojeg se i danas lome koplja. Pitak, zabavan, na momente dirljiv, velik se dio kritike i publike pitao vrijedi li, unatoč ovim značajkama, hypea i nagrada koje je dobio? Mjuzikl Damiena Chazellea dobio je fascinantnih 14 nominacija što ga je učinilo naslovom s najviše nominacija svih vremena, uz filmove All About Eve i Titanic. Osvojio je čak šest među kojima su Oscari za dizajn produkcije, najbolju originalnu pjesmu, kinematografiju, originalnu glazbu, najbolju glumicu i najboljeg redatelja. Prije svega neodoljivo šarmantan, La La Land donosi priču o jednom paru – mladoj Miji koja se želi ostvariti kao glumica i Sebastianu koji sanja o svom jazz klubu. U okrilju Los Angelesa, njih dvoje pokušavaju uspjeti kao pojedinci, ali i par, a na toj putanji nerijetko im staju različite prepreke.

Bohemian Rhapsody

Dugoiščekivani film rezultirao je lavinom pohvala za izvedbu Ramija Maleka, a cilj mu je bio prikazati fenomen grupe Queen i Freddieja Mercuryja. Iako po mnogima film nije prikazao Freddiejevu priču u potpunosti, fantastična glumačka postava i impresivni glazbeni komadi učinili su ga nezaboravnim. Široka ga je publika brzo svrstala među favorite godine, dok su filmski kritičari i dugogodišnji kroničari slavne grupe ukazali na brojne manjkavosti. Ipak, film je osvojio četiri prestižne nagrade i to u kategorijama za najbolje miksanje zvuka, najbolju montažu zvuka, najbolju montažu te za najboljeg glumca (Malek).

The King’s Speech

Film s Colinom Firthom u glavnoj ulozi osvojio je ukupno četiri kipića i uz Inception je ostvario najveći trijumf te 2010. godine. Osim kao najbolji film, nagrađen je i za najboljeg redatelja, glavnog glumca i originalni scenarij. Temeljen na istinitoj priči, radnja prati engleskog princa Alberta (Firth) koji mora naslijediti tron i postati kralj Georg VI., a veliki mu pritisak radi govorna mana. Njegova supruga Elizabeth (Helena Bonham Carter) zapošljava profesionalnog glumca i terapeuta (Geoffrey Rush) kako bi mu pomogao riješiti problem, a odnos ovo dvoje muškaraca prerasta u nevjerojatno prijateljstvo.

The Artist

Na dodjeli 2011. godine, film The Artist bio je izjednačen sa Scorseseovim Hugom i osvojio je pet Oscara, uključujući onaj za najbolji film. Bio je nagrađen i u kategorijama najbolje originalne glazbe, kostimografije, glavnog glumca i redatelja. Postao je prvi film francuske produkcije koji je osvojio nagradu u glavnoj kategoriji večeri, a publici je prezentirao crno-bijelu sagu o glumcu Georgeu Valentinu (Jean Dujardin). Publika ga obožava, najveća je zvijezda 1920-ih godina, a na setu jednog filma zaljubi se u mladu glumicu Peppy Miller (Berenice Bejo). Međutim, stvari se mijenjaju u svijetu i filmskoj industriji. Pojava zvuka u filmovima udaljava ove ljubavnike jer kako Peppyina karijera raste, Georgeova polako pada u zaborav.

Hugo

Legendarni Martin Scorsese za svoj je film Hugo dobio 11 nominacija za Oscara. Iako je osvojio jednaki broj kipića kao prethodno navedeni The Artist, Hugo je većinom trijumfirao u tehničkim kategorijama kao što su najbolje miksanje zvuka, montaža zvuka, najbolji vizualni efekti, najbolja umjetnička režira i kinematografija. Ostao je jedan od najmanje prepoznatljivih Scorseseovih filmova kad govorimo o masovnoj publici. Radnja prati napuštenog dječaka Huga Cabareta (Asa Butterfield iz serije Sex Education) koji živi među zidinama jedne željezničke stanice 30-ih godina u Parizu. Ima manje zadatke održavanja velikog sata na stanici, ali prava misija počinje kad poželi otkriti tajnu svog pokojnog oca (Jude Law). Hugo odlazi u avanturu otkrivanja misterije i pronalazak mjesta koje će napokon moći nazvati domom.

Birdman

Birdman je trijumfirao na 87. dodjeli Oscara i ponio četiri zlatna kipića. Osim redatelju Alejandru Gonzalezu Inarrituu, nagrade su otišle u ruke kreativcima za najbolji scenarij i kinematografiju, a film se ovjenčao ključnom nagradom – onom za najbolji film te godine. Radnja je pratila Michaela Keatona u ulozi Riggana Thomsona, kreativca koji se nada da će njegova broadwayska produkcija dati novi zamah njegovoj karijeri. Premijera se približava, a on nailazi na pregršt prepreka. Zbog ozljede glumca mora zaposliti neobičnu zamjenu (Edward Norton), a paralelno se mora nositi sa svojom djevojkom, kćeri i bivšom ženom.

The Shape of Water

Raskošan i nadrealan film Guillerma del Tora bio je nominiran za čak 13 nagrada! Ponio je ukupno četiri – Oscar za najbolji film, režiju, dizajn produkcije i najbolju originalnu glazbu. Film je s najnižom ocjenom na IMDB-ju među filmovima dobitnicima u posljednjih 10 godina, ali nitko mu ne može zanijekati divan vizual i glumu Sally Hawkins. Radnja prati izoliranu i tihu ženu Elisu koja radi kao spremačica u skrivenom vladinom laboratoriju u Baltimoreu. Njezin život obilježen rutinom drastično se mijenja kad otkrije da je u tajnom laboratoriju skriveno mistično biće.

Gravity

Filmovi s najviše Oscara u 2010-ima završavaju onim s najviše priznanja. Gravity je film s najviše osvojenih Oscara u prošlom desetljeću. Dobitnik je čak sedam zlatnih kipića! Dominirao je u tehničkim kategorijama kao što su miksanje zvuka, montaža zvuka, vizualni efekti, ali i originalna glazba, montaža, kinematografija. Vrhunac večeri bila je pobjeda Alfonsa Cuarona u kategoriji najboljeg redatelja. Radnja prati Sandru Bullock u glavnoj ulozi inženjerke Ryan Stone koja odlazi na prvu svemirsku misiju. U ulozi njezinog zapovjednika je Matt Kowalsky (George Clooney) kojem bi ovo trebala biti posljednja misija prije mirovine. Međutim, njihova je letjelica uništena i oni završe bez ikakve poveznice sa Zemljom. Nakon prvotnog straha i panike, shvaćaju da im je jedini spas otići dalje u svemir.

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori